Compania Meta a declarat război Biroului Electoral Central, contestând deciziile de eliminare de pe platformă a unor postări considerate ilegale. Meta Platforms Ireland, biroul care operează rețeaua socială Facebook în afara Statelor Unite și Canadei, se luptă în instanță cu Biroul Electoranl Central (BEC), solicitând anularea unor decizii de eliminare a postărilor care ar fi încălcat Regulamentul (UE) privind o piață unică pentru serviciile digitale, potrivit Fanatik.
Peste zece litigii a deschis Facebook în România în ultima săptămână. Este de așteptat ca numărul acestora să crească, cu precizarea că deciziile BEC au termen de contestație 48 de ore de la data afișării pe pagina Biroului Electoral Central. Meta Platforms Ireland Ltd (fostă Facebook Inc) solicită anularea hotărârilor BEC prin care instituția dispus eliminarea de pe platforma online Facebook a conținutului ilegal regăsit pe anumite pagini (de exemplu, România Suverană, Nicușor Nuță sau Dezvoltăm Timișoara).
Citește și: Mark Zuckerberg se pregătește pentru apocalipsă! Fondatorul Meta, buncăr secret de 5.000 mp în Hawaii
Deciziile BEC referitoare la materiale scrise/audio/video/imagini care încalcă legile electorale nu îi obligă pe autori să elimine conținutul postat ci se comunică direct către Meta Platforms Ireland Limited și către Autoritatea Electorală Permanentă.
Meta Platforms Ireland Limited a solicitat Curții de Apel București să transmită o sesizare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care să se stabilească în ce măsură eliminarea forțată a unor opinii personale, fie ele și politice, încalcă dreptul la liberă exprimare garantat prin Constituție și prin Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Până în acest moment, toate acțiunile deschide de Facebook la București au fost respinse de instanță. De asemenea, judecătorii au refuzat cererea companiei Meta de sesizare a CJUE cu întrebare preliminară.
Atacarea în contencios administrativ și fiscal a unor decizii ale BEC de către compania americană care operează platforma Facebook reprezintă o premieră absolută în România. Până acum, Meta nu a mai fost prezentă în sălile de tribunal din România decât din postura de pârât. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre utilizatori care au luat decizia de a da în judecată compania.
Meta Platforms Inc, cunoscută anterior ca Facebook Inc, este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care deține platforme precum Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger.
Anul trecut, compania americană a generat venituri totale de 164,5 miliare de dolari, cu 22% mai mari decât cele din anul anterior, precum și un profit net de 62,36 miliarde dolari (cu 59% mai mare decât în 2023). Cifra reprezintă aproape o jumătate din PIB-ul României pentru anul trecut.