Compania pe care o conduce, Prime Batteries Technology, are în plan ridicarea unei noi fabrici în apropierea unității de producție existente în Cernica, un proiect care promite să revoluționeze capacitățile de producție ale firmei. Acest demers vine în urma unei cereri crescute pe piața locală și internațională de baterii pentru stocarea energiei regenerabile.
Prime Batteries Technology, fondată în 2016 de Adrian Polec, a fost una dintre primele companii românești care a început producția de baterii litiu-ion. În prezent, fabrica din Cernica este singura de acest tip din România și face parte dintr-un grup ce include și compania sud-africană Metair, care controlează Rombat, principalul producător de baterii de plumb din țară. Extinderea producției vine ca răspuns la cerințele în continuă creștere ale pieței, în special pe fondul tranziției către surse de energie mai sustenabile.
Vezi și Un gigant economic din Asia își deschide fabrică în România. Ce va produce
Noua unitate de producție va fi situată la doar 200 de metri de fabrica existentă din Cernica. Aici, Polec intenționează să construiască trei clădiri – un corp cu trei etaje, unul cu două etaje și o hală dedicată producției și depozitării. În total, construcția va necesita o investiție de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care va acoperi costurile celor două clădiri, fără a include echipamentele necesare.
Fabrica va include noi procese tehnologice care nu erau posibile până acum, cum ar fi vopsitoria, pentru care furnizorii actuali nu mai fac față cererii. De asemenea, sunt planificate și instalarea de echipamente pentru debitare și sudură cu laser.
În paralel cu acest proiect, Adrian Polec are în vedere construirea unei noi fabrici la Fundulea, pe un teren de 8,8 hectare. Aceasta va fi o unitate de producție de dimensiuni semnificative, cu o capacitate de 6 GWh, destinată să susțină cerințele pieței de baterii pentru stocarea energiei regenerabile.
Estimată la aproximativ 700 de milioane de euro, investiția va transforma Fundulea într-un important hub industrial în domeniul tehnologiilor verzi. Construcția acestei fabrici va începe în curând, iar Polec subliniază importanța investiției pentru dezvoltarea infrastructurii necesare stocării energiei regenerabile.
Pe măsură ce piața globală se orientează tot mai mult către surse de energie regenerabilă, necesitatea unor soluții de stocare eficiente devine tot mai evidentă. Adrian Polec explică faptul că, spre deosebire de sursele tradiționale de energie, cum ar fi carbunele sau petrolul, energia regenerabilă necesită un sistem de stocare performant, deoarece nu poate fi produsă continuu.
Stocarea electrochimică, în special prin bateriile litiu-ion, are o eficiență de peste 92%, iar la nivelul celulelor individuale, eficiența depășește 98%. Acest tip de tehnologie este necesar pentru a asigura o producție constantă și eficientă de energie verde.
Citește și Compania germană Stihl se pregătește să deschidă fabrica din Oradea. Câți oameni vor lucra acolo
Adrian Polec și Prime Batteries Technology sunt pe cale să devină jucători cheie în industria bateriilor litiu-ion din România și Europa de Sud-Est, cu proiecte ambițioase ce vor susține tranziția către o energie mai curată și eficientă.