Tichete, prime și zile libere. Austeritatea nu bate penuria de angajaţi buni, ala că firmele au grijă ca salariaţii lor să nu ajungă la concurenţă.
– În ciuda unui climat economic precaut, companiile din România continuă să investească în bunăstarea angajaților lor cu ocazia sărbătorilor de Paște.
Un sondaj recent realizat de eJobs România arată că 65,6% dintre angajatori au pregătit beneficii speciale pentru angajați în această perioadă, demonstrând că fidelizarea echipelor rămâne o prioritate în mediul de business.
Potrivit datelor centralizate de eJobs, cele mai populare beneficii oferite anul acesta sunt primele în bani, urmate de voucherele și tichetele cadou. Alte gesturi de apreciere includ zile libere suplimentare și coșuri cu produse tradiționale, menite să aducă spiritul sărbătorilor mai aproape de angajați.
Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”
„Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaților, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există și pachete special gândite pentru perioada sărbătorilor”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs România. Ea adaugă că, dacă în cazul Crăciunului bugetele sunt mai consistente, de Paște companiile alocă, de regulă, sume mai moderate.
Cele mai multe companii (57,1%) au stabilit un buget de 200-400 de lei per angajat pentru pachetele de Paște. Aproximativ un sfert (23,8%) merg mai departe, oferind între 400 și 600 de lei, în timp ce doar 4,8% ajung să investească peste 1.000 de lei de persoană. Un procent similar (4,8%) oferă sume mai mici, între 100 și 200 de lei. Remarcabil este faptul că aceste valori s-au menținut constante față de anul trecut, în ciuda presiunilor economice.
„Nu vedem scăderi, ceea ce e un semnal clar că angajatorii înțeleg importanța acestor gesturi. Într-un an în care multe companii nu pot acorda creșteri salariale substanțiale, beneficiile extrasalariale devin un instrument esențial pentru menținerea satisfacției angajaților”, punctează Ana Călugăru.
Sondajul a explorat și așteptările angajatorilor în privința beneficiilor care pot diferenția o companie pe piața muncii. Peste jumătate (58,6%) consideră că acordarea celui de-al 13-lea salariu ar crește atractivitatea angajatorului. Pe următoarele locuri se află introducerea săptămânii de lucru de patru zile (41,4%), extinderea beneficiilor pentru membrii familiei (24,1%) și acoperirea cheltuielilor casnice (17,2%).
„Aceste răspunsuri reflectă direcția în care se îndreaptă piața muncii: dincolo de salariu, angajații își doresc flexibilitate, siguranță și sprijin pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală”, adaugă reprezentanta eJobs.