S-a aflat data la care se reunește Conclavul de la Vatican. Când și cum va fi ales noul papă

Conclavul pentru alegerea papei care îi va succeda lui Francisc (Jorge Mario Bergoglio), decedat pe 21 aprilie, va începe în data de 7 mai 2025. Anunțată în premieră de agenția Reuters, această dată a fost confirmată ulterior de Sfântul Scaun printr-un comunicat de presă.
Filip Stan
28 apr. 2025, 15:11
S-a aflat data la care se reunește Conclavul de la Vatican. Când și cum va fi ales noul papă

Moartea Papei Francisc a declanșat un ritual vechi de secole pentru alegerea unui nou papă. Cardinalii se vor reuni într-un conclav secret pentru a-l alege pe noul conducător al Bisericii mondiale, începând cu 7 mai, a anunțat luni Vaticanul.

Citește și: Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile pe frontul din Ucraina: „Toate acțiunile militare vor înceta”

Cardinalii s-au adunat în Cetatea Vaticanului încă de la decesul pontifului, pe 21 aprilie, însă au apărut puține indicii despre cine ar putea fi ales.

Data de 7 mai a fost stabilită în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a cardinalilor la Vatican, prima de după funeraliile Papei Francisc de sâmbătă, a declarat o sursă din cadrul Sfântului Scaun pentru Reuters.

Zeci de „Prinți ai Bisericii” din întreaga lume s-au adunat la Vatican de când pontiful argentinian, în vârstă de 88 de ani, a murit pe 21 aprilie.

Cardinalii vor începe conclavul secret peste puțin mai mult de o săptămână, miercuri, 7 mai, scriu editorii de la today.it. Data a fost stabilită în urma unei reuniuni cu ușile închise a cardinalilor la Vatican, prima după funeraliile Papei Francisc de sâmbătă.

Confirmarea oficială a venit de la purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni: „În această dimineață, la a cincea Congregație generală, au fost prezenți peste 180 de cardinali. Cardinalii electori sunt puțin peste o sută. Au avut loc douăzeci și două de intervenții.”

Data de 7 mai a fost aleasă pentru a permite organizarea tuturor pregătirilor necesare. Aproximativ 135 de cardinali, toți sub 80 de ani, din întreaga lume, au dreptul să participe la conclav și să aleagă noul lider al Bisericii Catolice, care numără 1,4 miliarde de credincioși. Cele două conclavuri anterioare, din 2005 și 2013, au durat doar două zile.

Ce este conclavul și cum funcționează

Cuvântul „conclav” provine din latină: „cum-clavem”, adică „cu cheia” sau „închis cu cheia”. Etimologia face trimitere la un episod istoric: între 1268 și 1271, perioada de sediu vacant (timpul dintre moartea unui papă și alegerea succesorului) a durat 1.006 zile. Atunci, locuitorii orașului Viterbo, unde se afla sediul papal, i-au închis pe cardinali în palatul papal și chiar au smuls acoperișul clădirii pentru a grăbi alegerea noului papă.

În cele din urmă, a fost ales Grigore al X-lea. Totuși, prima alegere a unui papă într-un loc închis și izolat de popor a avut loc în 1118, la mănăstirea San Sebastiano de pe Colina Palatină din Roma, când a fost ales Gelasiu al II-lea.

Când are loc și cine votează

Potrivit normelor liturgice, conclavul are loc între a 15-a și a 20-a zi după moartea papei, astfel că va fi între 5 și 10 mai. Au drept de vot doar cardinalii electori – cei care nu au împlinit 80 de ani la data decesului sau renunțării papei. Anul acesta, cardinalii electori sunt 135, însă doi dintre ei au anunțat că, din motive de sănătate, nu vor participa la vot.

De asemenea, participarea cardinalului Giovanni Angelo Becciu este incertă, deoarece, după o condamnare penală, Papa Francisc l-a exclus, dar Becciu susține că încă are drept de vot. Cazul său va fi analizat de congregația generală a cardinalilor.

Există și o problemă tehnică: Constituția apostolică prevede un număr maxim de 120 de cardinali electori, iar în prezent acest prag este depășit. Și asupra acestui aspect cardinalii poartă discuții. Papa Francisc, probabil, nu anticipase o moarte atât de rapidă și conta pe pierderea automată a dreptului de vot a zece cardinali născuți în 1945.

Din 1996, pentru a limita contactul cu exteriorul și a încuraja discuțiile între cardinali, aceștia sunt cazați la Casa Santa Marta, care are 106 apartamente și 28 de camere simple. În trecut, ei locuiau în condiții precare în Palatul Apostolic.

Liturghia și procesiunea înainte de conclav

Ritul începe cu celebrarea unei liturghii în Bazilica Sfântul Petru, „Pro eligendo Romano Pontifice”, pentru invocarea Duhului Sfânt. Cardinalii se adună apoi în Capela Paulină și, intonând litania sfinților, se îndreaptă în procesiune spre Capela Sixtină, unde va avea loc votul. Acolo, sub fresca cu Judecata de Apoi a lui Michelangelo, vor decide cine va fi noul papă.

Accesul în Capela Sixtină va fi restricționat înainte de începerea conclavului, iar comunicarea cu exteriorul va fi complet blocată. Procedura începe cu celebra frază „Extra omnes” („Afară toți”), care semnalează începerea fazei decisive.

În Capela Sixtină, cardinalii depun jurământul de păstrare a secretului și de respectare a normelor votării, apoi se trece la procesul de alegere.

Etapele votării

Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să obțină două treimi din voturi. Dacă vor fi 135 de cardinali, pragul va fi de 90 voturi. Procesul de votare include:

– Pre-scrutinul: distribuirea buletinelor de vot și desemnarea scrutatorilor și a celor care colectează voturile infirmilor.
– Scrutinul: buletinele sunt completate cu numele alesului și depuse într-o urnă, numele sunt citite și înregistrate.
– Post-scrutinul: dacă nu se obține cvorumul, votul se repetă; dacă da, alegerea este validată.

În prima zi poate avea loc o singură votare, în următoarele zile câte patru (două dimineața și două după-amiaza).

Culoarea fumului

Fumul negru indică eșecul alegerii; fumul alb anunță că un nou papă a fost ales. Se adaugă substanțe chimice în foc pentru a colora fumul: antracen și sulf pentru fum negru, clorat de potasiu și lactoză pentru fum alb. După acceptarea alegerii de către noul papă și anunțarea numelui său, cardinalul protodiacon proclamă faimosul „Habemus Papam!” („Avem papă!”).

Telefoanele și  alte dispozitive interzise

Cardinalii nu vor avea acces la telefoane mobile, tablete sau alte dispozitive. Camerele unde sunt cazați vor fi sigilate și izolate, iar spațiile vor fi verificate riguros împotriva mijloacelor de interceptare. Personalul auxiliar (bucătari, ospătari) va semna un jurământ de confidențialitate. În fiecare zi, cardinalii vor fi transportați izolat spre Capela Sixtină pentru vot.

În timpul votării, liniștea este totală, iar toate buletinele și eventualele notițe sunt arse după fiecare scrutin, pentru a nu rămâne nicio urmă.

Citește și: Cine îl va succeda pe Papa Francisc. Conclavul se deschide în mod tradiţional între a 15-a şi a 20-a zi de la moartea Papei, adică după 5 mai

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri