Nicușor Dan a vorbit la CNN despre mandatul primit de la români, despre relația pe care o va avea România cu administrația Trump și despre relația cu Uniunea Europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Președintele ales a clarificat faptul că George Simion nu a primit niciodată sprijinul administrației Trump, chiar dacă a susținut mereu că-l are.
CNN: Nicușor Dan este primarul actual al Bucureștilor, este susținător NATO și al sprijinului pentru Ucraina și vrea să continue lupta anti-corupție. Acum, în direct de la București, primul interviu internațional cu domnul președinte ales al României. Felicitări sunteți mulțumit de rezultat?
Nicușor Dan: Mulțumesc, desigur sunt foarte mulțumit de rezultat, care e rezultatul societății, nu al meu. A fost o mobilizare foarte puternică a românilor pro-occidentali care vor să rămânem pe direcția europeană și să ne păstrăm angajamentul pe care-l avem în cadrul NATO.
CNN: Care credeți că e mandatul pe care vi l-au conferit românii. Contracandidatul dvs., domnul Simion spune că e de dreapta și pro-Trump, ce mesaj ați primit, deci?
Nicușor Dan: Într-adevăr, Domnul Simion a spus că este pro-administrația Trump și pro-MAGA ceea ce nu este chiar exact, nu asta avem aici. Există, desigur, o contradicție între progresiști și conservatori, dar ea nu e la fel de pronunțată ca în SUA. Există partide conservatoare, partide progresiste, iar domnul Simion a spus că este singurul conservator din România, ceea ce nu este adevărat. A mai spus și că este singurul candidat al unui partid anti-sistem, ceea ce, de asemenea, nu este adevărat. Ce pot spune despre el, având în vedere și scrisoarea trimisă de cei șapte foști ambasadori ai SUA în România de după 1990 – s-a spus că România trebuie să aleagă între Occident și SUA de o parte, și Rusia de alta. Simion prezintă aceeași poveste precum Rusia.
CNN: Ați primit mesaje de la administrația Trump?
Nicușor Dan: Tocmai am primit o scrisoare de la amabasada SUA, a fost și o postare a reprezentantul interimar al ambasadei SUA cu care mă voi întâlni mâine. Am încredere că va fi începutul unei noi etape în parteneriatul nostru strategic.
CNN: Cum veți aborda relația cu președintele Trump, cred că a fost clar că administrația l-a favorizat pe domnul Simion.
Nicușor Dan: Așa este, dar nu a existat un sprijin al administrației Trump, doar domnul Simion a spus că primește sprijin, dar nu a existat acest sprijin.
CNN: În multe țări europene se manifestă tendința de a împinge dreapta într-un colț și vedem cum extrema dreaptă este în creștere. Simțiți o tendință pro-europeană și că se diminuează extrema dreaptă?
Nicușor Dan: Vreau să vorbesc doar despre România. Mulți oameni din România sunt dezamăgiți de politica din ultimii 35 de ani, după 1989, ei sunt dezamăgiți de relația statului român cu cetățenii la toate nivelurile și nemulțumiți de corupție. În această situație, există trei patide care afirmă pe un ton mai tare că reprezintă opoziția la acest sistem, e mai degrabă o chestiune socială decât ideologică, după părerea mea. Trebuie să recâștigăm încrederea românilor astfel încât să acționăm în interesul cetățenilor.
CNN: Veți avea o voce cheie în chestiunile legate de Moldova, UE, negocierile Rusia-Ucraina. Credeți că europenii vor reuși să se adune și să adune resursele necesare pentru a sprijini Ucraina și pentru a apăra restul continentului față de ceea ce mulți consider amenințarea rusească?
Nicușor Dan: Am primit reacțiile liderilor europeni, într-adevăr, încă de la începutul războiului, avem asemena mesaje. Cred că Europa trebuie să-și asigure propria apărare și că România trebuie să facă parte din aceste lucruri.
CNN: Există niște probleme în cadrul UE, multe țări vor să sprijine Ucraina, dar nu au suficiente resurse, așa că Franța, Germania și UK trebuie să aloce cei mai mulți bani. E echitabil?
Nicușor Dan: Sunt foarte mulțumit că țările europene și liderii europeni înțeleg pericolul pe care-l reprezintă Rusia pentru întreaga Europă. Toate discuțiile care au avut loc până acum au pus în evidență că, cu puține excepții, țările europene au fost de acord că trebuie să contribuie la propria securitate a Europei într-un mod echilibrat.