Concedieri 2025: Peste 2000 de angajaţi, şomeri peste noapte: „Ne-au desfiinţat, fără să ne reînființeze”

Noua Agenție Națională pentru Mediu a lăsat în aer 2.000 de angajați. Această situație blochează proiecte publice și private la nivel național, afectând autorități locale, investitori și obligațiile internaționale ale României privind raportarea de mediu, avertizează ONG-urile de mediu.
Filip Stan
08 apr. 2025, 08:47
Concedieri 2025: Peste 2000 de angajaţi, şomeri peste noapte:

Concedieri 2025. Intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 311/2025 privind organizarea și funcționarea noii Agenții Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) produce un blocaj instituțional grav, punând în pericol protecția mediului și continuitatea serviciului public în România.

Potrivit art. 1 alin. (4) din OUG nr. 103/2024, „Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se desființează la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate”. Acest moment s-a întâmplat pe 3 aprilie 2025, data publicării HG nr. 311/2025 în Monitorul Oficial.

Pontaj cu cartelă după concedierile anunţate de Ilie Bolojan. Concursurile pentru noile angajări se vor desfăşura în perioada 9-11 aprilie

Totuși, conform art. 5 alin. (1) din aceeași hotărâre, preluarea personalului din structurile desființate către ANMAP se realizează abia după un termen de minimum 30 de zile, fără reglementarea unui cadru tranzitoriu clar pentru perioada intermediară.

„Consecință gravă: În lipsa angajării efective a funcționarilor publici în cadrul ANMAP, devine imposibilă continuarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, emiterea avizelor, acordurilor și autorizațiilor de mediu, adoptarea deciziilor administrative în cadrul ariilor protejate. Această situație blochează proiecte publice și private la nivel național, afectând autorități locale, investitori și obligațiile internaționale ale României privind raportarea de mediu”, se arată într-un comunicat al asociației Ecolegal.

Asociația EcoLegal solicita Guvernului României: 

1. Completarea de urgență a HG nr. 311/2025 cu un articol tranzitoriu care să mențină în funcție personalul actual până la finalizarea transferului în ANMAP;

2. Emiterea unei note oficiale interpretative privind statutul funcționarilor în perioada de 30 de zile;

3. Informarea structurilor teritoriale și a funcționarilor asupra obligațiilor și drepturilor în această perioadă critică. 

Riscuri imediate sunt suspendarea procedurilor de reglementare esențiale pentru economie și infrastructură, inexistența personalului cu atribuții legale active în domeniul controlului și monitorizării mediulu, vătămarea drepturilor funcționarilor din fostele ANPM și ANANP, rămași fără statut juridic clar.

Concedieri 2025. Se REFACE planul de restructurare la o mare companie a statului: “Nu cred că sunt atât de nebuni încât să pună lacătul”

În aceste condiții, asociația EcoLegal solicită Guvernului României completarea de urgență a HG nr. 311/2025 cu un articol tranzitoriu care să mențină în funcție personalul actual până la finalizarea transferului în ANMAP, emiterea unei note oficiale interpretative privind statutul funcționarilor în perioada de 30 de zile și informarea structurilor teritoriale și a funcționarilor asupra obligațiilor și drepturilor în această perioadă critică.

Asociatia EcoLegal a transmis o plângere prealabilă Guvernului în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, în vederea modificării HG nr. 311/2025.

„Nu avem stampile, nu avem identitate. Nu mai existăm. Ne-au desființat, fără să ne reinființeze. Nu putem prelua dosare, nu putem merge mai departe pe fonduri europene, nimic. Noile structuri județene nu mai au personalitate juridică”, ne-a declarat o angajată a ANPM.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici