Cele șapte puncte principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități. Se anunță reforme masive în sectoarele administrativ și fiscal

Noua coaliție politică PSD-PNL-UDMR-minorități a prezentat punctele principale ale noului program de guvernare, prin care se dorește dezvoltarea României în ritm accelerat. Partidele promit terminarea rețelei de autostrăzi, impozitarea marilor averi și reducerea risipei banilor publici. Coaliția se concentrează și pe susținerea familiilor tinere și pe educație.
Alina Costache
17 dec. 2024, 19:46
Cele șapte puncte principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități. Se anunță reforme masive în sectoarele administrativ și fiscal

Liderii partidelor pro-europene PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta viitorul program de guvernare al țării, care să se concentreze pe reforme și investiții, ce are scopul de a moderniza România. Partidele vor să ia măsuri concrete care să se reflecte în viața de zi cu zi a oamenilor, pentru a demonstra cetățenilor că „România trebuie să fie demnă de sacrificiile și idealurile Revoluției din 1989”.

Punctele principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități

Liderii politici au decis să reformeze total administrația centrală, astfel că și-au asumat să reducă numărul de ministere la maximum 16 și numărul agențiilor cu cel puțin 25%. Vor fi comasate serviciile deconcertate ale ministerelor, se va reduce numărul de secretari de stat cu minim 50%, se vor efectua audituri ale companiilor de stat și se vor desființa instituțiile regionale începând cu 1 martie.

În privința debirocratizării, se dorește comasarea autorităților de reglementare din același domeniu de activitate, anularea și simplificarea unor reglementări nefuncționale, digitalizarea și interconectarea bazelor de date de la nivelul administrației publice centrale și locale. În plus, de la 1 iulie, instituțiile statului nu vor mai putea să solicite cetățenilor documente emise, deja, de alte instituții publice.

Citește și : Ce va schimba Nicușor Dan în România, dacă va ajunge președinte: „Taxele, fără discuție, sistemul sanitar, dar și zona justiției”

Conform programului de guvernare, se va descentraliza administrația publică locală, în încercarea creșterii eficienței acesteia, prin transfer de active, competențe și responsabilități de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare, prin identificarea activelor instituțiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate, prin transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului, sau prin finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și co-finanțare din partea autorităților locale.

Se menține cota unică și se schimbă statutul funcționarului public

Privind risipa banilor publici, bugetul va fi reașezat conform noilor priorități de dezvoltare, iar cheltuielile nejustificate se vor raționaliza. Se va institui un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice și se vor prioritiza proiectele de investiții pentru care se alocă fonduri la nivel guvernamental și local. Funcționarii publici vor avea parte de un nou statut, care va cuprinde criterii de performanță și o salarizare în funcție de merit.

Se dorește și consolidarea fiscal-bugetară pe 7 ani, conform angajamentelor luate prin PNRR și prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu al României. De asemenea, s-a luat decizia menținerii cotei unice, pentru predictibilitate fiscală, reducerii taxelor și impozitelor pe muncă, poverii fiscale pe muncă în cazul salariilor mici și familiilor cu copii.

Citește și : SIE transmite că avea informații privind manipularea opiniei publice încă din 2023. Dezvăluirile explozive ale Comisiei de control pentru Serviciul de Informații Externe

Studenții care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licență și masterat și pensionarii care se angajează nu vor plăti asigurare de sănătate. În plus, se vor impozita progresiv marile averi.

Investiții de peste 8% din PIB în noul program de guvernare

Cu privire la investiții, în programul de guvernare planul este unul foarte vast, dar sunt anumite idei foarte importante. Se dorește alocarea a 8% din PIB în investiții, alocarea a 27 miliarde de euro pentru a finaliza rețeaua de autostrăzi și infrastructură feroviară, precum și construirea a 10 noi spitale și finalizarea celor 3 spitale regionale.

Se dorește, extinderea programului Masa Caldă în toate școlile din România și sprijinirea copiilor vulnerabili pentru a reduce abandonul școlar și dotarea modernă a peste 9000 de școli. De asemenea, se alocă 1 miliard de euro pentru învățământul dual.

Creșterea producției industriale va fi stimulată prin scheme de ajutor de stat și garanții și va exista o sumă alocată pentru sprijinul marii industrii. De asemenea, se implementează un program de dezvoltare pentru orașele cu sub 100.000 de locuitori, prin care se dorește modernizarea infrastructurii locale și stimularea economiei regionale, pentru ca acestea să devină locuibile, competitive și sustenabile.

Familiile cu copii vor primi facilități concrete pentru achiziționarea locuințelor, conform programului de guvernare, inclusiv programe de subvenționare și garanții pentru credite, vor primi credite avantajoase care să ofere acces la resursele financiare necesare pentru un trai decent, se vor construi 100.000 de locuințe sociale în următorii ani pentru sprijinirea familiilor tinere și se vor ridica noi creșe, pentru a oferi condiții moderne pentru educația copiilor.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri