Ponta atrage atenția că, indiferent cine va câștiga alegerile, România are nevoie urgentă de un guvern funcțional și responsabil, capabil să transmită semnale de stabilitate atât mediului de afaceri intern, cât și partenerilor internaționali.
Fostul lider social-democrat evită poziționările partizane directe, dar formulează critici ferme la adresa ambilor candidați, considerând că nici Nicușor Dan, cu propunerea de continuare cu acelaşi guvern, și nici George Simion, cu ezitările privind formarea unei echipe guvernamentale clare, nu oferă, pentru moment, soluțiile de care are nevoie România.
Ponta pledează pentru o reconciliere națională și o abordare rațională a crizei, avertizând că politicile heirupiste sau deciziile luate „cu toporul”, precum cele din perioada Băsescu-Boc, ar duce la un colaps și mai adânc.
CIUTACU: Domnule Ponta, ati descris situatia economica si financiara a ro f plastic in 2 suvinte faliment tehnic. in sapt si jum care a trecut de la alegeri si pana acum din dezbateri, luti de poz ati dedus ca cei 2 candidati auun plan concret?
PONTA: Am urmarit cu mare atentie, e vorba de viata noastra, de la Nicusor am inteles ca se continua ca si pana acum, e o idee foarte rea. Guvernul nu e in acest faliment din cauza lui Simion/AUR sau a lui Nicusor ca era la primarie. E primaria in faliment. Nicusor Dan zice continuam cu ce a fost, tot PSD PNL UDMR, plus USR, nu e o veste buna. Simion a zis ca-l pune premier pe Călin Georgescu acum s-a razgandit. Desi sprijinul lui Călin Georgescu e si a fost esential. Voturile pentru George Simion sunt pentru Călin Georgescu, de fapt. Azi a fost o prezentare, ma bucur ca a fost Simion la Camera de Comert, cu mediul de afaceri trebuie sa rezolvi problemele, sa le dai semne de stabilitate si predictibilitate. De acolo vin taxe si impozite. Ce vad pe surse ca se mareste TVA, ca nu se plateste nimic de la guvern in afara de salarii, astea doar agraveaza situatia. Nu pot sa trag o concluzie, nu am vazut cine o sa fie premier, cine negociaza cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI din partea lui Simion. La Nicusor raman cei de pana acum, nu e bine. Sper pana vineri sa vorbeasca mai apasat. Saptamana viitoare e prea tarziu.
CIUTACU: Guvern de uniune nationala?
PONTA: Cred in a treia varianta. O sa fie un guvern minoritar. Noul președinte o sa propuna un premier, ca Parlamentul o sa-l voteze pentru ca nu vrea nimeni dupa 6 luni sa plece la anticipate, il vor vota, dar il vor sustine doar cei ce fac parte din Guvern. Guvernul trebuie sa se impace cu mediul de afaceri, cu finantatorii internationali. E o solutie proasta, dar trebuie sa avem Guvern. Acum nu avem Guvern, nu stim cine o sa fie si in fiecare zi se agraveaza situatia, nu sta pe loc.
CIUTACU: Cerere de sprijin de la candidati?
PONTA: Nu am discutat cu Simion sau Nicusor. Nu am mare lucru de discutat, nu am negociat/cerut nimic pentru mine special. Am cerut si cer pana duminica in continuare niste idei clare, garantii pentru cei 1,3 milioane de oameni care m-au votat si care sunt in general oameni care muncesc in Romania. Sunt oameni cu afaceri in Romania, care au muncit si muncesc in Romania si au dreptul sa stie cam ce-i asteatpta dupa vot. Nu sa afle dupa ziua alegerilor ca e foarte rau.
CIUTACU: Oamenii astia sa afle ca multi o sa fie si concediati? Reduceri de venituri? Ca pe vremea lui Băsescu.
PONTA: În primul rand eu cred ca orice marire de taxe e o mare greseala. O sa aiba efect invers. Se va incasa mai putin la buget, o sa fuga din Romania si investitorii iar firmele si patronii o sa fie obligati sa vanda la multinationale. Cea mai proasta solutie dintre toate e ca de saptamana viitoare noul guvern sa anunte mariri de taxe. Mare greseala. Sunt de acord cu restructurarea aparatului public, dar stiti, cand se anuna 500.000 oameni de dat afara… Hai sa analizam totusi. Mai degraba cred intr-un fel de politica niste oameni veniti din afara, nu din partid, care sa faca un audit cum se face la dumneavoastra. Sunteti televiziune privata, hai sa vedem cati angajati, venituri, cheltuieli, unde nu ai nevoie de oameni. Sa dai cu toporul cum a dat Băsescu a fost o mare greseala, ar fi la fel acum.
CIUTACU: Pai si care-i solutia?
PONTA: Varianta e sa se puna in aplicare un plan de care sa se tina seama. Sa te impaci cu mediul de afaceri din Romania si sa le dai celor care platesc taxe si impozite o proiectie foarte clara. Ce o sa se intample in Romania, sa nu mai stea cu frica ca vine OUG si se schimba TVA. Sa ai oameni cu experienta sa negocieze cu Banca Nationala, Comisia Europeana, bancile si fondurile de pensii care finanteaza România. Asa poti sa obtii un respiro, putin aer, oxigen pana la sfarsitul anului. Pana atunci sa te apuci serios de reindustrializarea Romaniei, reducerea deficitului. E o operatie complexa. Are multe boli. Nu rezolvam dintr-o singura operatie. Iti trebuie niste doctori seriosi. Trebuie ca tara sa aiba incredere in guvern. In presedinte are, ca se alege cu majoritate. In guvern sunt oameni care stiu ce au de facut. Sunt sigur ca se poate. Romania nu e un caz pierdut, asta e cea mai mare criza de dupa 89, dar tine de noi să iesim impreuna. Sa nu iesim pe bucati. Daca punem iar taxe si salarii taiate o sa plateasca pretul crizei tot cei care stau mai prost acum, cu venituri mai mici. E nedrept. Duce la dezbinare. Taberele lui Simion si Nicusor parca s-ar omori fizic, daca s-ar putea. Nu putem merge asa mai departe. Dupa duminica, luni trebuie sa gasim o solutie comuna.
CIUTACU: PSD sa intre in alianta?
PONTA: Eu cred ca PSD are cei mai buni oameni de guvernare, chiar daca nu i-au scos in fata in ultima perioada. Problema e de luarea deciziei. Daca liderii PSD inteleg sa faca ceva spre binele partidului, sa nu se gandeasca doar cum se salveaza ei. Solutia gresita sa sustina PNL, pe Crin Antonescu, premier interimar PNL, Predoiu, ministrul Finantelor de la UDMR. Solutii total gresite luate de lideri pentru ei, nu pt binele PSD. Trebuie sa se lamureasca si ei. Prietenii mei sunt tot in PSD. E nevoie de un PSD reformat, schimbat. Dar nu pot sa spun eu, nu vor sa ma asculte, sa stea la masa. Au preferat sa se lupte cu mine decat sa ma sprijine. Daca nu faceau asta, propabil aveau candidat in turul 2.
CIUTACU: Schimbarea cu Ponta in PSD?
PONTA: Eu nu sunt de neinlocuit. Cred ca PSD trebuie sa nu-si mai doreasca sa fie iubit de Bruxelles si ambasade. Sa fie respectat de romani. Eu asa vad intr-o singura fraza scaderea PSD de la 40% la 20% – dorinta liderilor sa fie bine cu Bruxelles, in loc sa fie bine cu alegatorii. Asta poate sa fie indreptata.