Potrivit liderului AUR, statul român ar urma să achiziționeze, la prețul pieței, case aflate în proprietatea unor români plecați în străinătate, dar care nu mai sunt interesați să le păstreze. Ulterior, aceste locuințe ar urma să fie oferite la un preț simbolic — de un leu — altor cetățeni români care doresc să se restabilească în România.
„Astfel de programe există și în alte state europene. Și în Italia există case la 1 euro, în Marea Britanie, în Germania”, a declarat Marius Lulea, subliniind că AUR s-a inspirat din inițiative similare adoptate în alte țări pentru a combate depopularea.
Lulea a făcut clar faptul că nu este vorba de o naționalizare forțată a proprietăților private, ci de o acțiune reglementată de stat, similară cu exproprierile pentru lucrări publice, cum ar fi construcția de autostrăzi.
„Să nu fie luate cu forța din proprietatea privată. Să găsim soluții prin care acestea să fie trecute, fie de cei care locuiesc acolo printr-un program, către alte persoane prin propria voință, fie să fie răscumpărate de către statul român așa cum face statul atunci când e vorba despre terenurile agricole când construim autostrăzi”, a explicat el.
Concret, statul ar urma să joace rolul unui intermediar — un fel de agenție imobiliară — între cei care vor să renunțe la casele lăsate în paragină și cei care vor să se întoarcă în România.
„România se confruntă cu o problemă majoră, cea a depopulării satelor. Avem 5-6 milioane de români care au fugit din țară din cauza unor regimuri politice catastrofale. Satele și micile orașe s-au golit, casele se prăbușesc, iar bisericile de la sat sunt goale, în timp ce cele din diaspora sunt pline. Dincolo de granițe se nasc mai mulți copii decât în România. Noi ne dorim ca aceștia să se întoarcă acasă”, a argumentat Lulea, la Antena 3.
Programul „Case la 1 leu” este gândit ca o măsură prin care statul să vină în sprijinul celor care vor să revină în țară, fie pentru a se stabili definitiv, fie pentru a avea o locuință de vacanță sau un bun ce poate fi transmis copiilor. Potrivit prim-vicepreședintelui AUR, acest plan ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra localităților depopulate și a economiei locale.
Deși în prezent nu există un cadru legal care să permită implementarea unei astfel de măsuri, Lulea a subliniat că un viitor guvern AUR va lucra la dezvoltarea unei legislații speciale în acest sens.
„Există modele funcționale în alte țări, iar România trebuie să găsească o formulă echitabilă pentru toate părțile implicate. Cei care nu mai doresc să revină în țară vor fi despăgubiți, iar cei care vor să se întoarcă vor putea beneficia de aceste case la un preț simbolic”, a concluzionat Marius Lulea.
Programul „Case la 1 leu” vine și în contextul în care George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale, a recunoscut recent că, în campaniile trecute, a indus în eroare electoratul cu promisiunea unor locuințe la 35.000 de euro. Noua inițiativă a formațiunii încearcă astfel să ofere o alternativă realistă, inspirată din practici europene deja testate.