Comisia Europeană vrea să taxeze cu doi euro intrarea coletelor de mică valoare în UE, Temu şi Shein fiind cele mai afectate. „Vorbim de doi euro pentru fiecare pachet, plătiţi de platformă”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, în Parlamentul European. Potrivit responsabilului european, un număr de aproximativ 4,6 miliarde de colete au fost importate anul trecut în UE.
Ideea Bruxelles-ului este aceea de a finanţa costurile suplimentare cu controalele vamale, în contextul afluxului de colete de valoare mică venite din Asia, via platforme precum Shein sau Temu.
Măsura a fost solicitată în special de Franţa, care la finele lunii aprilie a propus plata unor „costuri de gestiune” pentru fiecare colet mic ce intră în Europa.
Amazon, un nou magazin online cu prețuri mici în Europa. Gigantul concurează cu Temu și Shein
Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare care nu depăşeşte 150 euro, au intrat pe piaţa UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2023 şi de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislaţia europeană.
Această creştere exponenţială ridică numeroase semne de întrebare. În principal, din ce în ce mai multe produse dăunătoare intră în UE. Mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele ridicate în materie de produse, riscă să fie afectaţi de practicile neloiale şi de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul pieţelor online. În cele din urmă, numărul mare de colete expediate şi transportate are o amprentă ecologică şi climatică negativă.
Retailerul chinez de produse ieftine Temu şi-a schimbat radical modelul de afaceri în Statele Unite, după ce administraţia Trump a eliminat, începând de vineri, regula ”de minimis” care permitea intrarea fără taxe vamale a coletelor cu valoare sub 800 de dolari, transmite CNBC.
În ultimele zile, Temu a modificat neaşteptat afişajul aplicaţiei şi al site-ului său, prezentând doar produse expediate din depozite aflate pe teritoriul SUA. Produsele livrate anterior direct din China sunt acum marcate ca fiind epuizate.
Temu s-a remarcat pe piaţa americană prin articole extrem de ieftine, precum pantofi sport de 5 dolari sau ustensile de bucătărie de 1,50 dolari, trimise direct din China. Această strategie s-a bazat pe regula ”de minimis”, introdusă în 2016, care scutea de taxe vamale produsele cu valoare sub 800 de dolari.
Această excepţie a fost anulată vineri, la ora 12:01 EDT, printr-un ordin executiv semnat de fostul preşedinte Donald Trump în aprilie. Deşi regula fusese suspendată temporar în februarie, ea fusese repusă în vigoare după câteva zile, din cauza dificultăţilor vamale în procesarea şi taxarea milioanelor de colete cu valoare mică.
Eliminarea scutirii, coroborată cu noile tarife vamale de 145% impuse de Trump pentru produsele din China, a determinat Temu să îşi majoreze preţurile, să îşi reducă campaniile publicitare agresive şi să îşi adapteze oferta de produse pentru a evita suprataxarea.
Un purtător de cuvânt al Temu a confirmat pentru CNBC că toate vânzările din SUA sunt acum gestionate de comercianţi locali şi livrate ”din interiorul ţării”. Compania a precizat că preţurile pentru cumpărătorii americani „rămân neschimbate”.
”Temu recrutează activ vânzători americani pentru a se alătura platformei. Această măsură este menită să sprijine comercianţii locali să ajungă la mai mulţi clienţi şi să îşi dezvolte afacerile”, a declarat reprezentantul.
Înainte de această schimbare, cumpărătorii care încercau să comande produse din China prin Temu erau confruntaţi cu taxe de import între 130% şi 150%, care de multe ori depăşeau preţul produsului în sine şi dublau valoarea comenzii.
Temu promovează acum produsele locale cu menţiunea ”fără taxe de import” şi ”fără costuri suplimentare la livrare”.
Compania este deţinută de gigantul chinez de e-commerce PDD Holdings şi s-a pregătit de mai bine de un an pentru escaladarea tensiunilor comerciale şi eliminarea scutirii ”de minimis”, acumulând stocuri în depozite din SUA.
Retailerul de modă rapidă Shein, care a beneficiat şi el de scutirea vamală, a majorat preţurile săptămâna trecută şi a introdus un banner la finalizarea comenzii:
”Tarifele sunt incluse în preţul afişat. Nu vei plăti nimic în plus la livrare.”
Mulţi vânzători de pe Amazon colaborează cu producători chinezi pentru a-şi procura sau asambla produsele. Platforma Amazon Haul, un concurent direct pentru Temu, a folosit şi ea regula ”de minimis” pentru a expedia produse sub 20 de dolari din China către SUA.
După tensiuni cu Casa Albă, Amazon a declarat marţi că a luat în calcul afişarea costurilor vamale pe platforma Haul înainte de eliminarea scutirii, dar că a renunţat ulterior la această opţiune.
Atât administraţia Biden, cât şi Trump, au criticat regula ”de minimis”, susţinând că dezavantajează companiile americane şi facilitează traficul de fentanil şi alte substanţe ilegale, având în vedere că pachetele de valoare mică sunt rareori inspectate de vameşi.