Tribunalul Prahova a dispus, marți, 29 aprilie, reducerea cu circa 10 luni a pedepsei de 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Instanța a dispus deducerea din pedeapsă a perioadelor în care fostul ministru a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu în România, precum și în arest în Costa Rica și în Bulgaria. Decizia nu este însă definitivă.
Solutia în cazul Elenei Udrea pe scurt: „În temeiul art. 599 alin. 2 Cod de procedură penală în referire la art. 15 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, admite contestaţia la executare formulată de persoana-condamnată UDREA ELENA GABRIELA, în prezent aflată în stare de deţinere în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou. Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, perioada de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015, reprezentând perioada în care petenta a fost arestată preventiv și arestată la domiciliu în România, perioada de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Republica Costa Rica, perioada de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Bulgaria, precum şi perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 emis în baza sentinţei penale nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 597 alin. 7 din Codul de procedură penală poate fi formulată contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 29.04.2025”.
Tribunalul Prahova a decis să amâne pentru data de 29 aprilie 2025 pronunțarea în cazul cererii formulate de Elena Udrea, prin care aceasta solicită scăderea duratei pedepsei sale cu închisoarea. Fostul ministru al Turismului, condamnat definitiv la șase ani de detenție pentru luare de mită și abuz în serviciu, vrea ca perioada în care s-a aflat în arest în Costa Rica și Bulgaria să fie recunoscută ca parte executată din sentință.
Dacă instanța îi va admite cererea, Udrea ar putea deveni eligibilă pentru liberare condiționată, după aproape trei ani petrecuți în detenție. În prezent, ea este încarcerată la Penitenciarul Târgșor, unde a fost adusă în iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.
Potrivit dosarului, Elena Udrea solicită scăderea a 154 de zile din pedeapsă: 83 de zile executate într-un centru de detenție din Costa Rica (San Jose) și 71 de zile petrecute într-un centru de reținere din Bulgaria (Belgorod). Ambele perioade au fost executate în baza aceleiași condamnări definitive pronunțate în România, pe 7 aprilie 2022.
„Da, a solicitat (n.r. – Tribunalul Prahova ) documente de la Ministerul Justiției. Mâine văd dacă le-au trimis sau nu. Nu este o miză foarte mare, am solicitat doar să se adauge la perioada executată, perioada care a fost executată în Costa Rica și în Bulgaria. Din punctul meu de vedere nu are cum să nu se întâmple chestia asta. Este chestie doar de aritmetică”, a precizat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, pentru Gândul.
În ziua pronunțării sentinței, Udrea a părăsit teritoriul României, fiind dată ulterior în urmărire internațională și reținută la Vama Kulata, la granița bulgaro-elenă. A fost ulterior extrădată și încarcerată în România.
În sala de judecată, Udrea a declarat că „nu este o miză foarte mare”, subliniind că solicită doar recunoașterea legală a perioadelor de detenție din străinătate ca parte din pedeapsa deja executată. Pentru analizarea cererii, instanța a solicitat documente suplimentare de la Ministerul Justiției și de la Tribunalul București.
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost acuzată că a pus în mișcare un mecanism de influență prin care persoane apropiate au primit sume importante de bani de la reprezentanți ai unor firme private, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului va achita la timp lucrările finanțate de stat.
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Anchetatorii susțin că o parte dintre bani ar fi ajuns fie în posesia directă a Elenei Udrea – fie în numerar, fie prin plata unor bunuri și servicii –, fie în conturile Organizației București a PDL, fie la Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box.