Noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Ce presupune implementarea programului e-Proprietatea

Implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării ipotecare, consideră Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite.
Mircea Filipescu
26 feb. 2025, 09:59
Noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Ce presupune implementarea programului e-Proprietatea

Guvernul pregătește noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Astfel, autoritățile iau în calcul impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților.

„Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piață, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-și vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creștere a ofertei de locuințe și ar putea duce la o corecție a prețurilor, făcând piața mai accesibilă pentru cumpărători”, a explicat Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, această tendință ar putea stimula cererea de credite ipotecare, deoarece prețurile mai competitive vor atrage mai mulți cumpărători dornici să investească în proprietăți rezidențiale.

„Faptul că evaluările oficiale ale proprietăților vor reflecta mai precis realitatea pieței este un aspect benefic pentru bănci. Acest lucru va reduce riscurile asociate creditării, deoarece valoarea garanțiilor imobiliare va fi mai bine corelată cu prețurile reale”, a adăugat el.

Citește și: Premierul Ciolacu insistă cu impozitarea progresivă: Au zeci de mii de euro şi plătesc impozitarea muncii la fel ca cei pe salariul minim. Nu e corect, nu e echitabil

În opinia lui Anghel, transparența adusă de programul e-Proprietatea poate spori încrederea în piața imobiliară și poate determina instituțiile financiare să adopte o abordare mai favorabilă în privința condițiilor de creditare. Dacă reevaluările de piață vor duce la ajustări de prețuri în anumite segmente, există șansa ca actualii proprietari să poată beneficia de refinanțări avantajoase, consideră acesta.

„Dacă prețurile scad și dobânzile rămân competitive, vom vedea o tendință de refinanțare a creditelor ipotecare, ceea ce poate reduce costurile lunare pentru mulți proprietari”, a susținut Anghel.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”

Simultan, prețurile mai accesibile ar putea stimula tinerii să investească în prima lor locuință, contribuind la o creștere a cererii pentru credite ipotecare. Astfel, băncile ar putea adapta ofertele de creditare pentru a atrage noi clienți în acest context.

„Ne putem aștepta la produse financiare mai flexibile, cum ar fi creditele ipotecare cu dobânzi mai avantajoase pentru anumite categorii de clienți sau pachete personalizate pentru locuințe eficiente energetic”, afirmă specialistul.

Piața imobiliară europeană oferă exemple relevante despre impactul unor astfel de reforme. De exemplu, în Spania, numărul de ipoteci constituite a crescut cu 11,2% în 2024, pe fondul scăderii ratelor dobânzilor și al creșterii accesibilității la finanțare Astfel, competiția între bănci și ajustările de prețuri au contribuit la menținerea unui acces rezonabil la credite ipotecare, chiar și într-un context economic volatil.

„Dacă ne uităm la piețele din vestul Europei, vedem că reducerea incertitudinii privind valoarea imobilelor a stimulat accesul la credite ipotecare și a creat oportunități pentru cumpărători. Un efect similar este posibil și în România. Programul e-Proprietatea ar putea transforma piața imobiliară din România, crescând transparența, echilibrând prețurile și facilitând accesul la creditare ipotecară. Pentru cei care doresc să cumpere o locuință sau să refinanțeze un credit existent, acest program poate aduce multiple beneficii. Important este ca băncile și consumatorii să fie pregătiți să navigheze această schimbare cu informații clare și decizii bine fundamentate”, a concluzionat Valentin Anghel.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Parizerul din supermarketuri. Ce se ascunde în compoziție
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică