Cod Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă refuzi un agent de la Poliţia Rutieră care îţi cere actele la control

Polițiștii au rolul de a asigura respectarea legii și de a proteja drepturile cetățenilor. În trafic, unii dintre șoferi se întreabă dacă sunt obligați să prezinte actele la control atunci când sunt opriți.
Filip Stan
19 mai 2025, 10:39
Cod Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă refuzi un agent de la Poliţia Rutieră care îţi cere actele la control
Cod Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă refuzi un agent de la Poliţia Rutieră care îţi cere actele la control

Cod Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă un agent de la poliția rutieră îți cere actele la control, ești obligat să i le prezinți? Dar dacă această solicitare vine din partea unui polițist local?

În conformitate cu prevederile Codului Rutier din 2025, șoferii au obligația de a prezenta, la cererea unui agent de la Poliția Rutieră aflat în exercițiul funcției, următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului și polița RCA (fie în format fizic, fie digital). Refuzul de a prezenta aceste documente este considerat contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.215 lei și 1.620 lei. De asemenea, aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care unul dintre documentele necesare nu este deținut de șofer în momentul controlului, scrie ProMotor.

Citeşte şi: Permisul de conducere se schimbă. Cine trebuie să depună cerere începând din iulie

Pe de altă parte, polițistul local are dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale sau există indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală, de exemplu, în cazul constatării unei contravenții, cum ar fi o parcare neregulamentară. Totuşi, polițistul local nu are voie să solicite permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al unui vehicul, decât în anumite situații specifice, cum ar fi verificarea masei maxime admise sau accesul pe sectoare de drum restricționate. În mod uzual, agentul local poate cere doar actul de identitate al conducătorului auto. Dacă solicită alte documente, șoferul are dreptul să refuze, să ceară legitimarea polițistului local și, dacă dorește, să solicite intervenția unui echipaj de la Poliția Rutieră.

Totuşi, articolul 39, alineatul (1) din OUG 195/2002 stipulează că, la solicitarea Poliției Rutiere sau a Poliției Locale, proprietarul sau deținătorul unui vehicul este obligat să comunice datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat autovehiculul. Dacă această obligație nu este respectată, se poate aplica o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă o sancțiune de peste 4.000 de lei.

Citeşte şi: Atenție, șoferi! A apărut o nouă înșelătorie, care folosește date din aplicațiile de navigație GPS. Escrocii vă pot păgubi de mii de euro!

„La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, precizează art. 39 (1) din OUG 195/2002.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Video. „Putin se pregătește să atace Polonia. O să o încaseze în cap”. Un general rus de rang înalt dezvăluie intențiile liderului de la Kremlin
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum va arăta noua hartă a județelor și localităților. Reformă administrativă în România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă