Economistul Radu Georgescu explică românilor ce înseamnă faptul că România riscă să fie trecută la „țară Junk” și care sunt implicațiile economice ale acestui lucru. Acesta avertizează că urmează ani cu turbulențe economice importante, care pot duce la mișcări sociale și greve puternice.
Radu Georgescu explică faptul că o țară aflată în Junk este evitată de bănci, iar băncile ce oferă împrumuturi unei țări Junk le oferă numai la dobânzi foarte mari. Aceasta este echivalentul unei persoane trecută pe lista neagră în Centrala Riscului de Credit, deci care nu se poate împrumuta la bancă.
„O tara care este Junk este evitata de banci. Iar bancile care inca le mai imprumuta, cer niste dobanzi foarte mari. Este echivalentul persoanelor fizice care nu si-au platit ratele la banca si au fost trecute pe lista neagra din Centrala Riscului de Credit.
Aceste persoane se mai pot imprumuta doar de la IFN-uri sau de la camatari. Cu DAE de 100%”, arată economistul.
Practic, România este deja în Junk de șase luni, însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru a nu fi crescute obligațiunile emise de Banca Centrală Europeană. Țara noastră riscă să fie singura țară din UE care se află în acest stadiu.
„Cei de la Bloomberg au comparat dobanzile la titlurile de stat ale Romaniei si Turciei, emise in $. Din punct de vedere al bancilor straine, Romania este o tara Junk de peste 6 luni. Dupa cum vezi in grafic, dobanzile sunt aproximativ egale. Turcia este tara Junk.
Agentiile de risc nu ne-au pus inca oficial in Junk deoarece am creste dobanzile obligatiunilor emise de Banca Centrala Europeana. Am fi singura tara din UE care este in Junk. Toata lumea intelege ca Romania va trece printr-o ajustare fiscala si monetara. Inclusiv politicienii spun acest lucru. Dar ce inseamna ajustare fiscala si monetara? Comparatia cu Turcia este foarte buna.
Turcia a fost obligata sa inceapa ajustarea fiscala si monetara in 2021. Motivul a fost ca Turcia avea un deficit de Cont Curent foarte mare. In anul 2021 lira a scazut 50% din valoare. Iar inflatia a ajuns la 100%. In 4 ani cursul euro / lira a crescut cu 500%. Iar inflatia cumulata a fost de peste 400%”, mai arată Radu Georgescu.
România urmează să treacă prin turbulențe economice, situația fiind una mai complicată decât în 2008. Astfel, fie Nicușor Dan reușește să facă un miracol economic și să evite prăbușirea economică, fie vor exista mișcări sociale și greve puternice care să ducă la ascensiunea partidelor suveraniste și la dispariția celor tradiționale.
„In 2025 politicienii au reusit performanta ca Romania sa aiba „Careu de Asi” economici: Cel mai mare deficit de Cont Curent din UE, 9% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din UE, 9% din PIB, cel mai mare deficit comercial din UE, 9% din PIB, cea mai mare inflatie din UE.
Concluzii
Romania va trece prin mari turbulente economice in urmatorii ani. Situatia de acum este mult mai complicata decat in 2008. Statul, companiile si populatia sunt mult mai indatorate decat in 2008
In 2008 am cazut de la etajul 1. Acum riscam sa picam de la etajul 4. In 2025 trebuie sa aplicam masurile de soc din 2010. Sunt doar 2 scenarii
Citește și : Avertismentul lui Mugur Isărescu după turul II pentru românii cu bani la ciorap: ”Ne-am jucat cu focul”
Scenariul nr 1
Nicusor Dan si viitorul Prim Ministru vor reusi sa faca o magie si Romania va evita prabusirea economica. Nicusor Dan va intra in cartea de istorie, alaturi de Carol, cel care a modificat radical economia Romaniei. Probabil va ramane in istorie ca Nicusor cel Mare. Viitorul Prim Ministru va fi trecut in cartea de economie alaturi de Luca Pacioli, parintele economiei
Scenariul nr 2
Peste maxim 12 luni vom avea miscari sociale si greve puternice. Peste 3 ani vom avea un Guvern si Parlament format peste 70% din partide suveraniste. Iar partidul care va da in 2025 Prim Ministru va disparea peste 3 ani. Tu ce crezi ca se va intampla in urmatoarele 12 luni?”, își încheie postarea Radu Georgescu.