Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 7,37%, de la 7,48%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC va fi 5.55% în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,66%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
Dobânzile statului pe termen lung revin la niveluri anterioare alegerilor, cu scăderi mai ample la titlurile pe termen scurt. Leul se întăreşte faţă de euro
Leul s-a întărit faţă de euro în deschiderea şedinţei de luni, cu o scădere cu aproape 7 bani a cursului euro, în timp ce dobânzile la care se împrumută statul au continuat corecţia începută pe finalul săptămânii trecute, cu scăderi mai reduse astăzi la maturităţile lungi, cum este referinţa de 10 ani, dar cu reduceri ample la maturităţile pe termen scurt, de 60-70 de puncte de bază.
Evoluţia de pe pieţele financiare este determinată de rezultatul alegerilor prezidenţiale, câştigate de Nicuşor Dan, relatează Profit.ro.
Randamentele obligaţiunilor pe 10 ani, cu maturitate în 2035, au scăzut cu circa 27 puncte de bază faţă de închiderea de vineri, la 7,53% şi au revenit la niveluri anterioare primului tur al alegerilor, arată datele Bloomberg. Cursul euro a deschis în scădere cu 6,76 bani, la 5,037 lei pentru un euro. sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.