Burse sociale 2024-2025. Profesorii nu mai vor să acorde burse sociale, scandal uriaş în educaţie, petiţie online

Profesorii cer ministerelor Educației, Muncii și Familiei, printr-o petiție, ca bursele sociale să fie gestionate de serviciile de asistență socială.
Filip Stan
11 nov. 2024, 20:34
Burse sociale 2024-2025. Profesorii nu mai vor să acorde burse sociale, scandal uriaş în educaţie, petiţie online

Burse sociale 2024-2025. Petiția vine după ce Edupedu.ro a lansat un apel public către toate instituțiile din Educație și către Guvernul României: Lăsați profesorii să fie profesori! Calitatea actului didactic și calitatea învățării nu crește prin amplificarea corvoadei birocratice de pe umerii profesorilor, ci din contră.

Citește și Cresc bursele studenților. Decizia a fost deja luată de Ministerul Educației

„Solicităm Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și autorităților competente să inițieze modificările legislative necesare pentru a transfera responsabilitatea întocmirii dosarelor de burse către serviciile de asistență socială. Această schimbare va îmbunătăți atât calitatea actului educațional, cât și eficiența administrării burselor școlare”, potrivit sursei citate anterior.

În prezent, diriginții și învățătorii din școli au responsabilitatea de a întocmi dosarele pentru acest tip de burse școlare, ceea ce reprezintă o sarcină administrativă complexă și consumatoare de timp, conform semnatarilor. „Aceasta este o muncă suplimentară care, pe lângă activitățile didactice obișnuite, pune o presiune semnificativă asupra cadrelor didactice. În loc să se concentreze pe educarea și sprijinirea elevilor, profesorii sunt nevoiți să se ocupe de formalități birocratice care ar putea fi gestionate mai eficient de personalul specializat.”

Cadrele didactice spun că angajații serviciilor de asistență socială care au expertiza necesară pentru a administra aceste dosarele:

„Propunem ca această responsabilitate să fie transferată către angajații serviciilor de asistență socială ( DAS), care au expertiza necesară pentru a administra aceste dosarele într-un mod mai eficient și corect. Angajații acestor servicii sunt deja familiarizați cu gestionarea cazurilor sociale și pot asigura o evaluare mai obiectivă a situației fiecărui elev.”

În text se mai arată că serviciile de asistență socială sunt mai bine echipate să gestioneze documentația administrativă, având competențele și resursele necesare pentru a face acest lucru eficient.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.

Amintim că un învățător, care face parte din Comisia de Acordare a Burselor (CAB), a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că „sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”.

Bursele de merit, de studiu și ajutorul social pentru elevii de la stat, neconstituționale. Decizia de ultimă oră de la CCR şi reacţia Ministerului Educaţiei

Cererile pentru bursele de excelență, de merit pentru premii la concursuri și olimpiade și bursele sociale în anul școlar 2024-2025 s-au depus la secretariatele unităților de învățământ, conform procedurilor interne ale școlilor, până pe 3 octombrie. Termenul rezultă din calculul de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor, potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor 2024.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ răspund de plata la termen a burselor, conform metodologiei-cadru.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:

bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
bursa de merit – 450 lei/lună;
bursa de reziliență – 300 lei/lună;
bursa socială – 300 lei/lună;
bursa tehnologică – 300 lei/lună;
pentru mamele minore – 700 lei/lună

 

Burse școlare 2024 – 2025. Cine și cum poate obține burse sociale

Ministerul Educației va acorda burse sociale în cuantum de 300 de lei/luna și în anul școlar 2024 – 2025, valoarea acestora putand fi majorata in cazuri exceptionale, potrivit Metodologia-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025.

Vor beneficia de burse sociale elevii din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

a) elevi proveniti din familii care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

b) elevi cu varsta de pana la 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip „A doua sansa”, a caror familie realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

c) elevi cu unul sau ambii parinti decedati si elevi asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv

plasamentul/plasamentul de urgenta, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;

e) elevi care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, si structurate tipologic conform aceluiasi act normativ, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

f) elevi cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

g) elevi care revin dupa scolarizarea din cadrul „Scolii din Spital” in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

h) elevi proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

In anul scolar 2024-2025, beneficiaza de bursa sociala si elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, precum si cei reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de 4 saptamani, potrivit portalinvatamant.ro.

De asemenea, beneficiaza de burse sociale elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional daca sunt scolarizati fara taxe, la zi, la nivel primar, gimnazial si liceal.

Citește și: Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Burse sociale pentru elevii din familiile monoparentale

Bursa sociala va fi conditionata de venit in cazul elevilor care provin din familii monoparentale. De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3700 de lei. Asta inseamna un net de aproximativ 2300 lei.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile nete realizate de membrii familiei, supuse impozitarii. Prin venituri nete se intelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singura, respectiv de fiecare membru al familiei, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citește și: Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Cuantum Burse sociale 2024-2025

In anul scolar 2024-2025, cuantumul bursei sociale este de 300 lei/luna. Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de:

a) sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale;

b) alte venituri obtinute potrivit legii.

Pentru obtinerea bursei sociale, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de management al burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar. Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce titulatură va avea partenera lui Nicuşor Dan dacă acesta ajunge preşedinte? Este o situaţie unică în România
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Stațiunea din România bântuită de un secret întunecat. Ascunde tragedii și fenomene inexplicabile
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică