Criptomonedele și viitorul DeFi (finanțelor descentralizate)

În centrul revoluției cripto și a tehnologiei blockchain dezvoltate și extinse pe parcursul ultimului deceniu și jumătate se află tehnologia DeFi (Decentralized Finance), care promite să transforme complet modul în care interacționăm cu serviciile financiare.
Alina Costache
23 iul. 2024, 11:54
Criptomonedele și viitorul DeFi (finanțelor  descentralizate)

În cele ce urmează veți descoperi ce sunt criptomonedele, dar și tehnologia DeFi, cum funcționează fiecare dintre ele, dar și ce rezervă viitorul pentru digitalizarea banilor, în prezent în continua expansiune nu doar în România, cât la nivel global.

Ce este o criptomonedă

Spre deosebire de monedele cu care suntem deja obișnuiți (leul, euro și multe altele), criptomonedele sunt monede virtuale care utilizează criptografia pentru a fi securizate. Fiind disponibile în spațiul digital și fără prea multe bariere, monedele digitale pot fi accesate și utilizate la o scară mult mai largă.

Libertatea de a deține și utiliza criptomonede este dată de caracterul lor descentralizat, nefiind coordonate de o entitate autorizată. Rețelele blockchain aflate în spatele monedelor virtuale sunt menținute integral de o comunitate de utilizatori, respectiv posesori ai monedei respective, denumiți și noduri ai rețelei.

Blockchainul nu oferă doar liberă circulație și posibilități persoanelor care nu sunt în prezent conectați la un sistem financiar global, ci și un plus de securitate. Descris ca un registru digital transparent și imposibil de manipulat, tranzacțiile cu criptomonede prin blockchain sunt criptate cu scopul de a preveni fraudele.

Mai mult decât atât, orice transfer de criptomonede este înregistrat într-un registru public, ușor verificabil de către oricine. Fiecare posesor al unui portofel digital se asociază unei chei publice proprii care facilitează transferurile. Deși tranzacțiile efectuate sunt publice, identitatea unui utilizator este ascunsă în spatele adresei criptate, oferind un grad sporit, dar nu complet, de anonimitate.

Revoluționara tehnologie DeFi

Tehnologia DeFi, sau finanțele descentralizate, se referă la un ecosistem de aplicații financiare construite pe blockchain, care funcționează fără intermediari din cunoscuta sferă financiară. DeFi permite oricui să acceseze servicii financiare într-un mod transparent și fără permisiuni.

Astfel, DeFi deschide accesul la servicii financiare pentru toți, indiferent de locația geografică sau statutul financiar. Oricine cu o conexiune la internet și un portofel cripto poate lua parte la economia DeFi.

Finanțele descentralizate prin blockchain sunt posibile cu ajutorul contractelor inteligente, care sunt semnate și executate în cadrul fiecărei tranzacții. Pe scurt, un „smart contract” reprezintă un program autoexecutabil care este stocat pe blockchain și prin care se pot transfera criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Ethereum sau MultiversX (Elrond).

Acțiunea (sau tranzacția) care este executată reprezintă felul în care un contract inteligent a fost programat să funcționeze, fără posibilitatea de intervenție sau fraudă din exterior. Un transfer dintr-un smart contract, pornind de la coduri și până la sume, este transparent și poate fi auditat de oricine.

Aplicațiile DeFi sunt adesea construite pe standarde deschise și pot interacționa între ele, creând un ecosistem financiar integrat și flexibil. De exemplu, utilizatorii pot împrumuta criptomonede într-o platformă DeFi și le pot investi într-o altă pentru a obține câștiguri.

Totodată, fronturi comune sunt făcute de diferite ecosisteme, platforme de tranzacționare de criptomonede și dezvoltatori, astfel încât să existe un sistem financiar digital deschis pentru toată lumea.

DeFi și aplicabilitatea în viața de zi cu zi

Tehnologia DeFi acoperă o gamă largă de aplicații financiare, de la împrumuturi și servicii de creditare la tranzacționare și asigurări. Iată câteva dintre cele mai comune aplicații DeFi:

Împrumuturi și creditare

Platformele DeFi permit utilizatorilor să împrumute și să împrumute criptomonede într-un mod descentralizat. Utilizatorii pot depune criptomonede ca garanție pentru a obține împrumuturi sau pot câștiga dobânzi prin împrumutarea criptomonedelor lor altor utilizatori.

Un bun exemplu este sistemul de împrumuturi de criptomonede de la Binance. Procesul este similar cu cel al împrumuturilor bancare, dar în cazul de față, platforma de tranzacționare este cea care facilitează sumele.

Conform Binance, împrumuturile pot fi folosite în orice scop – sumele pot fi retrase sau utilizate în cadrul platformei. Condiția este ca pentru suma împrumutată să existe un depozit colateral care să rămână în platformă până când suma împrumutată este returnată.

Monedă stabilă (stablecoin)

Stablecoins sunt criptomonede care sunt legate de valoarea unor active stabile, precum dolarul american. Ele oferă stabilitate prețurilor într-un ecosistem cripto altfel volatil, facilitând tranzacțiile și economiile în DeFi.

Un exemplu clar de monedă stabilă este Tether (USDT), un token din ecosistemul Ethereum care este legat în mod direct de valoarea dolarului american.

Reprezentați ai Tether afirmă că acest stablecoin este susținut de rezerve bancare și împrumuturi în valoare cel puțin egală sau mai mare decât volumul
de USDT în circulație, fapt ce asigură caracterul stabil al monedei.

Platformele de schimb descentralizate (DEX)

DEX-urile permit utilizatorilor să tranzacționeze criptomonede direct între ei, fără a fi nevoie de o entitate centralizată care să intermedieze tranzacțiile. Exemple populare includ Uniswap sau Binance DEX.

Prin intermediul platformelor de schimb descentralizate pot fi tranzacționate o varietate de criptomonede existente pe piață, printre care și cele mai populare dintre ele – Bitcoin, Ethereum, Solana sau MultiversX.

Proiecte de economisire și investiții

Utilizatorii pot investi criptomonede în diverse proiecte DeFi pentru a câștiga randamente sau pentru a sprijini proiecte inovatoare. Stakingul este un exemplu de astfel de oportunități de investiții.

Provocările tehnologiei DeFi

Deși tehnologia DeFi oferă multiple beneficii și oportunități, există și o serie de provocări care trebuie abordate pentru a asigura adoptarea și succesul pe termen lung al acesteia.

Un prim exemplu este securitatea, care deși este unul dintre pilonii de bază când vine vorba de blockchain și criptomonede, poate să difere de la o platformă DeFi la alta. Este esențială testarea riguroasă a codului și modului de dezvoltare a unui intermediar din domeniul finanțelor descentralizate până a ajunge la un grad optim de securitate.

DeFi se mai confruntă și cu lipsa unor legi clare care să favorizeze utilizarea sistemelor din cadrul tehnologiei blockchain, ceea ce poate genera incertitudine și riscuri juridice atât pentru investitori, cât și pentru dezvoltatori. Finanțele descentralizate sunt fără îndoială o inovație și o noutate cu impact pozitiv pentru societate, motiv pentru care nenumărate părți din întreaga lume fac eforturi uriașe pentru a dezvolta cadre legale care să protejeze investitorii și piața criptomonedelor.

Viitorul tehnologiei DeFi

Tehnologia DeFi este încă în fazele sale incipiente, dar a demonstrat deja un potențial enorm de a revoluționa sistemele financiare tradiționale. Tot mai multe instituții financiare tradiționale explorează și adoptă soluții DeFi. Aceasta ar putea duce la o integrare mai mare între finanțele centralizate și cele descentralizate, sporind legitimitatea și adoptarea DeFi.

Dezvoltarea de soluții de interoperabilitate între diferite blockchain-uri și platforme DeFi va permite transferul fluid al activelor și informațiilor, creând un ecosistem financiar global și integrat.

Tehnologia DeFi nu este doar ușor accesibilă, ci și rapidă și ieftină – fiind demonstrat principalii procesatori de plăți utilizați de instutițiile bancare nu pot concura cu tehnologia furnizată de soluții DeFi precum RippleNet, platforma din spatele criptomonedei Ripple (XRP).

DailyBusiness
Sume mamut pentru un anumit loc în avion! Cât trebuie să plătească românii dacă vor să stea lângă persoana iubită
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Se pregătește o nouă TAXĂ pentru români. Cine sunt cei care o vor plăti obligatoriu: Este esențial...
Playtech.ro
Cauza morții „Prințului adormit” zguduie opinia publică. Ce au dezvăluit medicii după 20 de ani
DailyBusiness
Chirii de lux la preț de nimic. Zeci de foști magistrați și notari stau în locuințele statului cu sume între 60 și 197 de lei
Adevarul
Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra o locuință nouă cu credit ipotecar înainte de majorarea TVA
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Când scăpăm de caniculă. Veștile nu sunt tocmai bune
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Capital.ro
A murit cel mai cunoscut actor. Românii l-au iubit. A fost o figură emblematică a teatrului și filmelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Gata, s-a aflat adevărul. E oficial! Acum e totul clar. Lumea întreagă este uluită. 246 au murit din această cauză
MediaFlux
Un nou prezentator la Insula Iubirii! S-a confirmat schimbarea!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Kim Jong-un vrea să slăbească. Testează Ozempic pe civili