Guvernul oferă 10.000 lei familiilor afectate de fenomenele extreme din Moldova. Marcel Ciolacu: „Alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite”

Guvernul României s-a întrunit astăzi în ședință de guvern pentru a lua măsuri cu privire la fenomenele extreme din regiunea Moldovei care au afectat zeci de familii. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat soluțiile prin care să fie ajutate familiile aflate în necaz, precum și modul în care se va remedia situația.
Alina Costache
16 sept. 2024, 15:19
Guvernul oferă 10.000 lei familiilor afectate de fenomenele extreme din Moldova. Marcel Ciolacu: „Alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite”
Guvernul

Ce a decis Guvernul

„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei.” a spus Marcel Ciolacu

„Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă. Prin acest cadru legislativ aprobat azi, putem interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie. Sperăm să nu mai fie cazul și să depășim fără alte probleme majore acest episod de vreme severă”, a adăugat premierul.

Prim ministrul a vorbit despre prioritățile Guvernului în această perioadă, care sunt acelea de a urgenta lucrările de reparații ale domeniului public, precum și ale domeniului privat.

„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Marcel Ciolacu.

În privința modului în care elevii pot merge la școală, premierul a găsit soluția de a fi eliberate clădiri modulare, în care să se învețe temporar, până când situația revine la normal.

„De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare” a mai spus prim ministrul.

Știre inițială

În cadrul declarațiilor susținute de Marcel Ciolacu după întrevederea cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București, acesta a menționat că Guvernul s-ar putea reîntruni astăzi într-o ședință pentru a se lua măsuri suplimentare cu privire la modul de acțiune al statului pentru a atenua efectele extreme ale inundațiilor.

Ce a declarat premierul Marcel Ciolacu

„Am discutat cu vicepremierul înainte de a avea întâlnirea cu ambasadorii ţărilor membre ale UE pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced Rezervelor Statului, este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor.

Citește și : Marcel Ciolacu îi răspunde lui Nicolae Ciucă, după ce liberalul a spus că își dorește o guvernare de dreapta: „Este o mare diferență între dorință și putință”

Premierul a ținut să menționeze eforturile pe care autoritățile publice, în special pompierii și Armata, le depun pentru a ajuta oamenii afectați de fenomenele extreme și a precizat că se dorește aprobarea unor măsuri de natură financiară care să ajute populația din zonele respective.

„Oricum este o dislocare şi din partea pompierilor şi din partea Armatei, sunt 15 judeţe mobilizate pe zonă. Este o coordonare unică. Cu domnul vicepremier Predoiu am mai avut discuţii şi azi noapte şi astăzi de dimineaţă. O să ne implicăm. (…) În primul rând să facem curăţenie, să vedem ce nu se mai poate recupera şi acolo o să intervenim”, a adăugat Ciolacu.

Citește și : Rareş Bogdan, la consiliul PNL: Pentru că tot cei de la PSD au o problemă cu batista mea, le promit că pe data de 8 decembrie, după ora 24, le voi trimite de la sediul din Modrogan o duzină de batiste, ca să-şi şteargă lacrimile înfrângerii

Acesta a vorbit, de altfel, despre modul în care Guvernul a încercat să prevină anumite probleme din zonele care puteau fi afectate de fenomene, conform prognozei meteo, însă faptul că în perioada următoare nu se anunță ploi este un factor îmbucurător.

„În primul rând, să nu mai plouă şi prognozele arată că, din acest moment, intrăm într-o normalitate. Azi noapte am avut o monitorizare din oră în oră şi nu numai în zona Galaţi şi în zona Iaşi. În zona Iaşi am anticipat, făcusem centre de logistică, anticipând eventuale probleme în zonă, Vaslui, Botoşani, dar, de această dată, Dumnezeu a ţinut cu noi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, Marcel Ciolacu a încercat să ia măsuri ca astfel de lucruri să poată fi prevenite mult mai rapid și mai eficient, discutând cu experți în domeniu.

„În primul rând eu nu am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi – cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, pentru că ei ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti, am făcut o solicitare şi către mediul academic, la Universitatea de Construcţii, dacă se pot face anumite investiţii, ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare, era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a explicat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri