Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat o lege care modifică Codul de procedură penală. Prin noua lege, confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor, iar o astfel de decizie poate fi dispusă de procuror prin ordonanță sau de către judecătorul de cameră preliminară. Prevederile legii se aplică inclusiv în procesele civile, unde se poate solicita confiscare specială pentru a nu se putea distruge averea.
Confiscarea specială este o măsură de siguranţă. cu caracter patrimonial, constând în confiscarea unor bunuri determinate, aflate în legătură cu fapta comisă. Altfel spus, măsura de siguranţă constă în trecerea silită în proprietatea statului a unor bunuri proprietatea făptuitorului. Aflarea acestor bunuri în posesia făptuitorului creează o stare de pericol pentru valorile sociale ce derivă din împrejurarea că ele ar putea fi folosite pentru săvârşirea de noi infracţiuni. Ca urmare a aplicării acestei măsuri de siguranţă, are loc o transmisiune, o trecere gratuită şi silită în proprietatea statului a anumitor bunuri, a căror deţinere, datorită naturii lor ori legăturii cu săvârşirea faptei, prezintă pericolul săvârşirii de noi infracţiuni.
Principalele prevederi ale legii
1. La articolul 249, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 249. – (1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.”
2. La articolul 249, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua şi la cererea părţii civile. Cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.”
3. La articolul 249, după alineatul (6), se introduc patru noi alineate, alin. (61) – (64), cu următorul cuprins:
(61) – În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.
(62) – Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.
(63) Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie.
(64) Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare.”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat miercuri, 14 mai 2025, următoarele decrete: