EXCLUSIV 48 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Clădiri celebre afectate de seism pe tronsonul Piața Universității – Piața Romană. GALERIE FOTO

4 martie 1977, ora 21.22. Mulți români care își petreceau seara de vineri în case vizionau filmul bulgăresc „Dulce şi amar“. După care, timp de aproape un minut, un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, produs la 94 km adâncime, a pus la pământ zeci de clădiri construite în perioada interbelică, toate în București.
Oana Anghel
04 mart. 2025, 16:20
EXCLUSIV 48 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Clădiri celebre afectate de seism pe tronsonul Piața Universității - Piața Romană. GALERIE FOTO

Marele cutremur din 4 martie 1977 a uciș 1.578 de persoane din întreaga țară, 90% dintre acestea – 1.424 mai exact – doar în Capitală. Bucureștiul a fost, de altfel, cel mai afectat oraș: 32 de clădiri construite în perioada interbelică s-au prăbușit, acestea fiind deja afectate de cutremurul din 1940, care a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter și s-a produs la 150 km adâncime.

Potrivit unei statistici realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în București), 32.900 de locuințe au fost avariate grav, iar 182.000 au fost mai puțin avariate la nivel national, 35.000 de familii au rămas fără adăpost, 11 spitale au devenit nefuncționale – 9 fiind în București, printre care Floreasca și Colentina.

Una dintre cele mai vulnerabile zone ale Capitalei a fost cea cuprinsă între Piața Universității și Piața Romană, care cuprinde Bulevardele Nicolae Bălcescu și Gral Gheorghe Magheru. Multe dintre clădirile din acest segment fuseseră deja grav afectate de seismul din 1940, iar în 1977 s-au făcut una cu pământul.

Citeste si Se împlinesc 48 de ani de la cutremurul din 1977. Salvatorul Mihai Gruia Sandu și supraviețuitorul Nae Alexandru, mărturii impresionante

Printre aceste clădiri, menționăm: blocul Continental sau Colonadelor, așa-numitul bloc al artiștilor, aflat vizavi de Biserica Rusă, în spatele Pieței Universității. Aici locuia Toma Caragiu, regizorul Nicolae Bocăneț aflându-se în vizită la el în seara fatidică.

Tot în acest bloc mai locuiau cântăreața Doina Badea, împreună cu soțul ei și cei doi copii, poeta Veronica Porumbaru și soțul ei, criticul literar Mihail Petroveanu. Poeta Ana Blandiana, care locuia la etajul 7 în acel bloc, nu era acasă, fiind internată în spital de câteva zile. În schimb, soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a fost prins sub dărâmături, dar a fost scos în viață câteva ore mai târziu.

Blocul Continental sau Colonadelor azi și în 1977

Blocul Adriatica a rămas în picioare după seismul din 1977, dar urmele se văd până în ziua de azi. Seismul a afectat doar stâlpii de rezistență ai blocului.

Blocul Adriatica, azi și înainte de cutremurul din 1977

Blocul Dunărea, aflat vizavi de Facultatea de Arhitectură, unde azi se află Piața 21 Decembrie 1989, s-a prăbușit parțialla cutremurul din 1977, mai exact partea din stânga a imobilului. A fost demolat în întregime imediat după cutremur, în locul lui ridicându-se blocul Dunărea 2.

Citeste si Gheorghe Mărmureanu: „Numai Vrancea zgâlţâie serios România. Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând”

În dreapta imobilului, se afla Biserica Enei. Deși nu a fost foarte afectată de cutremur, când a fost demolat blocul Dunărea, turla bisericii a fost lovită de uriașa bilă de demolare. În urma acestui incident, Ceaușescu a ordonat ca întreg lăcașul de cult să fie pus la pământ.

Blocul Dunărea 2, în Piața 21 Decembrie 1989. Blocul Dunărea prăbușit la cutremur ocupa și suprafața ocupată în prezent de Piața 21 Decembrie 1989, dar această parte a fost înlăturată când s-a construit Dunărea 2

Blocul Scala, care a fost parțial avariat după cutremurul din 1940, s-a prăbușit complet la cutremurul din 1977. Ce a mai rămas în picioare a fost demolat complet după cutremur.

A nu se confunda cu clădirea cu colț rotunjit de peste stradă, care adăpostea cinematograful Scala, și care a rămas în picioare în urma seismului, fiind avariat într-o proporție nesemnificativă.

Blocul Scala așa cum arăta în 1977 (în stânga), blocul Scala așa cum arată azi (dreapta sus) și ruinele blocului după cutremur (dreapta jos)

Blocul Casata a fost parțial avariat de cutremurul din 1940. Mai exact, a suferit avarii la un stâlp aflat la parter; după cutremur, stâpul a fost cămășuit. În 1977, însă, blocul s-a prăbușit parțial pe direcția stâlpului afectat în urmă cu 37 de ani. Ulterior, a fost demolat complet, iar pe locul lui a fost ridicat blocul Casata 2.

Este vorba despre blocul situat lângă McDonald’s-ul de la Piața Romană, care, cu ani în urmă, găzduia sediul OTV.

cutremur 4 martie 1977 (7)

Blocul Casata după cutremurul din 1977 (stânga și dreapta jos) și blocul Casata 2 (dreapta sus)

Harta interactivă a clădirilor avariate la cutremurele din 1940 și 1977 poate fi consultată AICI.

De menționat că, de două ori pe an, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului organizează un tur ghidat pe tronsonul Piața Universității – Piața Romană, în cadrul căruia se pot vedea clădirile afectate de cutremurele din 1940 și 1977, respectiv clădirile care au fost construite pe locul celor demolate după cele două seisme.

Cele două tururi ghidate au loc în preajma datelor la care s-au produs cele două seisme majore, adică în jurul datelor de 4 martie, respectiv 10 noiembrie. Informații despre organizarea acestor tururi se pot obține de pe site-ul INFP și de pe pagina de Facebook a instituției.

Informațiile din cadrul tururilor ghidate sunt oferite reprezentanți ai INCDFP, ai Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), ai Administrației Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), ai IGSU și ISU și de un ghid turistic.

Primul tur ghidat al anului 2025 s-a numit „Bucureștii și Cutemurele” și a avut loc pe data de 2 martie. Informațiile despre clădirile afectate de cele două cutremure au fost oferite, în cadrul acestui tur, de Dragoș Toma Dănilă, Cercetător Științific pe teme seismologice și Doctor în Geografie la INCDFP, Cristi Radu, povestitor urban și membru în Rezistența urbană, Ing. Ioana Tomescu de la Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), reprezentanți de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), IGSU și ISU Bucuresti-Ilfov.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici