Vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Roman, a comentat dur situația, într-un interviu, sugerând că responsabilitatea trebuie asumată, iar viitorul coaliției este incert. Potrivit lui Roman, rezultatul reprezintă un motiv de îngrijorare profundă, nu doar pentru formațiunea sa politică, ci și pentru întreaga societate românească.
„Categoric, pentru noi, sunt dezamăgitoare și sunt triste și cred că pentru orice român de bună credință, ceea ce s-a întâmplat duminică e un semnal de alarmă că ceva nu e în regulă în țara asta și că lucrurile nu merg bine”, a spus acesta, la FRI.
Liberalul susține că, deși PNL a învățat din eșecurile recente, este momentul ca unii actori politici să dea dovadă de responsabilitate și să facă un pas înapoi, mai ales cei care au contribuit direct la atmosfera care a dus la înfrângere.
„Ceea ce am făcut noi, PNL, după momentul 24 noiembrie, am făcut bine. Noi am luat o decizie la cald în acea perioadă și anume venirea domnului Bolojan, care pentru România este de bun augur. Poate e momentul ca fiecare să înțeleagă că lucrurile nu mai sunt cum au fost, că fiecare trebuie să-și asume o parte din acest eșec și cei care probabil au generat această stare de spirit ar fi bine să facă un pas înapoi. Din PNL cred că nu e cazul, noi am învățat din ceea ce s-a întâmplat în 24 noiembrie”, a adăugat Roman.
Întrebat dacă actuala coaliție PSD-PNL mai are un viitor după eșecul electoral, Florin Roman a fost tranșant.
„Sincer să vă spun și direct, nu, dar mă întreb ce va fi în locul acestei coaliții, pentru că întotdeauna când cineva pleacă, trebuie să te gândești și cine vine. Din păcate, la ora actuală, nu avem o altă soluție”, a explicat liderul liberal.
Roman susține că PNL ar trebui să se retragă din guvernare și să revină în opoziție, o poziție pe care spune că o exprimă de mai mult timp.
„Cel mai bine pentru noi ar fi să ieșim clar din coaliție și să mergem în Opoziție, ceea ce eu spun încă din data de 24 noiembrie, când am pierdut alegerile prezidențiale cu domnul Ciucă, dar vă întreb, ce putem pune pe masă, dacă această coaliție se destramă?”, spune Roman.
Vicepreședintele PNL sugerează chiar ca puterea să fie transferată celor care au câștigat alegerile, pentru ca aceștia să demonstreze ce pot face în condițiile reale ale guvernării.
„Eu mi-aș dori să vină toată lumea la guvernare, inclusiv cei care au câștigat alegerile. Acum sunt legitimați prin votul unei majorități a românilor, ca să vedem de ce sunt capabili, de ce sunt în stare, poate vor reuși soluții miraculoase, așa cum le-au spus românilor”, a încheiat liderul PNL.
Florin Romna nu este, dealtfel, singurul liberal care a exprimat această poziţie după eşecul lui Crin Antonescu.
Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu face, luni, un apel sincer şi deschis către conducerea Partidului Naţional Liberal să iasă de la guvernare şi să se detaşeze clar de PSD.
„Fac un apel sincer şi deschis către conducerea Partidului Naţional Liberal: este momentul să ieşim de la guvernare şi să ne detaşăm clar de PSD. Istoria recentă ne-a arătat, fără echivoc, că de fiecare dată când PNL a făcut alianţă cu PSD, partidul nostru a avut de suferit. Aceste două formaţiuni au fost mereu ca uleiul şi apa, nu se amestecă, nu au aceeaşi viziune şi nu împărtăşesc aceleaşi valori”, spune Gigel Ştirbu pe Facebook.
„Oamenii ne-au transmis clar: nu vor alianţe de conjunctură, nu vor compromisuri fără principii. Mulţi dintre cei care ne-au votat şi-au exprimat dezamăgirea profundă faţă de această colaborare. Este de datoria noastră să ascultăm vocea lor”, mai spune liberalul.
Potrivit liderului PNL Olt, „PNL trebuie să redevină acel partid puternic, autentic liberal, care merge pe propriile picioare şi îşi asumă cu curaj propriul drum”.
„E timpul să revenim la valorile care ne-au consacrat: respectul pentru iniţiativa privată, statul de drept, echilibrul instituţional şi decenţa în actul de guvernare. Pentru viitorul partidului şi al României, PNL trebuie să se desprindă de PSD şi să îşi recapete identitatea. Este singura cale ca PNL să revină la valorile istorice si să continue să existe în noua paradigmă politică”, mai spune Gigel Ştirbu.