Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Un ordin propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, referitor la eligibilitatea terenurilor agricole, introduce noi reguli pentru proprietarii de terenuri. Mai multe suprafețe de teren au fost incluse pe lista celor neeligibile, astfel că nu proprietarii vor mai putea primi bani.
Alina Costache
29 nov. 2024, 10:23
Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus modificări importante referitoare la eligibilitatea terenurilor agricole pentru subvențiile APIA, ce vizează terenurile cu construcții energetice.

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul propus de Ministerul Agriculturii

Fermierii ce beneficiază de subvenții prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea să piardă aceste plăți pentru anumite terenuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul unui ordin ce introduce noi reguli privind suprafețele ce nu mai pot primii subvenții. Aceste modificări pot să aibă un impact serios asupra agricultorilor.

Potrivit propunerii Ministerului, suprafețele ce sunt utilizate pentru infrastructura de producere a energiei din surse regenerabile vor fi eliminate de la plata subvențiilor, astfel că terenurile ocupate cu construcții aferente infrastructurii pentru energie regenerabilă nu vor mai fi eligibile.

Citește și : Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor în decembrie. Autorităţile au luat deja decizia

Articolul 13 alineatul 5 al proiectului spune că două noi categorii de terenuri au fost incluse pe lista celor neeligibile. Este vorba despre :

m) suprafaţele de teren ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile

n) suprafetele de teren agricol utilizate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în situația în care infrastructura aferentă obiectivelor pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile depășește 10% din suprafața de teren la nivel de parcelă

Lista completă a terenurilor excluse de la subvențiile APIA

Terenurile excluse de la subvențiile APIA sunt:

  • Suprafețele agricole unde nu s-a desfășurat activitatea agricolă minimă, conform constatărilor din controalele administrative sau cele la fața locului, inclusiv pentru actualizarea blocurilor fizice.
  • Suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile biosferei și amenajările peisagistice.
  • Suprafețele amenajate ca terenuri permanente de sport.
  • Suprafețele aferente aeroporturilor, culoarelor de siguranță, aerodromurilor și/sau heliporturilor.
  • Suprafețele aferente zonelor sportive sau de agrement (parcuri, pârtii de schi) care au fost scoase din circuitul agricol.

Citește și : Categoria de români care va plăti taxe imense la stat. Nu va mai putea acumula avere

  • Suprafețele utilizate de unitățile militare.
  • Suprafețele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecție și apărare, precum și terenurile infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale din domeniul public al statului.
  • Suprafețele de teren din zonele de protecție ale lucrărilor de amenajare sau consolidare a albiilor minore, canalelor și derivațiilor hidrotehnice, precum și alte construcții hidrotehnice, lucrări de apărare împotriva inundațiilor, construcții hidrometrice și instalații pentru monitorizarea calității apelor.
  • Suprafețele de teren care constituie zone de protecție adiacente infrastructurii de îmbunătățiri funciare, prevăzute în Ordinul nr. 227/2006 privind amplasarea și dimensiunile zonelor de protecție.
  • Suprafețele de teren declarate ca fiind pârloagă pe același amplasament timp de mai mult de patru ani consecutivi.
  • Suprafețele declarate în afara limitelor blocului fizic, cu excepția cazurilor unde fermierul semnalează necesitatea actualizării limitelor, iar APIA confirmă observațiile pe baza imaginilor ortofoto sau a verificărilor la fața locului.
  • Suprafețele cu amenajări piscicole, conform registrului agricol, cu excepția celor reintroduse în circuitul agricol conform art. 93 alin. (8)-(10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
  • Suprafețele de teren ocupate de construcțiile aferente infrastructurii necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
  • Suprafețele de teren agricol utilizate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Ordonanței de Urgență nr. 34/2013, pe care se află obiective pentru producerea de energie regenerabilă, dacă infrastructura acestora depășește 10% din suprafața parcelei.

Pe lângă noile categorii, fermierii trebuie să respecte și alte reguli stricte pentru ca terenurile lor să fie eligibile pentru subvenții:

  • Suprafețele declarate trebuie să fie incluse în limitele blocurilor fizice actualizate de APIA.
  • Terenurile piscicole sunt excluse, cu excepția celor redate circuitului agricol conform legii.
  • Suprafețele utilizate pentru protecția infrastructurii hidrotehnice sau a îmbunătățirilor funciare sunt de asemenea excluse.

Astfel, potrivit documentului, dacă fermierii doresc să primească subvenții în continuare, trebuie să demonstreze utilizarea terenurilor în scopuri clare

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări