Cine e Pavel Ciurea, elevul român care a devenit cel mai bun la matematică din lume. „Nu am muncit degeaba, am atins un anumit nivel și munca mea va fi răsplătită la un moment dat”

Pavel Ciurea, un elev de 18 ani, a reușit să demonstreze că e cel mai bun la matematică din lume. Adolescentul excelează în discuții pe orice subiect, nu doar la materia lui preferată.
Filip Stan
27 oct. 2024, 11:48
Cine e Pavel Ciurea, elevul român care a devenit cel mai bun la matematică din lume.

Pavel Ciurea a dezvăluit cum a reușit să facă performanță la matermatică, materia de care mulți elevi fug. A câștigat doi ani la rând medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică.

Acum, Pavel e în clasa a XII-a, iar planul lui e să studieze în afara țării. Printre opțiuni se află universitățile mari din SUA sau Marea Britanie. După finalizarea studiilor, nu exclude să revină în România pentru a pune în practică ce a învățat.

Citește și Raisa Vieru, soția regretatului poet Grigore Vieru, a murit. Astăzi e condusă pe ultimul drum

Pavel Vieru, cel mai bun elev la matematică din lume

Îi place să învețe și au fost multe zile în care studia chiar și câte 12 ore încontinuu. Îi place, de asemenea, și să se relaxeze, fie ieșind cu prietenii în oraș, fie jucând fotbal. În timpul liber mai și citește, iar una din cărțile care au avut un impact puternic asupra lui se numește „Toate pânzele sus”.

Pavel e elev la Liceul Internațional de Informatică din București. El a povestit, într-un interviu acordat Gândul, care a fost momentul în care a trecut de la joaca de copil la excelența cifrelor.

„Prima oară când am avut o tangență cu matematică a fost în clasele zero-patru. Atunci, am început să rezolv un șir logic sau un puzzle, un cub rubic, un rebus, lucruri obișnuite, dar care îmi plăceau. Mult mai târziu, matematica s-a dovedit pentru mine să fie cam același lucru: un lanț logic de puzzle-uri”, a povestit el.

„Prima și prima oară când am zis că eu o să fac asta și o să dau tot ce pot să fac matematică a fost undeva la final de clasa a V-a, când doamna profesoară din clasa mea, doamna Toboș, a început să mă pregătească dânsa pentru olimpiadă, să facem niște probleme, să mă învețe niște idei. Și am văzut că îmi place și că sunt dispus să lucrez mult, adică nu părea așa o corvoadă. Și am luat-o pas cu pas. Au început să apară niște concursuri mici, o calificare la olimpiada națională, iar după aceea au venit și rezultatele pe mai departe”, a mai spus Pavel.

Citește și Pensiile pe noiembrie ajung cu întârziere pentru aproape 2,5 milioane de români. Motivul pentru care jumătate dintre pensionari își vor primi banii mai târziu

Părinții și primii lui profesori au fost cei care i-au încurajat dorința de a învăța matematică cât mai bine.

„Primii profesori au însemnat enorm de mult. Este, poate, cel mai important lucru – acesta și părinții -, pentru că, practic, primul contact pe care are îl are un elev cu materia, este prin profesor. Dacă profesorul pare dornic să predea și de a arată un domeniu extraordinar, atunci copilul devine interesat de a se uita înspre acel domeniu, de a căuta răspunsuri.

Este și motivul pentru care profesorul mi se pare extrem de important. Și aici vreau să spun câteva lucruri și de mama mea, care a fost învățătoarea mea de la clasa zero până la clasa a treia și făcea un lucru foarte, foarte interesant. Nu avem toți aceleași calități, unora ne place matematica, unora muzică, nu trebuie să ne placă aceleași lucruri, evident”, a mai dezvăluit elevul.

„Memorarea nu este pentru mine. Ar trebui un sistem de predare la un nivel conceptual”

Pavel e de părere că, în România, e nevoie de un sistem de predare mai mult la nivel conceptual, pentru ca elevii să înțeleagă cum pun în practică informațiile primite.

„Medaliile de la concursuri reprezintă nu doar faptul că nu am muncit degeaba, ci îmi arată că am atins un anumit nivel, că, până la urmă, munca mea va fi răsplătită la un moment dat. Pentru mine, matematica este un mod de a forma gândirea, pe domeniul științific, evident. Pentru mine, matematica este un lanț logic și toate vin una după alta. Adică, spre exemplu, n-ar trebui să învățăm formule la integrale pe de rost. Ar trebui ca elevilor să li se arate aceste demonstrații, ar trebui să li se stimuleze curiozitatea, să fie lăsați să se joace  puțin cu conceptele.

Înainte să vadă o teoremă, să vină profesorii și să le spună povestea. Fiecare teoremă are o poveste, a apărut datorită unui lucru. Și atunci ar trebui ca elevii să se joace ei puțin cu conceptul acela sau să vadă cam care este fenomenul în acel domeniu, pentru a deveni interesați și curioși.

Memorarea nu este pentru mine. Poate n-am eu o memorie bună,  dar nu mi-a plăcut niciodată să rețin informații pe de rost. Pentru că, la un moment dat le pierd, dacă nu le-am înțeles importanța completă.

Adică, sutele de teste pe care le-am dat până acum, probabil rețin undeva la 1% din informația pe care ar trebui să o pun acolo. Anii de la istorie sau râurile de la geografie nu le rețin. Și atunci ar trebui un sistem de predare mai mult la un nivel conceptual, adică să înțelegem puțin practica lucrurilor, de ce sunt importante și la ce ne ajută, și să formăm gândirea. Noi nu putem să avem o bază de date ca un calculator și atunci ar trebui să ne formăm modul de a gândi și a descoperi singuri informația de care avem nevoie”, a mai spus Pavel.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală