Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi

Utilizatorii de Gmail nu trebuie să acceseze un mesaj pe care îl pot primi pe telefon sau laptop. Hackerii au creat o nouă metodă de phishing, care te lasă fără bani pe card și date personale.
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 22:53
Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi
Noua inselatorie online care te lasa fara bani pe card si date personale. Mesajul banal pe care nu trebuie sa-l accezi

A apărut o nouă înșelătorie care vizează utilizatorii de Gmail. Specialiștii în securitate cibernetică susțin că tehnicile folosite de hackeri sunt mai avansate și mai înșelătoare ca niciodată! Prin intermediul mesajelor și al apelurilor false, infractorii cibernetici reușesc să păcălească chiar și pe cei mai vigilenți utilizatori, determinându-i să ofere date sensibile și, în final, să piardă bani și informații personale valoroase.

Înșelătoria hackerilor cu utilizatorii de Gmail

Noul tip de înșelătorie se bazează pe o tehnică de phishing bine pusă la punct, prin care utilizatorii de Gmail sunt bombardați cu notificări false despre securitatea contului lor. De obicei, metoda începe cu un email ce pare autentic, prin care ți se solicită confirmarea unei cereri de recuperare a contului. Utilizatorii mai puțin atenți sau grăbiți ar putea să accepte solicitarea, crezând că răspund la o măsură de securitate reală.

Un astfel de caz a fost relatat de Sam Mitrovic, consultant în soluții la Microsoft, care aproape a fost victima unui astfel de atac. Bărbatul a primit o notificare aparent de la Google, în forma unui mesaj care i-a cerut să confirme o cerere de resetare a parolei, deși nu inițiase o astfel de solicitare. Suspicios din fire, acesta a respins cererea, salvându-și astfel contul. Mai mult, Sam a fost imediat contactat telefonic de o persoană cu accent american, care pretindea că reprezintă Google și îi comunica că a detectat o activitate suspectă în contul său.

Deși convorbirea părea credibilă, Mitrovic a fost alertat de faptul că persoana care suna din Australia avea un accent american, un detaliu care i-a stârnit suspiciuni.

Experții în securitate cibernetică avertizează că acest tip de abordare prin telefon este o tactică des folosită în atacurile de phishing, deoarece infractorii știu că panica și neîncrederea victimelor pot fi exploatate ca să obțină informații suplimentare.

Citește și Țeapa pe care utilizatorii Gmail o pot lua din cauza unui click. Internauții pot rămâne fără conturi

Cum să te protejezi de înșelătoria cu Gmail

Atacurile de tip phishing au devenit tot mai sofisticate, iar utilizatorii de Gmail sunt sfătuiți să fie extrem de atenți la orice mesaj ori apel neobișnuit legat de securitatea contului lor. Există câteva recomandări esențiale pentru a evita să cazi victimă unei astfel de fraude:

Verifică-ți adresa de email: Înainte de a acționa pe baza unei notificări, asigură-te că mesajul provine de la o adresă oficială a Google, nu de la una ce pare similară. Nu de puține ori, hackerii folosesc adrese false care seamănă foarte mult cu cele reale pentru a-și păcăli victimele.

Nu da detalii personale prin telefon sau email: Google nu solicită niciodată detalii confidențiale, cum ar fi parola sau date bancare prin telefon. Dacă primești un apel suspect ce pretinde că vine de la un reprezentant al Google, închide și contactează compania prin canalele oficiale de suport.

Activează-ți autentificarea cu doi factori (2FA): Activarea unei astfel de măsuri suplimentare de securitate poate oferi un nivel de protecție mai ridicat. Așadar, dacă cineva îți află parola, nu va putea accesa contul fără un cod suplimentar trimis pe telefonul tău.

Potrivit specialiștilor în securitate informatică, tehnologia avansată este folosită atât în beneficiul, cât și în detrimentul utilizatorilor. Cu toate că metodele de securitate evoluează constant, și infractorii cibernetici dezvoltă tehnici din ce în ce mai inteligente cu scopul de a păcăli utilizatorii.

Deși atacurile de tip phishing nu sunt o noutate, cazuri precum cel al lui Sam Mitrovic arată cât de importantă este precauția. În fiecare an, acest tip de fraudă afectează milioane de utilizatori la nivel global, iar pierderile financiare și de date sunt, de multe ori, greu de recuperat.

Cu alte cuvinte, pentru a-ți proteja contul de Gmail, fii mereu precaut la mesajele pe care le primești și evită să acționezi impulsiv la orice notificare de securitate. Tehnologia oferă numeroase avantaje, dar poate fi și o capcană periculoasă dacă nu ești suficient de atent.

Vezi și A apărut un nou tip de înșelătorie. Cum a ajuns un șofer de taxi să fie păcălit cu 6.000 de lei de un client

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici