Cod portocaliu de inundaţii. Conform avertizării, precipitaţiile abundente din ultimele ore şi cele prognozate pentru astăzi pot genera scurgeri importante de apă pe versanţi, torenţi şi pâraie. Există riscul producerii unor viituri rapide pe râurile mici, cu efecte potenţial severe de inundaţii locale şi creşteri semnificative ale debitelor.
Zona vizată de alerta de cod portocaliu este bazinul râului Someşul Mare, în special porţiunea din amonte de Staţia Hidrometrică Nepos. Specialiştii avertizează că există posibilitatea depăşirii cotelor de inundaţie în această regiune.
Fenomenele hidrologice periculoase ar putea avea o intensitate şi mai mare pe anumite râuri mici din zonele Rodna şi Ilva, aflate tot în bazinul Someşului Mare.
Citește și: RUPERE DE NORI. Zonele cu furtuni violente, tunete, fulgere şi căderi de grindină. Hărţi actualizate de ANM
Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 00:00, se vor semnala viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din: Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele Caraş Severin şi Timiş), transmite Agerpres.
Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Banat şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Arad, Timiş şi Caraş-Severin.
Meteorologii informează că luni şi marţi vremea va fi deosebit de rece în aproape toată ţara, iar în cursul zilei de luni românia va fi afectată de vânt puternic şi chiar de vijelii, viteze de până la 110 km/oră la altitudini mari. La munte, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte, cu strat de zăpadă de până la şase centimetri.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 19 mai, ora 10.00 – 20 mai, ora 20.00, se vor înregistra precipitaţii moderate cantitativ, lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece, în aproape toată ţara.
Vor fi averse luni în cea mai mare parte a ţării, iar marţi cu precădere în nord-vest şi centru. Se vor semnala şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse de peste 30 l/mp.
Avertizare meteo cod galben pentru toată țara. ANM anunță vijelii, furtuni. La munte va ninge
La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 de mtri, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă (în medie de 3…6 centimetri).
Temporar, vântul va avea intensificări, luni în toate regiunile, iar marţi cu precădere în cele estice, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar la munte de peste 80…90 km/h.
Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice cu mult sub mediile multianuale specifice perioadei, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 10 şi 18 grade şi minimele între 2 şi 12 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni, mai informează ANM.
Potrivit aceleiaşi surse, în cursul zilei de luni, până la ora 21.00, vor fi intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, în acest interval, în toată ţara, vor fi intensificări ale vântului şi vijelii, cu viteze în general de 50…70 km/h, iar la altitudini mari de 90…110 km/h.
În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, jumătatea sudică a Moldovei, nordul Munteniei şi al Dobrogei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse de 30…35 l/mp.