Controversele legate de ”Rabla pentru tractoare” continuă pe fondul incertitudinii legate de viitorul acestui program. Pe de-o parte, beneficiarii care au reușit să se înscrie în sesiunea de finanțare anulată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) cer o revenire asupra deciziei și validarea lor în cadrul programului. De cealaltă parte, un alt segment al celor interesați de program cer o schimbare completă și instituirea unor noi principii de selecție a cererilor de finanțare până la viitoarea sesiune.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat cu experți în accesarea fondurilor europene, în încercarea de a identifica principiile după care ar trebui remodelat programul ”Rabla pentru tractoare”, astfel încât episodul de acum o săptămână să nu se mai repete.
În primul rând, aceștia consideră că principiul ”primul venit, primul servit” este unul complet toxic, pentru că nu ține cont de calitatea solicitantului și valoarea economică a exploatației acestuia, ci doar de apăsarea unor taste.
”Ce aș face eu? În primul rând, istoric APIA: cine are peste 5 ani poate să depună, cine are sub 5 ani depune cu penalitate. În al doilea rând, corelarea puterii tractorului cu suprafața deținută și vom vedea că dispar acei solicitanți cu 500 de metri pătrați de teren, dar cu certificat de producător. Aici este o problemă imensă. În al treilea rând, studiile. Trebuie să avem o corelare calitativă a agriculturii românești. Noi ne plângeam că avem exploatațiile mult prea sparte, 700.000 de ferme, dar am dat un program, Rabla pentru tractoare, care n-a făcut altceva decât să mai spargă încă de trei ori acele exploatații mici”, a explicat consultantul Cosmin Măglaș.
În opinia acestuia, dacă principiul ”primul venit, primul servit” va fi păstrat, atunci cea mai bună soluție ar fi validarea beneficiarilor înscriși deja în prima sesiune de depunere a cererilor pentru ”Rabla pentru tractoare”.
”Dacă rămâne primul venit, primul servit, atunci trebuie să se valideze programul trecut. S-au înscris 2.700 de oameni, câți au apucat, asta este. Trebuie să acceptăm că facem greșeli în această lume, dar nu poți să negi faptul că acei oameni au muncit. Eu nu am reușit să depun dosarul în termen, astfel încât să fie acceptat, dar asta nu înseamnă că voi încerca să diminuez efortul celui care a apucat să-și înregistreze cererea”, a precizat Cosmin Măglaș, la AGRO TV.
Potrivit oficialului MADR, din cei peste 700.000 de fermieri declarați în România, doar 80.000 sunt înregistrați fiscal, iar criteriile de eligibilitate ar trebui să pornească de la această realitate.
”Îmi revine o misiune absolut ingrată să vorbesc despre portofoliul unui alt minister, dar chiar dacă voi supăra pe cineva în emisiune, întotdeauna îmi place să spun ceea ce cred. I-am spus-o și ministrului Fechet și v-o spun și dumneavoastră. Noi am făcut greșeli în cadrul ministerului, pe care le-am analizat în 2020, am dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri, pe achiziții simple de echipamente și utilaje agricole, cu o încărcătură pe hectar foarte mică. În loc să avem o distribuție uniformă pe întreaga țară, ne-am trezit că am dat 1,69 miliarde de euro la 1.031 de beneficiari.
Eu nu cred că un fermier cu 15 hectare poate să utilizeze un tractor la o încărcătură corectă. Am putea să regândim criteriile de eligibilitate, am putea să regândim sistemul fiscal, să le acordăm zero taxe timp de 5 ani, minim PFA, să se asocieze și să poată să lucreze terenul în mod organizat. Părerea mea personală este că dacă Ministerul Mediului vrea cu adevărat să ajute fermierii, pentru că bani sunt, trebuie regândite criteriile de eligibilitate la programul Rabla pentru tractoare. Eu nu văd o barieră în toată povestea asta, dar vă spun foarte clar: România figurează în statisticile Eurostat cu 710.000 de fermieri dintre care undeva puțin peste 80.000 sunt înregistrați fiscal”, a precizat Emil Dumitru, secretar de stat MADR, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
În urma fiascoului legat de sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru programul ”Rabla pentru tractoare”, ministrul mediului, Mircea Fechet, împreună cu specialiștii din minister și de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) caută soluții pentru a nu mai repeta acest eșec în viitoarea sesiune. Șeful de la Mediu dă de înțeles că modul de selecție a beneficiarilor va fi complet regândit, urmând să fie abandonat principiul ”primul venit, primul servit”.
Conform lui Fechet, specialiștii de la Ministerul Mediului au estimat total greșit interesul publicului pentru programul ”Rabla pentru tractoare”, fapt care a condus la blocajele întâmpinate în momentul depunerii cererilor.
”Eu admit și atunci când facem greșeli sau când nu evaluăm suficient de bine cât de mare va fi apetitul pentru un astfel de program. În ceea ce privește Rabla pentru tractoare, am avut multe discuții cu colegii din minister și ne-am întrebat câți sunt acei fermieri care sunt persoane fizice, n-au primit bani europeni, n-au firmă, n-au PFA, câți or fi? Noi ne-am gândit că ar fi vreo 5.000-6.000 de astfel de potențiali beneficiari. Vâzând că avem bani pentru 2.500 de tractoare, am crezut că primul venit, primul servit, ar fi o alegere bună.
Or când am constatat că au fost descărcate 66.000 de cereri de finanțare și platforma a fost accesată de 3,3 milioane de ori în 10 minute, ne-am dat seama că fie am ratat grupul țintă, fie am estimat greșit, fie s-a întâmplat altceva. Eu cred că a folosi în continuare criteriul primul venit, primul servit, la o finanțare la care doar 10% din potențialii beneficiari reușesc să obțină acel voucher, este greșit. (…) Nu știu cât de corect e ca acum, la sfârșit de mandat, să pretind că am găsit formula corectă pentru astfel de programe, însă eu cred că în acest scurt timp pe care îl avem la dispoziție, ar trebui să definitivăm un set de criterii de departajare cel puțin pentru astfel de programe, unde cererea este disproporționat de mare în raport cu bugetul”, a precizat ministrul Mircea Fechet, la Prima News.
Astfel, pentru viitoarea sesiune de înscrieri, ministrul se gândește la introducerea unor criterii de departajare a proiectelor, astfel încât toți participanții să se poată înscrie în program, iar cererile câștigătoare să fie selectate ulterior.
”În ceea ce privește Rabla pentru tractoare, cred că trebuie să vedem care sunt acele motive care ar trebui să prioritizeze un beneficiar în detrimentul altcuiva. Poate e vorba de suprafața pe care o lucrează, poate e legat de numărul de animale pe care le are, poate e legat de ceea ce a mai accesat în trecut, dacă are sau nu are firmă, dacă rudele de gradul I au sau nu au firmă, pentru că și aici au fost niște situații în care nu a aplicat fermierul, pentru că nu era eligibil, dar au aplicat toți copii și toți nepoții. Și ne întrebăm dacă am atins grupul țintă, pentru că noi ne dorim să-i finanțăm pe cei care n-au primit niciodată ajutor.
Cred că am tras suficiente concluzii și am învățat din greșelile pe care le-am făcut, cât să putem spune că cel puțin pentru acest programe unde bătălia e în secunde, trebuie să abandonăm acest principiu care s-a dovedit păgubos”, a mai adăugat Fechet.