Părintele Necula spulberă mitul potrivit căruia nu te poți spovedi dacă nu ai postit înainte. Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor în creștinism este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna înainte de Paște. Aceasta include sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
În cadrul unui interviu la Digi24, cei mai cunoscut preot din România a vorbit despre taina spovedaniei și postul din Săptămâna Mare.
„Suntem în săptămâna Mare și fără îndoială, pentru fiecare, are o anvergură a sufletului nostru. Îmi pare rău să o spun, dar fiecare își trăiește pe măsura sufletului Săptămâna Patimilor. Dacă suntem atenți la lucrurile pământene, din nefericire, tot la spălatul geamurilor și făcutul sarmalelor. Cred că Domnul Hristos a pătimit nu pentru săptămâna asta, ci pentru toată istoria și săptămâna aceasta este rememorăm patima sa și ne îngăduie să fim alături de El, în drum spre Golgota. Nu strângem cureaua, ci ne deschidem inimile.
Spovedania nu ține de regimul alimentar, de raftul din frigider. Suntem chemați să trăim cu bucurie acest moment plin de har. Ne spovedim când avem nevoie. Nu ține de post. Postim ca să ne împărtășim cu Iisus Hristos. Nu putem să împărțim pâinea la toți flămânzii, dar putem să ne rugăm la Dumnezeu pentru cei care pot să împartă pâine. Nu putem face pace în locul politicienilor, dar ne putem ruga așa, cu smerenie, ca Dumnezeu să le dea minte. Cred că pentru omul modern este important să vadă iubirea lui Hristos, să o transmită celorlalți”, a spus părintele într-un interviu la digi24, citat de gândul.ro.
Preotul Necula spune despre perioada postului de dinainte de spovedanie că reprezintă o „idolatrizare” legată de ortodoxia românească, o falsă rigurozitate.
„Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul. Cu alte cuvinte, când e de postit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania și postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertați-mi cuvântul prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus, pentru că sunteți ‒ și aici zic și eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins ‒ de foarte multe ori tentați să ziceți: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu știu ce. Nu fac aia, că…”, a mai spus părintele potrivit sursei citate.
Anul acesta Paștele ortodox se sărbătorește în aceeași zi cu Paștele catolic, respectiv pe 20 aprilie. Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.