Frații Andrew și Tristan Tate, acuzați în mai multe dosare penale, inclusiv pentru trafic de persoane și viol, sunt în centrul atenției după ce autoritățile din Marea Britanie au cerut autorităților române extrădarea lor.
Informațiile au fost confirmate inclusiv de avocatul Adrian Cuculis, ce oferă o declarație exclusivă cu privire la stadiul real al procedurilor de extrădare, precum și al deciziilor care, spune el, ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care România gestionează cazul fraților Tate.
„Extrădarea a fost cerută de către Marea Britanie, doar că noi nu i-am extrădat și, din contră, i-am lăsat să plece pe unde s-au mai dus ei, în contextul în care noi avem un dosar penal aici în România”, spune Adrian Cuculis.
Citește și : Vlad Oprea, primarul din Sinaia inculpat într-un dosar de corupție, a ajuns la spital în prima seară de arest
Cadrul legal pentru extrădare există, dat fiind că România și Regatul Unit păstrează o relație de cooperare internațională în baza unui tratat semnat după Brexit, ceea ce înseamnă că statul român ar putea da curs cererii de predare.
„Acordul respectiv derivă din Tratatul economic semnat de Marea Britanie la momentul Brexit-ului, prin care păstrăm relațiile, inclusiv în materie de cooperare internațională polițienească. Aici, sigur, pe cererea respectivă putem să-i dăm curs. Nu știu dacă a fost dat curs acestei cereri, dar probabil că da, atâta vreme cât noi am terminat ancheta. Deși, noi nu aveam cum să terminăm ancheta și totuși să acceptăm o cerere de extrădare, mi se pare stânjenitor pentru țara noastră.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru WOWbiz.ro.
Adrian Cuculis arată că, în cazul fraților Tate, se aplică un principiu de drept clar. Practic, dacă un stat solicitant cere extrădarea, iar statul solicitat are propriile dosare penale în derulare, cum se întâmplă în cazul României, extrădarea nu trebuie permisă decât după finalizarea procedurilor interne.
„Ei pot fi extrădați în timp ce sunt cercetați aici, în România. Noi suntem țară solicitată, iar ei sunt stat solicitant. Dacă România are alte afaceri penale în România cu ei, în mod normal nu ar trebui să-i lase să plece, respectiv să fie extrădați. Numai că noi avem acord în acest sens”, a mai spus avocatul.