CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Permisul de conducere este documentul oficial prin care se atestă aptitudinile și cunoștințele necesare pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Statutul de conducător auto este unul dobândit prin examen auto. Categoriile de permis care există în România sunt multiple, iar fiecare dintre acestea le permite șoferilor să conducă anumite tipuri de autovehicule.
Alina Costache
05 ian. 2025, 18:52
CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Ce faci dacă îți este suspendat permisul de conducere în România? Suspendarea permisului de conducere reprezintă retragerea temporară a dreptului unui șofer de a conduce pe drumurile publice din România, ca urmare a încălcării Codului Rutier. Durata de suspendarea a permisului de conducere diferă în funcție de gravitatea abaterii. Conform Codului Rutier, suspendarea poate fi decisă pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.

Citește și: Cod rutier 2025. Amenzi de 1.600.000 de lei în 24 de ore, aproape 200 de permise reţinute

Permisul de conducere este suspendat pentru 30 de zile în următoarele situații:

Depășirea vehiculelor care așteaptă la semafor sau la o trecere la nivel cu calea ferată.
Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor.
Ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Nerespectarea indicativelor polițistului sau neraportarea unui accident soldat cu pagube materiale.

 

Permisul de conducere este suspendat pentru 60 de zile în următoarele situații:

Dacă un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile. Această măsură este aplicată și în cazul următoarelor infracțiuni:

Producerea unui accident soldat cu pagube materiale din cauza unor manevre ilegale (de exemplu, depășiri neregulamentare sau traversarea pe culoarea roșie a semaforului).
Nerespectarea reglementărilor privind coloanele oficiale sau circulația pe sens opus fără a respecta regulile de depășire.

Citește și: Legea care îi lasă fără permis timp de 10 ani pe șoferii din România! Greșeala majoră care te transformă automat în pieton

 

Șoferii pot rămâne pentru 90 de zile sau mai mult fără permis pentru:

  • Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor (cu o concentrație de alcool peste 0,40 mg/l sau orice concentrație de droguri).
  • Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 50 km/h.
  • Implicarea într-un accident soldat cu victime.
  • Conducerea unui autovehicul cu defecțiuni tehnice grave.
  • În cazul în care un șofer comite o nouă abatere în termen de 6 luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă cu încă 30 de zile.

 

CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Permisul suspendat poate fi recuperat la expirarea perioadei stabilite de suspendare, dar există și posibilitatea de reducere a acestei perioade. Astfel, șoferii care au fost sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile pot solicita o reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile, în urma promovării unui examen teoretic.

Această reducere se aplică doar șoferilor care au permis de cel puțin un an și care nu au beneficiat de o reducere similară în ultimii 3 ani, potrivit Capital.

Șoferii care doresc să își recupereze permisul suspendat trebuie să depună o cerere tip, să prezinte o copie a cărții de identitate și dovada achitării amenzii aplicate, apoi să se programeze în vederea susținerii unui examen teoretic. După promovarea examenului, documentele trebuie trimise către Inspectoratul Județean de Poliție.

Ulterior, permisul va fi predat de autoritatea competentă din județul în care șoferul își are domiciliul sau reședința. Dacă suspendarea a fost aplicată într-un alt județ, permisul va fi trimis la serviciul poliției rutiere din județul de domiciliu al titularului.

Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise auto în ultimele 24 de ore. Valoarea totală a amenzilor date de poliţiştii români pentru neregulile constatate a depăşit 3,4 milioane de lei

Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise auto în ultimele 24 de ore, în urma unor controale făcute de către poliţişti. Potrivit Poliţiei Române, în acelaşi interval, poliţiştii au intervenit la peste 2.400 de solicitări ale cetăţenilor, fiind constatate peste 6.300 de fapte contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor date de poliţişti pentru neregulile constatate a depăşit 3,4 milioane de lei.

La data de 4 ianuarie a.c., poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 397 de acţiuni şi au intervenit la 2.484 de evenimente, dintre care 2.159 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.

De asemenea, au fost depistate 13 persoane urmărite naţional şi internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 26 de măsuri preventive.

Pentru alte nereguli constatate, poliţiştii au aplicat 6.391 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.467.491 de lei.

Poliţiştii rutieri au acţionat pentru creşterea siguranţei în trafic, fiind constatate 92 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Au fost reţinute 447 de permise de conducere, dintre care 201 pentru viteză, 34 pentru alcool şi 12 pentru droguri.

De asemenea, au fost retrase 220 de certificate de înmatriculare.

Sursa citată precizează că tot în cursul zilei de sâmbătă, la nivel naţional, peste 3.400 de poliţişti şi jandarmi au acţionat, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violenţă, prevenirea traficului şi consumului de droguri, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră. Astfel, au fost organizate 425 de filtre, în cadrul activităţilor desfăşurate, fiind verificate 5.792 de autovehicule şi legitimate 9.412 persoane.

Acţiunile pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi creşterea siguranţei în trafic au continuat, fiind efectuate 2.605 testări cu dispozitive etilotest/alcooltest şi 113 cu aparatele din dotare pentru depistarea conducătorilor aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive.

În cadrul acţiunii Blocada, poliţiştii au constatat 26 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Au fost reţinute 216 permise de conducere, dintre care 13 pentru alcool şi 112 pentru viteză. Totodată, au fost retrase 107 certificate de înmatriculare.

„Siguranţa cetăţenilor este o prioritate! În acest sens, structurile Ministerului Afacerilor Interne acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunităţii, fiind pregătite să intervină atunci când situaţia o impune. Acţiunile poliţiştilor şi jandarmilor pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică vor continua şi în perioada următoare”, a mai informat Poliţia Română.

 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De pe 13 iulie, de la ora 7 dimineața, șase zodii vor avea noroc triplu în următoarele 7 zile. Perioadă plină de belșug și fericire
Capital.ro
Carte de identitate electronică de la naștere. Decizie națională în România până în 2031. Se înlocuiesc toate buletinele vechi
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Poți ieși din țară cu mașina cumpărată, dar neînmatriculată? Ce spune legea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ