Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Săptămâna trecută, Mercedes-Benz a anunțat un program amplu de economii, menit să reducă costurile companiei cu miliarde de dolari până în 2027. Acum, devine clar că această strategie include concedieri semnificative la fabricile din toată lumea, pentru producătorul auto german își optimizează operațiunile pentru a face față scăderii profiturilor.
Filip Stan
28 feb. 2025, 14:11
Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Concedieri 2025. Mercedes-Benz intenționează să reducă producția globală de la 2,5 milioane de unități anual la un interval cuprins între 2,0 și 2,2 milioane de unități în următorii ani. Această decizie afectează direct și Germania, unde producția va fi diminuată cu aproximativ 100.000 de unități, reprezentând o scădere de 10%.

Situația economică dificilă și competiția acerbă pe piața auto globală obligă Mercedes-Benz să ia măsuri drastice pentru a-și menține competitivitatea. Deși restructurările sunt necesare din punct de vedere strategic, impactul asupra angajaților și asupra ecosistemului economic din Germania și China rămâne semnificativ, potrivit stiridiaspora.ro.

Concedieri 2025.  Reducerea producției la nivel mondial
Conform unor surse apropiate companiei, pentru început între 10 și 15% dintre locurile de muncă din departamentele de vânzări și finanțare auto din China vor fi eliminate. Reducerile vor continua în lunile următoare și vor afecta, de asemenea, serviciile IT și departamentul juridic. Costurile cu personalul urmează să fie diminuate cu 25% până în 2027, conform declarațiilor făcute pentru agenția Reuters. Bloomberg a fost prima agenție care a raportat despre aceste reduceri de personal.

Concedieri 2025. Marcel Ciolacu taie 1.800 de posturi, după modelul Elon Musk, sindicaliştii cer concursuri de angajare

Important de menționat este că aceste concedieri se referă la propriii angajați ai Mercedes-Benz din China, și nu la cei ai societății mixte BBAC, înființată în colaborare cu producătorul chinez de automobile BAIC. În prezent, Mercedes-Benz are aproximativ 5.000 de angajați în China, dintre care circa 2.000 lucrează în cercetare și dezvoltare – un sector care, pentru moment, nu va fi afectat de restructurări.

Concedieri 2025. Planul de economisire de cinci miliarde de euro
Mercedes-Benz a anunțat un program de economii de cinci miliarde de euro la nivel mondial până în 2027, pe fondul scăderii profiturilor. Această strategie include reduceri semnificative de personal, majoritatea locurilor de muncă urmând să fie tăiate în Germania. Totuși, compania nu a oferit cifre precise cu privire la numărul de angajați afectați.

Directorul financiar al Mercedes-Benz, Harald Wilhelm, a precizat că și societatea mixtă BBAC va fi restructurată pentru a se adapta la cerințele pieței, iar producția din China va fi optimizată. Printre măsurile adoptate se numără reducerea costurilor fixe și variabile cu 20% și a costurilor materialelor cu 10%.

În China, unde Mercedes-Benz deține o capacitate de producție de 800.000 de unități, anul trecut au fost fabricate doar 600.000 de vehicule. Aceasta înseamnă că există un surplus de 200.000 de unități, iar compania explorează opțiuni pentru ajustarea producției. Cu toate acestea, un nou model, versiunea lungă a SUV-ului GLE, urmează să fie produs în China începând cu 2026.

 

Concedieri 2025: Nissan reduce costurile cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global: Oferă pachete de plecare voluntară şi reduce numărul turelor la fabrici din SUA

Nissan Motor a anunţat că va oferi pachete de plecare voluntară angajaţilor şi va reduce numărul de ture la trei fabrici din Statele Unite, în cadrul unui plan mai amplu de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global, transmite Reuters.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Nissan va oferi aceste pachete angajaţilor de la fabricile sale de asamblare din Smyrna (Tennessee) şi Canton (Mississippi), precum şi la uzina de motoare din Decherd (Tennessee).

Starbucks intră pe lista marilor companii care fac concedieri colective. Peste 1.000 de angajaţi vor fi daţi afară, iar în cafenele nu vor mai fi acceptaţi decât clienţii plătitori

În plus, Nissan va elimina una dintre cele două ture la linia de producţie a SUV-ului Rogue din Smyrna, începând cu luna aprilie, şi la linia modelului Altima din Canton, începând cu septembrie.

Nissan, al treilea cel mai mare producător auto din Japonia, a redus deja producţia modelului Rogue în uzina sa din Kyushu (Japonia) cu o treime, în august 2024, din cauza cererii slabe în SUA pentru unele modele mai vechi.

Compania nu a precizat câţi angajaţi americani speră să accepte oferta de plecare voluntară, însă ziarul Nikkei a scris că ar putea fi afectaţi până la 1.500 de muncitori.

Nissan nu intenţionează să recurgă la concedieri forţate şi avea peste 11.700 de angajaţi la cele trei uzine din SUA la sfârşitul anului 2024.

Plan global de restructurare şi posibila fuziune cu Honda

În noiembrie 2024, Nissan a anunţat un plan de reducere a 9.000 de locuri de muncă la nivel mondial şi diminuarea capacităţii de producţie maxime pe cele 25 de linii de asamblare ale sale, în contextul scăderii vânzărilor în China şi America de Nord.

La mai puţin de două luni după acest anunţ, Nissan şi Honda au confirmat începerea negocierilor pentru o posibilă fuziune, ceea ce ar putea duce la crearea celui de-al treilea mare grup auto din lume, cu o producţie anuală de 7,4 milioane de vehicule.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri