Pe lângă acest impediment, mai există un al doilea: directorul general, Remus Cotut, al cărui mandat era strâns legat de execuţia acestui proiect, a demisionat.
Pe 20 noiembrie 2024, Ministerul Energiei anunța că Sinteza SA a semnat un acord cu Lockheed Martin pentru producția de baterii în România. Investiția urma să fie realizată de compania românească cu tehnologia patentată de Lockheed Martin, costul total fiind de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane de euro reprezentau fonduri nerambursabile din PNRR, potrivit bugetul.ro
Valoarea totală a proiectului este de 309,26 milioane lei (cu TVA), iar valoarea maximă eligibilă nerambursabilă (valoare ajutor de stat solicitat) este de 124 milioane lei (fără TVA).
Analiza a ţinut cont de dinamica generală a pieţei pentru soluţii de stocare de durată mare şi de caracteristicile actuale ale cererii. Însă, potenţialul colaborărilor viitoare în această direcţie nu este anulat total, viitorul lăsând deschisă o astfel de oportunitate.
„Sinteza SA informează acţionarii şi investitorii că, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie din data de 19.05.2025, în urma unei evaluări interne aprofundate şi a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin, subscrisa a luat decizia de a renunţa la implementarea proiectului de investiţii intitulat „Înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie, testare şi reciclare a electrolitilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”, finanţat în baza Contractului nr. 344/27.12.2024 prin programul PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).
Decizia reflectă concluziile unei analize amănunţite de fezabilitate şi ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanţi. Tehnologia redox flow este promiţătoare şi strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, arată un comunicat transmis compania Sinteza Oradea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Ministerul Energiei a informat că nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR.
„Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea unei capacități industriale naționale competitive în domeniul bateriilor, un sector strategic pentru viitorul energetic al României și pentru atingerea țintelor de decarbonizare.
Vom continua eforturile de identificare și susținere a proiectelor viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene”, a precizat instituția.
Citeste si Un gigant economic din Asia își deschide fabrică în România. Ce va produce
Sinteza SA este o companie românească cu peste 100 de ani de experienţă în industria chimică. Are ca obiectiv tranziţia afacerii de la producţia de acid benzoic la energie verde. Compania are o capitalizare de 142,8 milioane de lei.