„Toată conducerea PSD trebuie să-și depună demisiile sau să fie demiși, dacă e posibil așa ceva în partidul meu. Sper să se întâmple acest lucru… Vreau să vă arăt cine sunt posibili șefii ai PSD, cine ar putea să vină în locul domnului Ciolacu”, spune Constantin Toma.
Întrebat dacă noul lider al partidului ar putea fi Sorin Grindeanu, Bogdan Ivan sau Daniel Băluță, el a spus: „Niciunul din actuala conducere”
„Au contribuit cu toții la situația României, în primul rând, și pe urmă la situația partidului. Pentru că nu poți rămâne neutru când este vorba de democrație sau fascism. Iar partidul meu a invitat, practic, să se voteze cu George Simion. Și, Doamne, ajută, acest lucru nu s-a întâmplat. Despre asta vorbim. Dacă mergem din greșeală în greșeală, și partidul dispare…PSD-ul, în formula actuală, dacă merge tot așa, se va autodistruge? Nu trebuie să fie cineva din actuala conducere, pentru că au demonstrat ce pot face, și cu economia României. Nu au făcut nicio reformă până acum. (…) Electoratul PSD vrea ca acest partid să nu coboare până la zero. Este foarte aproape de acest lucru. Deci s-au luat multe decizii foarte proaste, inclusiv aceasta cu voturile care i s-au acordat lui George Simion în primul tur. Marcel Ciolacu, dacă nu avea această idee minunată de a-i da votul lui George Simion în primul tur, atunci, în noiembrie, azi era președintele României”, adaugă primarul municipiului Buzău.
Constantin Toma apreciază că Victor Negrescu e una din variante pentru a prelua conducerea partidului. „E garnitura tânără a PSD-ului, cu experiență, vicepreședinte al Parlamentului European, dar mai sunt și alții”.
„Să intre (PSD- n.r.) la guvernare pentru a fi o puternică susținere din partea Parlamentului. Trebuie făcute reforme mari. Nu poți să stai deoparte, cum s-a stat acum. Bă, votați-l pe Simeon, adică stați neutri, votați cu conștiința. Deci nu se poate așa ceva. Vino și participă la reforme și propune reforme. Implică-te! Sau, dacă vrei ca țara asta să ajungă la un nivel foarte jos, adică să ne blocăm total și să vină FMI-ul peste noi, luăm decizii ca și până acum”, încheie Toma.
Liderii PSD se reunesc informat luni seara, la vila Lac, în contextul în care marți este convocat Consiliului Naţional, for în care în care va decide dacă social-democrații rămân la guvernare sau trec în opoziţie.
Dan Nica, liderul PSD din Parlamentul European, cere reforma partidului: „Este colaps”!
Dan Nica transmite, după victoria lui Nicușor Dan, că este „o zi extraordinară pentru România”.„Românii au ales un președinte pro-european, pentru ca România să-și continue parcursul occidental, stabil și predictibil. Țara merge mai departe!”, spune Nica.
În schimb, pentru Partidul Social Democrat a fost, din nou, „o seară tristă”: „Pentru prima dată în istorie, am fost spectatori. Am privit finala alegerilor prezidențiale la televizor. Pentru că n-am avut candidat. A treia înfrângere majoră în doar șase luni. Șase luni care au șters, aproape complet, încrederea pe care milioane de români și-au pus-o în noi: 24 noiembrie 2024 – candidatul nostru nu a intrat în turul doi al prezidențialelor; 4 decembrie 2024 – cel mai slab scor PSD la alegerile parlamentare din ultimele decenii; 18 mai 2025 – din nou, fără candidat în turul doi al prezidențialelor. Cifrele vorbesc. Astăzi, PSD este la doar 12%. Am pierdut încrederea multor oameni care au crezut în noi. Nu mai vorbim despre un semnal de alarmă. Nu mai este vorba de „îngrijorări”. Este colaps. Este cădere liberă. Este pierderea contactului cu realitatea. Politica se face printre oameni, stând de vorbă cu ei, ascultându-i”, spune Dan Nica.
Europarlamentarul PSD spune că partidul are nevoie de o schimbare, „nu o rotire de scaune, de fațadă, nu un nou discurs gol”
„Trebuie să lăsăm liderii adevărați să vorbească, să reconstruim social-democrația, să ne întoarcem la oameni, la nevoile lor. Este nevoie de mai mult: de curajul de a recunoaște greșelile, de deschiderea de a lăsa loc altor voci credibile, de voința de a reconstrui social-democrația de jos în sus, cu rădăcini în realitate, nu în sondaje inventate. Este nevoie de o reformă profundă, completă, brutal de sinceră. Altfel, nu mai rămâne nimic. Doar tăcere, rușine și irelevanță politică”, adaugă Dan Nica.