În momentul în care lumânarea este aprinsă, aceasta eliberează compuși organici volatili, care includ substanțe chimice ce pot fi dăunătoare pentru sănătate. Concentrațiile acestor substanțe sunt adesea de până la 10 ori mai mari în interior decât în exterior. Asta înseamnă că poluează aerul din casă.
Medicii pneumologi atrag atenția asupra riscurilor asociate cu lumânările din parafină, ce pot avea efecte mult mai grave asupra sănătății decât alternativele mai naturale, cum ar fi cele din ceară de soia, nucă de cocos, palmier sau ceară de albine.
Potrivit alergologilor, atunci când lumânările parfumate ard, substanțele chimice se evaporă în aer și sunt inhalate de către persoanele din încăpere, afectându-le sinusurile, plămânii și, în unele cazuri, chiar pielea. De aceea, este recomandat să optezi pentru lumânări fabricate din ingrediente naturale, care nu eliberează toxine în aer.
Dacă lumânarea are un miros puternic de chimicale sau un parfum înțepător, acest lucru poate indica faptul că în compoziția sa se află parfumuri sintetice sau ftalați, substanțe chimice folosite pentru a fixa mirosurile.
Apariția fumului sau a funinginii în aer poate degrada semnificativ calitatea aerului din interior. De obicei, acest lucru se întâmplă când lumânarea este făcută din parafină sau conține contaminanți în ceară.
Aceste simptome sunt reacții ale organismului la compușii organici volatili (COV) eliberați de lumânările de proastă calitate. Dacă experimentezi un astfel de disconfort, este posibil ca lumânarea pe care o folosești să fie nocivă pentru sănătatea ta.
Tusea, iritațiile la nivelul gâtului sau ochii care lăcrimează pot fi semne de alergii sau sensibilitate la substanțele chimice din lumânările parfumate. Aceste reacții sunt adesea asociate cu substanțele toxice eliberate de lumânări.
Dacă observi urme de funingine pe pereți sau pe obiectele din încăpere, este un semn clar că lumânarea ta emite fum nociv, indicând o calitate scăzută a produsului.
Unul dintre principalii compuși de care ar trebui să te ferești sunt ftalații, substanțe chimice care ajută la conservarea parfumului în lumânări. Ftalații, precum DEP (dietil ftalat) sau DIDP (diisodecil ftalat), sunt adesea responsabili pentru migrene și pot agrava simptomele astmului și ale alergiilor.
De asemenea, este recomandat să alegi lumânări fără coloranți artificiali. Mulți dintre aceștia conțin petrol, un agent cancerigen cunoscut, care poate prezenta riscuri pe termen lung.
Alege, în schimb, lumânări cu fitiluri din bumbac fără miez metalic sau din lemn, care sunt mai naturale și plăcute la ardere. Evită lumânările cu fitiluri metalice, deoarece pot avea plumb sau zinc, substanțe periculoase pentru sănătate.
Vezi și Planta care aduce norocul în casă. Ajută și la slăbit și face minuni pentru sănătate