Salarii 2025. Tinerii pot ieși de pe băncile liceului cu salarii care să atingă 70.000 de dolari. Într-un context economic în care se acutizează criza forței de muncă, tot mai multe companii din SUA își îndreaptă atenția către liceeni.
Astfel, nu îi interesează viitorii studenți de la marile facultăți, ci absolvenți din clasele de sudură, mecanică sau electricitate, unde se formează muncitorii calificați ai viitorului.
Elijah Rios, un adolescent de 17 ani din Philadelphia, nu a terminat încă liceul, dar are deja o ofertă de muncă de 68.000 de dolari pe an pentru un post de tehnician, cu ore suplimentare și concedii plătite.
El învață la Father Judge, un liceu catolic cu profil tehnic care colaborează direct cu angajatori din industriile aflate în căutare disperată de personal calificat.
„Uneori e copleșitor – te caută o companie, apoi alta… E ca și cum aș fi un sportiv de performanță, curtat de toate echipele mari”, spune Rios, ce a crescut în condiții precare.
Companiile de transport public, producătorii de submarine sau firmele din industria energetică își trimit anual recrutorii în atelierele liceului din Philadelphia, venind cu pliante, oferte și materiale promoționale. Aceștia încearcă să ocupe posturile pe care nu le mai poate acoperi generația muncitorilor care se apropie rapid de pensie.
Citește și : Angajări 2025. Meseriile care îţi aduc 7.000 de lei pe card în fiecare lună
„Nu mai căutăm muncitorul de acum 20 de ani. Avem nevoie de oameni care pot lucra cu lasere industriale de milioane de dolari, care știu programare și diagnosticare digitală”, spune Bob Walker, fondatorul companiei Global Affinity.