BNR, schimbare neașteptată în 2025. Va prelua controlul asupra pieței cripto din România

Ministerul Finanțelor a propus o modificare semnificativă a legislației privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, printr-un proiect de lege ce transpune în legislația națională cerințele europene recente. Această reglementare vine ca răspuns la cerințele din Regulamentul (UE) 2023/1114 și include modificări esențiale în ceea ce privește criptoactivele.
Irina Dumitrescu
13 feb. 2025, 17:49
BNR, schimbare neașteptată în 2025. Va prelua controlul asupra pieței cripto din România
Sursă foto : INQUAM

Noua reglementare introduce trei tipuri fundamentale de criptoactive ce vor putea fi gestionate de instituțiile de credit din România:

Tokenurile de monedă electronică – Acestea sunt instrumente financiare digitale ce pot fi utilizate ca mijloace de plată, similare cu monedele electronice clasice, dar în format digitalizat.

Tokenurile legate de active – Criptoactive susținute de un activ de bază, cum ar fi monedele fiduciare, aurul sau alte bunuri.

Serviciile de criptoactive – O categorie generală ce include activități precum custodia criptoactivelor, schimbul acestora și alte servicii conexe.

BNR va monitoriza piața cripto din România

Proiectul de lege aduce modificări importante Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2006, aliniindu-se astfel la reglementările europene stabilite prin Regulamentul (UE) 2023/1114, care a fost adoptat pe 9 iunie 2023. Acesta uniformizează cerințele pentru furnizorii de servicii cripto la nivelul Uniunii Europene, eliminând diferențele legislative dintre statele membre.

În plus, proiectul de lege include și măsuri pentru a facilita accesul instituțiilor de credit din România pe piețele financiare europene. Printre modificările importante se numără:

Băncile autorizate în alte state membre ale UE vor putea opera în România, inclusiv în domeniul criptoactivelor, fără a mai fi nevoie de autorizații suplimentare.

Instituțiile financiare din alte state membre vor putea oferi servicii cripto în România, deschizând sucursale sau operând direct, dacă aceste activități sunt deja incluse în actele lor constitutive.

Băncile românesti vor putea presta servicii de criptoactive în alte state ale UE fără a mai necesita o autorizație suplimentară, atâta timp cât aceste activități sunt acoperite de autorizația emisă de Banca Națională a României (BNR).

Aceste schimbări vor sprijini integrarea sectorului bancar românesc în sistemul financiar european, contribuind la extinderea băncilor autohtone pe piețele internaționale și consolidând poziția României în domeniul criptoactivelor.

„Instituțiile de credit autorizate şi supravegheate de Banca Națională a României pot desfășura în alte state membre activitățile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a) – n3 ), prin înființarea de sucursale sau prin prestarea de servicii în mod direct, fără a fi necesară autorizarea lor de către autoritatea competentă din statul membru gazdă, dacă activitățile respective se regăsesc în autorizația acordată de Banca Națională a României”.

„Instituția de credit, persoană juridică română, care intenţionează să presteze pentru prima dată servicii în mod direct într-un alt stat membru, notifică acest lucru Băncii Naţionale a României. Notificarea trebuie să indice statul membru gazdă şi activităţile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a) – n3 ) pe care instituția de credit intenționează să le desfăşoare în acest stat membru”, se arată în proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor, potrivit termene.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Produs retras de urgență. Mulți români îl cumpără
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul crunt despre Traian Băsescu. România a așteptat ani de zile acest anunț
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Răsturnare de situație înainte de alegeri! Imagini de ultimă oră care dă totul peste cap
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…