Mai exact, la bancă nu îţi va mai fi acceptată bancnota de 50 USD. BRD le recomandă clienţilor, prin intermediul unui comunicat, să utilizeze alte cupiuri, dar şi metode alternative de plată, încurajând folosirea metodelor care nu presupun numerar.
Măsura are drept scop optimizarea proceselor de tranzacționare și întărirea securității în cadrul operațiunilor cu valută.
„Stimați clienți, vă informam că, temporar, bancnotele de 50 USD nu sunt acceptate. Vă recomandăm să utilizați alte cupiuri. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri”, a transmis BRD
Astfel de măsuri sunt adesea luate din motive de securitate, cum ar fi prevenirea fraudelor sau dificultăți în verificarea autenticității anumitor bancnote.
Există mai multe motive pentru care băncile pot decide, la un moment dat, să impună restricţii asupra unor bancnote, toate având legătură cu posibile fraude.
1. Creșterea riscului de falsificare
În ultimii ani, au existat cazuri de introducere în circulație a bancnotelor false, inclusiv în România. De exemplu, o rețea infracțională a fost responsabilă pentru introducerea a aproximativ 400.000 de dolari falși în circulație, prejudiciind trei bănci din țară.
Bancnotele de 50 de dolari pot fi mai ușor de falsificat decât cele de alte denominații, ceea ce determină băncile să fie mai precaute în acceptarea lor.
2. Limitări tehnice ale echipamentelor de verificare
Echipamentele automate de verificare a autenticității bancnotelor pot avea dificultăți în detectarea anumitor falsuri, mai cu seamă atunci când falsurile sunt realizate cu tehnici avansate.
Dacă echipamentele unei bănci nu pot verifica cu acurateţe o anumită bancnotă, banca poate alege să nu o accepte pentru a evita riscurile asociate.
3. Politici interne și reglementări
Băncile au politici interne care stabilesc ce tipuri de bancnote acceptă, în funcție de riscurile asociate și de reglementările în vigoare.
O bancă poate avea politici interne care limitează acceptarea anumitor denominații pentru a gestiona riscurile operaționale.