Salariile judecătorilor din Republica Moldova au fost majorate cu 20%, în urma deciziei de a crește valoarea de referință utilizată în calculul acestora de la 3.000 la 3.600 de lei, anunță stiri.md.
Președintele CSM din Republica Moldova, Sergiu Caraman, a subliniat că independența și calitatea actului de justiție nu pot fi asigurate fără o remunerație adecvată.
„Până la aceste majorări, salariul unui judecător de la prima instanță era de 22 mii lei. E vorba de salariu brut, din această sumă încă au loc deduceri. Evident, acest venit nu poate fi echivalat cu venitul pe care-l au avocații buni sau venitul celorlalți funcționari din instituțiile de forță, pentru că ei mai au și adausuri. Judecătorii nu primesc aceste adausuri”, a explicat Caraman.
El a precizat că sistemul judiciar se confruntă cu dificultăți în atragerea tinerilor specialiști în funcțiile de judecători, tocmai din cauza diferențelor salariale față de alte profesii din domeniul dreptului.
„CSM a făcut un studiu în care a scos în evidență faptul că judecătorul primește doar salariu și atât, pe când ceilalți funcționari, care chiar dacă au o valoare de referință mai mică decât la judecători, primind toate adausurile, au un salariu mai mare de cât la judecători. Cum atragem noi tinerii specialiști în funcțiile de judecători?”, a întrebat retoric președintele CSM.