Anunţ important pentru posesorii de iPhone. Apple dezvăluie primul cip modem personalizat care creşte autonomia bateriei şi se conectează mai uşor la WiFi

Până acum, Apple a utilizat modemuri furnizate exclusiv de Qualcomm, care domină piaţa acestor componente.
Filip Stan
19 feb. 2025, 20:33
Anunţ important pentru posesorii de iPhone. Apple dezvăluie primul cip modem personalizat care creşte autonomia bateriei şi se conectează mai uşor la WiFi

Apple a prezentat miercuri primul său cip modem proiectat intern, care va permite conectarea iPhone-urilor la reţelele de date wireless, această mişcare urmând să reducă dependenţa companiei de Qualcomm, principalul furnizor global de astfel de cipuri, ale cărui produse sunt utilizate şi de rivalii Apple din ecosistemul Android, transmite Reuters.

Noul cip modem va fi inclus în iPhone 16e, modelul de 599 de dolari dezvăluit miercuri.  Reprezentanţii Apple au declarat pentru Reuters că aceste cipuri vor fi integrate în mai multe produse ale companiei în anii următori, însă nu au oferit un calendar exact.

Aceste cipuri fac parte dintr-o nouă colecţie de componente numită subsistemul C1, care reuneşte elemente esenţiale, precum procesoare şi memorie.

Potrivit lui Kaiann Drance, vicepreşedinte pentru marketingul produselor iPhone, noul sistem C1 contribuie la oferirea celei mai bune autonomii a bateriei dintre toate modelele de 6,1 inci ale Apple.

De asemenea, iPhone 16e va beneficia de cele mai recente funcţii de inteligenţă artificială ale companiei.

Provocările construirii unui cip modem

Cipurile modem sunt dificil de realizat, deoarece trebuie să fie compatibile cu sute de operatori mobili din zeci de ţări. În prezent, doar câteva companii, printre care Samsung Electronics, MediaTek şi Huawei Technologies, au reuşit să creeze astfel de cipuri competitive.

Ai în casă un telefon mobil vechi? Te poate umple de bani dacă îl vinzi! Suma uriașă plătită pentru primul model de iPhone

Până acum, Apple a utilizat modemuri furnizate exclusiv de Qualcomm, care domină piaţa acestor componente. Compania din Cupertino a avut o dispută juridică îndelungată cu Qualcomm, însă în 2019 a ajuns la un acord de licenţiere şi aprovizionare, după ce alternativele oferite de Intel nu s-au dovedit viabile.

Acum, Apple susţine că a dezvoltat un cip suficient de avansat pentru a deveni fundamentul unei platforme de modemuri pe care compania o va folosi în produsele sale pentru mulţi ani de acum înainte.

O nouă platformă cu compatibilitate globală

Subsistemul C1 este una dintre cele mai complexe tehnologii create vreodată de Apple. Modemul de bază este fabricat folosind un proces avansat de 4 nanometri, iar transceiverul este realizat cu tehnologie de 7 nanometri, a explicat Johny Srouji, vicepreşedinte senior pentru tehnologii hardware la Apple.

Testarea cipului a fost realizată în colaborare cu 180 de operatori din 55 de ţări, pentru a asigura compatibilitatea cu toate regiunile în care Apple îşi vinde produsele.

„Construim o platformă pentru generaţii. C1 este doar începutul, iar noi vom continua să îmbunătăţim această tehnologie cu fiecare nouă generaţie, astfel încât să devină un element de diferenţiere major pentru produsele noastre „, a declarat Srouji.

Una dintre strategiile prin care Apple doreşte să diferenţieze C1 de soluţiile concurente este integrarea strânsă cu procesorul dispozitivelor sale.

De exemplu, în situaţiile în care un iPhone se confruntă cu reţele de date aglomerate, procesorul dispozitivului poate comunica cu modemul pentru a prioritiza traficul esenţial, astfel încât telefonul să răspundă mai rapid nevoilor utilizatorului, a explicat Arun Mathias, vicepreşedinte pentru software wireless la Apple.

Cipurile C1 includ, de asemenea, sisteme personalizate de GPS şi conectivitate prin satelit, pentru situaţiile în care utilizatorii iPhone se află în afara reţelelor mobile.

Limitările şi viitorul tehnologiei Apple

Deşi noul modem Apple vine cu multiple avantaje, el nu va suporta conexiunile 5G pe unde milimetrice (mmWave), o tehnologie în care Qualcomm deţine un avantaj semnificativ. Reprezentanţii Apple nu au precizat când această funcţie va fi inclusă în cipurile proprii şi nici cât de rapid va fi eliminat complet Qualcomm din lanţul de aprovizionare al companiei.

Anunț important pentru toți românii care au iPhone. Cum pot să își prelungească durata de viață a bateriei

Qualcomm a transmis investitorilor că se aşteaptă ca ponderea sa în livrările de modemuri pentru Apple să scadă de la 100% în prezent la doar 20% până anul viitor, deşi acordul de licenţiere dintre cele două companii rămâne valabil cel puţin până în 2027.

Johny Srouji a subliniat că obiectivul Apple nu este să concureze direct cu Qualcomm sau MediaTek, ci să creeze soluţii personalizate pentru produsele sale.

„Nu suntem un furnizor comercial care să concureze cu Qualcomm şi MediaTek. Cred că dezvoltăm ceva cu adevărat diferit, de care clienţii noştri vor beneficia direct”, a concluzionat Srouji.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri