De asemenea, clinicele au și proceduri adiționale FIV, ce includ:
Înainte de fertilizarea in vitro (FIV) se aplică la femei un tratament de stimulare ovariană, care crește șansele de succes de a avea o sarcină. Administrarea hormonilor joacă un rol important pentru stimularea ovarelor, în scopul ca acestea să producă mai multe ovule. Injecțiile se fac zilnic timp de 10-12 zile. Urmează dezvoltarea foliculilor care sunt monitorizați cu atenție, pentru a urmări raspunsul la tratament. După creșterea foliculară se face prelevarea ovocitelor, prin puncție transvaginală, sub anestezie și ghidaj ecografic.
Urmează alte etape ale procedurii FIV precum: recoltarea probei de spermă, prelucrarea materialului biologic în laboratorul de embriologie, fertilizarea prin FIV, cultivarea embrionului pentru a ajunge la stadiul de blastocist (pentru 3-5 zile), selectarea lui și embriotransferul. După transferul embrionului, medicul prescrie medicamente pentru a sprijini mucoasa uterină și pentru a crește șansele de implantare. La aproximativ două săptămâni după transfer se face un test de sarcină.
Principalul avantaj oferit de procedura de FIV pe ciclu natural, comparativ cu stimularea ovariană, este reducerea efectelor secundare și a riscurilor. Ratele de succes în cazul procedurii de FIV cu stimulare ovariană sunt însă mai mari, față de FIV pe ciclu natural. Decizia alegerii metodei depinde de starea de sănătate a pacientei și dorințele ei.
Succesul FIV depinde și de vârsta femeii, calitatea ovulelor și a spermatozoizilor. La femeile cu vârsta peste 35 de ani șansele sunt mai mici, pentru că numărul de ovule este redus și calitatea acestora de asemenea. Alte cauze care pot afecta rata de succes FIV sunt: problemele cu ovulația, problemele cu trompele uterine și altele.
Una din etapele importante ale fertilizării in vitro este embriotransferul, prin care embrionii sunt transferați în uter, pentru a obține o sarcină. La unele femei se face embriotransferul cu embrioni congelați dacă în ciclul de FIV nu s-au obținut rezultate pozitive cu embrioni proaspeți sau dacă se urmărește reducerea riscului de sindrom de hiperstimulare ovariană. Indiferent de alegere, la femeie simptomele dupa embriotransfer sunt la fel, temporare, ușoare sau moderate. Ele includ: oboseală, schimbări de dispoziție și puțină sângerare.
În clinică se poate efectua fertilizarea clasică FIV sau fertilizarea cu ICSI.
Despre procesul FIV clasic se spune că este cel mai eficient. În acest caz, spermatozoizii sunt plasați și incubați cu ovulul, într-un mediu special de laborator. Ei pătrund în ovul în câteva ore, ceea ce declanșează toate reacțiile fiziologice naturale. Această metodă se recomandă cuplurilor cu infertilitate cauzată de blocarea sau absența trompelor uterine. Potrivit medicilor, fertilizarea FIV clasică este posibilă doar atunci când sperma bărbatului este de bună calitate, ceea ce înseamnă că parametrii ei sunt normali.
Despre procesul de fertilizare cu ICSI se spune că se face în caz de infertilitate masculină, infertilitate feminină, endometrioză sau insuficiență ovariană prematură. Acest tip de injectare înseamnă introducerea unui spermatozoid selectat anterior direct în ovul și oferă deseori rezultate bune, dar acestea depind de vârsta pacientei și de calitatea ovulelor sale.