Noi creşteri ale taxelor auto. Unii şoferi vor plăti chiar şi de zece ori mai mult

Modificări semnificative ale sistemului de impozitare auto au intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2025 în Marea Britanie, afectând atât șoferii de vehicule pe combustie internă, cât și pe cei care dețin mașini electrice. Măsurile, anunțate încă din 2024, au fost implementate ca parte a strategiei guvernamentale de tranziție către un transport mai curat și sustenabil.
Filip Stan
26 mai 2025, 20:57
Noi creşteri ale taxelor auto. Unii şoferi vor plăti chiar şi de zece ori mai mult

Conform noilor reguli, acciza pentru vehicule (Vehicle Excise Duty – VED) s-a majorat substanțial în cazul mașinilor noi, iar mașinile electrice, până acum scutite de taxe, au fost incluse pentru prima dată în sistemul de impozitare.

Creșteri semnificative ale taxei auto în primul an

Taxa auto pentru primul an la achiziționarea unei mașini noi este acum calculată pe baza nivelului de emisii de dioxid de carbon (CO₂). Astfel, cu cât emisiile vehiculului sunt mai mari, cu atât suma datorată statului este mai ridicată.

Pentru vehiculele cu emisii zero, cum sunt unele modele electrice, taxa este de 10 lire sterline în primul an. În schimb, cei care achiziționează mașini cu emisii foarte ridicate – cum ar fi modelele sport de lux, precum Lamborghini Revuelto – pot plăti până la 5.490 de lire sterline, potrivit Capital.

Chiar și pentru vehiculele cu emisii reduse, costurile au crescut vizibil. De exemplu, mașinile cu emisii de până la 50g CO₂/km, inclusiv hibridele, au acum o taxă de 110 lire sterline în primul an, față de 10 lire anterior. Pentru vehiculele care emit între 51 și 75g CO₂/km, taxa a crescut de la 30 la 130 de lire sterline. În cazul unor modele de familie precum Suzuki Swift, cu emisii de 99g/km, taxa aproape s-a dublat, ajungând la 330 de lire sterline.

Mașinile electrice intră în sistemul de taxare

Într-o schimbare de paradigmă, mașinile electrice (EV), considerate până acum alternativa ecologică și subvenționată, nu mai sunt scutite de accize. Noii proprietari de vehicule electrice înregistrați după 1 aprilie 2025 vor plăti o taxă de 10 lire sterline în primul an, urmată de o rată anuală standard de 195 de lire sterline, care va fi indexată cu inflația.

Mai mult, vehiculele electrice al căror preț depășește pragul de 40.000 de lire sterline vor fi supuse și taxei pentru vehicule de lux, la fel ca și modelele premium pe benzină sau diesel.

Modificările nu afectează mașinile second-hand fabricate înainte de aprilie 2025. Acestea rămân supuse reglementărilor fiscale anterioare, în funcție de data fabricației și de nivelul emisiilor.

Astfel, pentru mașinile fabricate din 2017 încoace, taxa anuală standard rămâne de 190 de lire sterline, indiferent de emisiile de CO₂. Pentru cele construite între 2001 și 2017, impozitarea se face conform unui sistem cu 13 benzi, iar taxele variază între 0 și 735 de lire sterline anual. Unele dintre aceste vehicule cu emisii foarte reduse, anterior scutite, plătesc acum o taxă minimă de 20 de lire sterline.

Mașinile construite înainte de 2001 sunt clasificate în funcție de capacitatea cilindrică, iar cotele de impozitare pentru acestea nu s-au modificat.

Scutiri speciale

Vehiculele clasice, cu o vechime mai mare de 40 de ani (înmatriculate înainte de 1985), sunt în continuare scutite de VED. De asemenea, rămân neimpozitate vehiculele utilizate de persoane cu dizabilități sau pentru transportul acestora.

Oficialii britanici susțin că aceste măsuri fiscale au ca scop încurajarea tranziției către transportul electric și reducerea dependenței de combustibili fosili. Creșterea taxelor pentru vehiculele cu motoare cu ardere internă – în unele cazuri cu peste 100 de lire sterline doar în primul an – este un semnal clar al politicii de descurajare a utilizării acestor vehicule.

Cu toate acestea, criticii avertizează că noile taxe vor pune presiune suplimentară pe șoferi, în special în contextul inflației ridicate și al prețurilor mari la vehicule electrice.

Citeşte şi: Român din Germania anchetat de poliţie, acuzat că şi-a furat propria maşină. Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie

DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în ciorbă la fiert prima oară. Greșeala care îți poate ruina întreaga rețetă
Capital.ro
Un mare solist s-a stins. A cucerit publicul datorită carismei si vocii sale inconfundabile. Nu va fi uitat
Playtech.ro
Vară cum nu a mai fost în România. Meteorologii vorbesc de cele mai scăzute temperaturi din ultimii ani
DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Calendar ortodox iunie 2025: Data la care pică, de fapt, Rusaliile în acest an
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu. Verdictul venit acum: Închis…
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Misterul apelurilor care se închid după o secundă. Ce urmărește de fapt cel care sună. E o strategie bine pusă la punct
MediaFlux
Ucraina a acceptat propunerea Rusiei! Răsturnare privind negocierile de pace!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA