Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate

Chiar dacă termenul de valabilitate a voucherelor s-a terminat, acestea se pot folosi în continuare doar dacă persoana beneficiară a plătit rezervarea înainte de termenul limită. Cu alte cuvinte, posesorul voucherelor de vacanță poate să se bucure de voucherele nefolosite, plătind vacanța în avans.
Filip Stan
28 oct. 2024, 17:30
Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2024: Tichetele de vacanță sunt valabile 12 luni de la data în care au fost primite și valabilitatea lor începe din data în care au fost emise. Odată primite, pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre pentru servicii din domeniul turismului.

Conform Legii voucherele de vacanță vor fi în continuare acordate angajaților care lucrează în sistemul bugetar, dar și persoanelor care prestează servicii economice la firme private, dacă angajatorii decid să le ofere.

Deși sunt o metodă de a încuraja angajații, există unele situații în care beneficiarii nu pot să le utilizeze, din diverse motive. Astfel, de cele mai multe ori, se pune următoarea întrebare: Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Beneficiile extrasalariale: cât de mult contează în 2024-2025. Tichete de masă, abonamente medicale şi zile de concediu suplimentare, pe masa oricărui angajator la negocieri

Vouchere de vacanţă 2024: Inclusiv în acest an, Guvernul a decis ca tichetele de vacanță să fie acordate pe baza unor criterii. Din această cauză, în anul 2024 au fost mai puțini beneficiari ai voucherelor.

„Sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.

Astfel, în cazul bugetarilor, condiția esențială care trebuie îndeplinită de viitorul beneficiar este legată de salariu: suma remunerată în schimbul activităților economice nu trebuie să depășească 8.000 lei. Practic, salariații care au un venit net sub 8.000 lei vor putea beneficia și în acest an de voucherele oferite de stat.

În ceea ce privește persoanele angajate în firmele private, nu există o condiționare privind salariul. Angajatorii pot să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților, dacă decid acest lucru. Din anul 2024, inclusiv în acest sector privat, tichetele de vacanță vor avea aceeași valoare ca și în cazul bugetarilor.

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 lei pe an. După ce este virată suma de bani alocată vacanțelor, angajații beneficiari pot să își aleagă unitatea hotelieră, pensiunea sau cazarea în care doresc să-și petreacă vacanța. Este esențial ca beneficiarii să verifice dacă unitatea în care doresc să se cazeze acceptă aceste vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Aproape o treime din români au ales sejururi scurte de weekend. Tichetele de vacanţă s-ar putea extinde şi la privat

Voucherele de vacanță nu se pot transmite altor persoane. Acestea pot fi folosite doar de către beneficiari, pe baza actului de identitate.

De asemenea, vânzarea voucherelor este strict interzisă, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 26.600 lei. În plus, dacă o unitate de cazare acceptă tichetele de vacanță ale altei persoane, va fi amendată cu suma de 13.300 lei.

Așadar, voucherele de vacanță rămân în continuare metode de stimulare a salariaților din sectorul bugetar, cât și a celor din mediul privat, fiind utilizate pentru diverse servicii din sectorul turismului, însă numai pe teritoriul țării noastre.

Vouchere de vacanţă 2024:  ANAT susţine extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase. Totuşi, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară, arată sursa citată.

„Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară”, a mai afirmat Adrian Voican.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele