„Mai sunt 20.083 de locuri disponibile în Start-Up Nation 2025 pentru finanțarea afacerilor sustenabile”, anunţă ministrul Bogdan Ivan. ‘Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10:00. Aceste cursuri sunt esențiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a naviga în lumea afacerilor (…) În acest moment, mai sunt 20.083 de locuri disponibile, pentru categoria până în 30 de ani. Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României. Domeniile eligibile sunt numeroase, de la producție, industrii creative și servicii inovatoare, până la IT&C și comerț. Întreprinderile trebuie să activeze pe coduri CAEN eligibile, specificate în Ghidul Solicitantului’, a subliniat Ivan, într-o postare publicată pe pagina personală de Facebook.
Potrivit ministrului de resort, prin Start-Up Nation 2025 se pot finanța cheltuieli pentru: achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice); achiziția de active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale); achiziția de mobilier și echipamente IT; costuri de promovare și publicitate; cursuri de formare profesională pentru antreprenori și angajați.
Înscrierea în program se realizează prin platforma electronică dedicată (https://minimis.imm.gov.ro/), iar Ghidul de utilizare a aplicației este disponibil la adresa https://economie.gov.ro/start-up-nation-ghid-de-utilizare-a-aplicatiei-minimis-imm-gov-ro/.
Viitorii antreprenori pot selecta furnizorul de formare profesională și aleg formatul de desfășurare a cursurilor: fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locațiile puse la dispoziție de organizatori. Lista completă a furnizorilor contractați de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), alături de detalii despre locațiile și modalitățile de desfășurare a cursurilor, este disponibilă în aplicația informatică.
Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută și o listă de rezervă. Cursurile se vor desfășura pe durata a patru luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanții vor primi o adeverință/certificat de absolvire. În urma obținerii acestui document, absolvenții care intenționează să aplice pentru finanțare prin programul Start-Up Nation vor avea obligația de a înființa și înregistra la ONRC o societate.
Prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.
Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediție, este structurat pe doi piloni principali: Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295,750 milioane de euro, echivalent în lei – destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puțin dezvoltate, cât și în București-Ilfov; Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150.435.295 de euro, echivalent în lei, având ca grup țintă persoanele din regiunile mai puțin dezvoltate.
Grupul țintă din Pilonul II se va încadra în una dintre următoarele categorii eligibile: tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți; persoane în căutarea unui loc de muncă; șomeri; șomeri de lungă durată; persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.
Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.