Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei

Dacia finalizează un program de concedieri voluntare. Sume plătite de ordinul zecilor de mii de euro, pentru angajații cu vechime. Un avantaj în plus rămâne posibilitatea de achiziție a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu preț redus, conform contractului colectiv de muncă.
Filip Stan
21 feb. 2025, 21:03
Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei

Dacia a demarat, la 1 octombrie 2024, un amplu proces de „reorganizare a companiei” care conține un program de concedieri voluntare „avantajos”, după cum se menționează într-o notă internă de informare.

Potrivit acesteia, compania se bazează pe plecările voluntare, angajații fiind recompensați cu sume de până la 40.000 de euro, în funcție de vechimea în fabrică.

Suma minimă acordată angajaților Dacia care sunt de acord cu plecarea voluntară este de 22.000 de lei. Însă, cei care au o vechime mai mare în companie și au boli profesionale pot primi peste 200.000 de lei.

Dacia și-a invitat angajații să plece acasă

În loc să impună plecări obligatorii, compania oferă angajaților posibilitatea de a opta pentru plecări voluntare, în schimbul unor pachete compensatorii generoase. Această mișcare vine în contextul schimbărilor tehnologice și organizaționale majore care au loc la uzina din România.

Constructorul de la Mioveni urmează să se despartă de o altă serie de angajați. Mai în glumă, mai în serios, muncitorii au numit programul de plecări voluntare „Programul Rabla pentru angajați”, în condițiile în care cei plecați vor fi înlocuiți cu roboți.

DOCUMENT Sebastian Burduja, anunţul aşteptat de toţi românii. Cum vor arăta facturile la gaze şi curent electric din aprilie, OUG publicată de Ministerul Energiei

Pe surse, de la 1 martie a.c., la Dacia urmează un alt val de concedieri voluntare. Angajații care sunt acceptați în program vor primi primele de concediere odată cu lichidarea. Conform Contractului Colectiv de Muncă, cea mai mică sumă este acordată salariaților care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei.

Concediere individuală
„(4) Concedierea individuală din inițiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului va fi precedată de o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare;

(1) În cazul concedierii colective sau individuale din motive neimputabile salariatului (salariaților), ca urmare a restrângerii sau desființării de activități, precum și restructurării, salariații în cauză vor beneficia de plăți compensatorii acordate în funcție de vechimea în platforma Dacia, astfel:

  • până la 2 ani vechime – 2 salarii;
    între 2 ani și 4 ani vechime – 5 salarii;
    între 4 ani și 8 ani vechime – 9 salarii;
    între 8 ani și 12 ani vechime – 11 salarii;
    între 12 ani și 16 ani vechime – 13 salarii;
    peste 16 ani vechime – 14 salarii

Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei. Între 2 și 4 ani vechime, suma va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei. Cele mai bine răsplătite categeorii vor fi cele ale angajaților care au între 12 și 16 ani vechime, care vor primi 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, și salariații cu peste 16 ani, care vor primi 185.000 de lei.

Vor exista și sume mai mari, în cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau accidente de muncă, în cazul lor prima fiind de 210.000 de lei, indiferent de vechime. De asemenea, angajații cu recomndări medicale de schimbare a locului de muncă sau situații de acest gen, prima va fi de 195.000 de lei, indiferent de vechime, iar pentru cei care cumulează aceste condiții prima va fi de 210.000 lei.

Un avantaj în plus rămâne posibilitatea de achiziție a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu preț redus, conform contractului colectiv de muncă.

Dacia recomandă înscrierea în programul de plecări voluntare pentru cei din secțiile în care se pregătesc reduceri sau întreruperi de activitate, finalizări de proiecte, automatizări, robotizări, digitalizări, alte modificări de structuri sau de posturi.

Fabrica de la 11 km de București care oferă salarii de 12.000 de lei caută angajați. Se oferă transport și asigurare medicală privată

Plata compensatorie reprezintă o sumă neimpozabilă netă a cărei cuantum este egal cu salariul mediu net pe unitate realizat ca medie lunară a ultimelor trei luni anterioare încetării raporturilor de muncă.

Salariul mediu net pe societate (ADSA) rezultă prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii corespunzător perioadei respective din care se scade impozitul aferent acestora la numărul mediu de salariați din perioada respectivă”, este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri