Președintele ales Nicușor Dan va încerca să poarte discuții cu administrația Trump pentru a o convinge să își mențină trupele în România, însă arată că nu depinde de țara noastră dacă americanii își retrag trupele din Europa, dat fiind că politica externă a SUA se concentrează, acum, pe zona Asiei.
„Eu sunt foarte sigur că relația noastră se va îmbunătăți. O să purtăm discuții și parteneriatul strategic cu SUA se va întări.
Despre Visa Waiver este o discuție tehnică, care va fi mai multe luni de acum încolo. Deci deocamdată nu pot să zic nimic.
Citește și : Reacţia preşedintelui ales, Nicuşor Dan, după ce CCR a respins contestaţia AUR
În ceea ce privește diminuarea sau retragerea trupelor din România, asta ține de politica din SUA și mai puțin de România. Rămâne să vedem, pentru că după cum știm SUA ar dori ca în perioada următoare să se concentreze mai mult pe situația din Asia decât pe Europa.”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan a anunțat, anterior, că dorește să efectueze prima vizită externă, în calitate de președinte deplin, în Republica Moldova, și arată care sunt lucrurile „banale” pe care le-ar schimba în relația cu statul vecin.
Întrebat dacă intenționează să schimbe ceva în relația României cu Republica Moldova în sensul unei dezvoltării mai aprofundate, Dan a răspuns: „politica României față de Republica Moldova a fost politica corectă, faptul că avem un parteneriat energetic care a redus dependența energetică față de Federația Rusă”.
„În opinia mea, principalul obiectiv Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. Există un calendar până la 2030 pe care România trebuie să îl susțină atât din punct de vedere diplomatic cât și din punct de vedere operațional. Avem o experiență preaderare pe care putem să o împărtășim cu Republica Moldova”, a declarat Nicușor Dan.
Acesta mai susține că „este necesar să extindem conectarea energetică cu Republica Moldova” și „să extindem conectarea de rețele de transport cu Republica Moldova”, dar vorbește și despre problemele ce pot fi rezolvate în relația cu Moldova.
„Și avem două probleme funcționale, aparent banale. Timpul petrecut în vămile dintre cele două state și circuitul pentru obținerea cetățeniei române. Aceste două chestiuni trebuie rezolvate”, a subliniat Dan.