Pensii 2025. Cine sunt seniorii care pierd 1.500 de lei la pensie: Multe dosare au rămas nesoluționate după Marea Recalculare

Procesul de recalculare a pensiilor a generat dificultăți semnificative pentru mulți pensionari români. După finalizarea "Marii Recalculări" din septembrie 2024, numeroase dosare au rămas nesoluționate, iar unii pensionari s-au trezit cu pierderi de până la 1.500 de lei din pensia lunară. Problemele continuă și în 2025, afectând un număr mare de pensionari, în special pe cei care au lucrat înainte de 2001.
Mircea Filipescu
20 mart. 2025, 17:00
Pensii 2025. Cine sunt seniorii care pierd 1.500 de lei la pensie: Multe dosare au rămas nesoluționate după Marea Recalculare

Pensii 2025. La șase luni de la marea recalculare a pensiilor, un proces care s-a confruntat cu diverse provocări, mulți pensionari atrag atenția că, nici până la acest moment, nu li s-a soluționat dosarul. Casa Națională de Pensii Publice afirmă, în schimb, că situația nu este atât de gravă și că numărul este redus, doar 0,06% din totalul dosarelor care au făcut obiectul acestei recalculări fiind încă deschise.

Motivele sunt „pur obiective”, a transmis Casa de Pensii, întrucât dosarele în cauză au un grad de complexitate ridicat.

Guvernul a recalculat 4.609.830 de pensii, astfel că procentul precizat de CNPP se traduce în 2.766 de dosare.

Marea Recalculare a pensiilor, finalizată la 1 septembrie 2024, a fost concepută pentru a alinia veniturile pensionarilor la noua legislație. Deși unii pensionari au beneficiat de creșteri, alții au fost nevoiți să aștepte soluționarea cererilor, iar unii chiar au constatat scăderi semnificative ale pensiei.

Concomitent, din septembrie 2024, a început și „Mica Recalculare”, care vizează pensionarii care au muncit înainte de 2001. Acest proces se desfășoară lent, afectând până la 2 milioane de persoane, multe dintre ele fiind încă în așteptarea unei decizii finale privind drepturile lor financiare.

Deficit de personal și probleme tehnice
Unul dintre motivele principale pentru întârzieri și probleme în procesul de recalculare este deficitul de personal din cadrul Caselor de Pensii. Lipsa de angajați și volumul uriaș de dosare de procesat au dus la blocaje serioase.

Noi reforme anunţate de şeful Casei de Pensii. Din 2026, românii vor putea câştiga mai mulţi bani

Mai mult, problemele tehnice ale sistemului informatic au agravat situația, făcând ca procesarea documentelor să fie mult mai lentă. Pensionarii care trebuie să depună adeverințe pentru veniturile nepermanente înseamnă o încărcare suplimentară pentru sistem, ceea ce contribuie la prelungirea termenelor de soluționare.

Mii de pensionari din toată țara au exprimat nemulțumiri legate de întârzierile procesului de recalculare. Mulți dintre ei așteaptă de luni de zile să primească deciziile de recalculare sau diferențele de bani restante.

Un pensionar a declarat pentru Newsweek: „Încă nu am primit decizia de recalculare. Cât să mai aștept? La 01 august 2024 am depus cerere pentru pensie anticipată, cu data de 01 septembrie 2024 mă încadrez la pensie limită de vârstă. Fără decizia de limită de vârstă, nu pot să fac cerere pentru pilonul doi”

O altă pensionară a afirmat: „Soțul meu a fost pensionat anticipat, iar la data de 15 noiembrie 2024, a ieșit la limita de vârstă, adică 65 de ani, dar nici până acum nu i-a venit decizia și nici diferența de bani!”

Pensii 2025. Soluțiile oferite de Casa de Pensii

Casa de Pensii a recunoscut dificultățile și a anunțat că toate adeverințele necesare vor fi emise pe parcursul anului 2025. De asemenea, diferențele de bani pentru pensionarii afectați vor fi achitate retroactiv, odată ce dosarele vor fi soluționate.

Conform datelor oficiale din februarie 2025, în sistemul public de pensii sunt înregistrați aproximativ 4,66 milioane de pensionari. Dintre aceștia, sute de mii se află în incertitudine cu privire la recalcularea pensiilor și la drepturile financiare care li se cuvin.

Analiză pensii. E dezastru! Generația „decreţeilor” va încasa pensii a căror valoare va fi de doar 30% din ultimul salariu

Pensionarii care încă nu au primit deciziile de recalculare sunt sfătuiți să verifice periodic stadiul dosarelor la Casa de Pensii de care aparțin. De asemenea, este recomandat să păstreze toate documentele justificative și să se asigure că au depus toate actele necesare.

Pentru cei care au pierdut bani la pensie, este esențial să urmeze pașii legali pentru a depune contestații în cazul unor erori de calcul.

„Casele teritoriale de pensii au depus eforturi pentru a recupera întârzierile în ceea ce privește emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor. În prezent, numărul de decizii de recalculare a pensiilor, conform art. 144 din Legea nr. 360/2023, aflate în curs de soluționare la casele teritoriale de pensii este redus, reprezentând 0,06% din numărul total de dosare care au făcut obiectul acestei recalculări.

Precizăm că motivele pentru care anumite dosare de pensie se află încă în curs de soluționare sunt motive pur obiective, întrucât dosarele în cauză au un grad de complexitate ridicat, determinat de schimbări legislative succesive și/sau de decizii anterioare multiple generate de alte tipuri de recalculări și nu au permis soluționarea lor numai pe baza programului informatic”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii Publice, la solicitarea DigiEconomic

În toate cazurile, drepturile de pensie recalculate vor fi acordate și achitate de la data intrării în vigoare a legii (01.09.2024), mai arată CNPP.

Situația recalculării pensiilor rămâne una dintre cele mai mari probleme sociale din 2025, iar autoritățile trebuie să găsească soluții rapide pentru a asigura drepturile pensionarilor și pentru a evita alte întârzieri majore.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiac oriental 2025. Caracteristicile tale, în funcție de perioada în care te-ai născut. Ce semn ești, de fapt, în zodiacul oriental
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
Playtech.ro
Când se încălzeşte iar în România? Meteorologii Accuweather au făcut anunţul
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Aplicația care se instalează automat pe telefon și îți verifică pozele. Cum scapi de ea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia