Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană (CE) propune noi reguli prin care urmărește să-i sprijine pe fermieri. Printre priorități se numără și combaterea practicilor comerciale neloiale.
Irina Dumitrescu
11 dec. 2024, 21:48
Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană a propus, în această săptămnă, mai multe modificări ce vizează consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii dintre ”actorii” lanţului de aprovizionare agroalimentar, notează adevarul.

Modificările vizează Regulamentul privind instituirea comună a pieţelor produselor agricole (OCP) şi Regulamentul privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.

Noile propuneri au ca scop consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii între actorii din lanţul de aprovizionare agroalimentar, pe fondul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol.

”Fermierii merită să trăiască corect din munca lor. Aceste modificări specifice vor aduce beneficii fermierilor prin consolidarea contractelor, stimularea şi simplificarea cooperării dintre fermieri, promovarea iniţiativelor voluntare de cooperare în favoarea durabilităţii şi garantarea faptului că fermierii beneficiază cu adevărat de iniţiativele de comercializare a unor lanţuri de aprovizionare echitabile şi scurte către consumatori. În plus, îmbunătăţirea schimburilor dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii va fi esenţială pentru a aborda în mod eficace practicile comerciale neloiale şi pentru a asigura un tratament echitabil pentru fermieri şi actorii agroalimentari mai mici din întreaga UE”, spune comisarul european pentru agricultură şi sectorul alimentar, Christophe Hansen, citat într-un comunicat remis de CE.

Iată, mai jos, principalele modificări prin care CE își propune să-i sprijine pe fermieri.

1.Obligativitatea contractelor dintre fermieri și cumpărători

Modificările anunţate marţi au drept obiectiv consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri şi cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligaţie generală şi îmbunătăţirea modului în care contractele pe termen lung ţin seama de evoluţiile pieţei şi de fluctuaţiile costurilor şi ale condiţiilor economice.

A fost introdusă totodată obligativitatea instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri şi cumpărătorii acestora. CE vrea și să stimuleze organizaţiile de producători şi asociaţiile acestora, prin îmbunătăţirea puterii lor de negociere, permiţând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar.

Totodată, Uniunea Europeană va putea să ajute financiar organizaţiile de producători care iau iniţiative pentru gestionarea crizelor.

Citește și Super-oferte de sărbători la Lidl! Decorațiuni de Crăciun pentru casă și pentru brad la prețuri mici

2.Combaterea practicilor comerciale neloiale

CE propune și noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier contra practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar interzise de aşa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. ”În medie, aproximativ 20 la sută din produsele agricole şi alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, a investigaţiilor şi a colectării sancţiunilor”, se arată în comunicatul CE.

Noile reguli, salutare pentru fermieri, trebuie adoptate de Parlamentul European

Potrivit Comisiei, propunerea la acest capitol va consolida asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relaţiile dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnaţional.

Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată. CE precizează că autorităţile naţionale de aplicare a legii, prin instituirea unui mecanism de asistenţă reciprocă, vor avea posibilitatea de a face schimb de informaţii şi de a solicita unei alte autorităţi de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în numele lor. Astfel, se permite autorităţilor de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acţiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigaţii consolidează protecţia la nivelul UE a fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar.

Pentru a intra în vigoare, propunerile prin care CE vrea să-i sprijine pe fermieri trebuie discutate și adoptate în Parlamentul European.

Citește și După Belgia, şi Olanda dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen pe cale terestră

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african