Studenții care au pus România pe harta aerospațială mondială, prezenți la SpaceFEST 2025

La standul Senatului Științific din cadrul SpaceFEST, echipa 2SPACE nu stă în spatele unor vitrine, ci interacționează cu publicul, explică, demonstrează și inspiră.
Filip Stan
08 mai 2025, 12:22
Studenții care au pus România pe harta aerospațială mondială, prezenți la SpaceFEST 2025

Într-un oraș unde festivalurile se țin lanț, SpaceFEST 2025 reușește să iasă din tipare, la Politehnica București se întâmplă ceva special zilele acestea. Nu pentru că vine NASA cu astronauți sau pentru că ai ocazia să te joci cu simulatoare de zbor futuriste, ci pentru că acolo, printre standuri și tehnologii de ultimă oră, o mână de studenți români arată că se poate. Că viitorul nu e o iluzie sau o promisiune politică, ci un plan pus în aplicare, pas cu pas, de oameni tineri, pasionați, foarte bine pregătiți.

E vorba de echipa 2SPACE – un grup de studenți de la Universitatea Politehnica din București, care a reușit să construiască prima rachetă supersonică 100% românească. Nu vorbim despre un proiect de laborator, ci despre o rachetă reală, prezentată la Spaceport America Cup, o competiție internațională de top pentru echipe universitare. Iar dacă numele evenimentului nu-ți spune mare lucru, află că acolo participă cele mai bune universități tehnice din lume.

România, pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică 2025. Elevii români au obținut patru medalii de aur și două de argint

Acești studenți au reprezentat România cu demnitate și finaliști ai campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, inițiată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. E vorba de o inițiativă care, dincolo de recunoaștere, aduce și sprijin real pentru tinerii care construiesc, cercetează și schimbă lumea din jurul lor.

La standul Senatului Științific din cadrul SpaceFEST, echipa 2SPACE nu stă în spatele unor vitrine, ci interacționează cu publicul, explică, demonstrează și inspiră. Vizitatorii – fie ei liceeni curioși, părinți entuziasmați sau specialiști în domeniu – au ocazia să înțeleagă direct ce înseamnă să lucrezi la un proiect de anvergură internațională. Iar asta e ceva ce rar vezi într-un festival din România.

Pe lângă prezența lor, evenimentul oferă tot felul de activități pentru publicul larg. Ai telescoape moderne cu care poți vedea detalii impresionante ale cerului, ateliere interactive, conferințe, și da, și momentele acelea unice în care te întâlnești cu oameni ca Daniel Michio Tani – astronaut NASA – sau Yi So-yeon, prima persoană din Coreea de Sud care a ajuns în spațiu. Dar și în mijlocul acestui spectacol de știință, povestea echipei 2SPACE reușește să atragă atenția și respectul tuturor.

„Din dragoste pentru profesori”: o scrisoare deschisă către dascălul care ne-a format

Ce spune asta despre noi? Că România are tineri care pot concura cu cei mai buni din lume. Că există instituții care îi văd, îi aleg și îi susțin. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va fi acolo ca să facă parte din efortul de a pune în lumină performanța. Un efort care devine din ce în ce mai vizibil și mai necesar.

SpaceFEST 2025 continuă până pe 11 mai. Dacă ești în București, merită să treci. Dacă nu, măcar reține numele acestor studenți. Pentru că viitorul – în forma lui concretă – se construiește acum, cu oameni ca ei.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Stațiunea din România de o frumusețe ireală. A fost o adevărată perlă pe vremea comuniștilor. Oamenii vin indiferent de anotimp pentru aerul curat, prețurile mai mici și porția de sănătate
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african