Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice chiar înaintea negocierilor de pace de la Istanbul

Rusia şi Ucraina se întâlnesc din nou la Istanbul pentru a discuta despre pace, dar poziţiile lor sunt încă foarte îndepărtate.
Filip Stan
02 iun. 2025, 11:06
Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice chiar înaintea negocierilor de pace de la Istanbul

Război în Ucraina. Ruşii şi-au continuat atacurile împotriva Ucrainei înaintea negocierilor de la Istanbul. Două rachete balistice rusești au vizat și cartierul Kîivski, a adăugat Terehov. Una dintre rachete a lovit un drum „la doar câteva zeci de metri” de o școală locală.

Cealaltă a lovit o zonă aflată în apropierea unor blocuri înalte, spărgând geamurile și deteriorând fațadele. „Este o minune că nu au existat victime”, a declarat Terehov.

Mai multe locuințe, o întreprindere și mai multe vehicule au fost avariate în urma atacului, potrivit primarului. Înainte de atac, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia s-ar putea pregăti pentru un nou atac în masă împotriva Ucrainei, ca reacție la operațiunea reușită a Kievului împotriva aviației militare ruse.

„Chiar înainte de începerea acestei operațiuni, aveam informații despre pregătirea unui nou atac masiv al Rusiei. Este foarte important ca toți cetățenii noștri să nu ignore alertele aeriene. Noaptea trecută au fost aproape 500 de drone rusești, de atac. În fiecare săptămână, rușii cresc numărul de unități folosite într-un singur atac. Acum au pregătit și rachete de croazieră Kalibr lansate de pe purtătoare navale”, a declarat Zelenski în discursul său de seară.

Ucraina a anunțat că nu va plăti peste 600 de milioane de dolari deținătorilor de titluri de stat, intrând în default

Bombardamentele şi atacurile aeriene ruseşti au ucis cinci persoane în afara oraşului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, în timp ce un atac cu drone asupra regiunii nord-estice Sumî a rănit cel puţin şase persoane, inclusiv doi copii, au anunţat luni dimineaţa oficialii regionali, relatează Reuters.

Ivan Fedorov a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că trei femei au murit într-o serie de incidente cauzate de un bombardament rusesc care au vizat satul Ternuvate, la est de Zaporojie, duminică seara. Un magazin şi mai multe case au fost grav avariate.

Un bărbat a murit într-un district din apropiere în urma unui atac rus cu o bombă aeriană ghidată, a mai spus Fedorov. Un total de nouă persoane au fost rănite şi o casă privată a fost distrusă.

Doi copii se aflau printre răniţii unui atac cu drone ruseşti în regiunea Sumî, a declarat luni pe Telegram Oleh Sînehubov, guvernatorul regiunii. „Printre victime se află şi un băiat de 7 ani”, a precizat Sînehubov. El a adăugat că mai multe clădiri din regiune au fost avariate.

Atacurile au loc în contextul în care Rusia şi Ucraina sunt pe punctul de a se întâlni pentru o a doua rundă de negocieri directe de pace, încercând să găsească o soluţie pentru a pune capăt războiului pe care Rusia l-a declanşat cu o invazie în forţă asupra Ucrainei vecine în urmă cu mai bine de trei ani.

În noaptea de 2 iunie, invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu 80 de drone de atac, 3 rachete balistice Iskander-M/KN şi o rachetă de croazieră Iskander-K, a anunţat Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene pe Facebook, potrivit Ukrainskaia Pravda. Principalele zone ale atacului aerian au fost regiunile Harkov, Cernihiv, Doneţk şi Herson.

Rusia şi Ucraina se întâlnesc din nou la Istanbul pentru a discuta despre pace, dar poziţiile lor sunt încă foarte îndepărtate

Potrivit datelor preliminare, până luni la ora localp 8:30, forţele de apărare aeriană neutralizaseă 52 de arme inamice de atac aerian în estul, sudul şi nordul ţării: 15 drone Shahed şi alte tipuri de drone au fost doborâte cu arme de foc, iar 37 au fost deviate/suprimate local prin război electronic.

Atacul aerian a fost respins de aviaţie, forţele pentru rachete antiaeriene, unităţile de război electronic, sistemele fără pilot şi grupurile mobile de foc ale Forţelor de apărare ucrainene. Atacurile aeriene inamice au fost înregistrate în 12 locaţii, au precizat autorităţile militare.

Rusia şi Ucraina se întâlnesc din nou la Istanbul pentru a discuta despre pace, dar poziţiile lor sunt încă foarte îndepărtate

Oficialii ruşi şi ucraineni urmează să se întâlnească din nou, luni, în metropola turcă Istanbul pentru a doua rundă de negocieri directe din 2022, dar cele două părţi sunt încă departe de un acord pentru încheierea războiului, iar în teren luptele se intensifică, relatează Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Rusiei şi Ucrainei să facă pace, dar până în prezent acestea nu fac progrese în această direcţie, iar Casa Albă a avertizat în repetate rânduri că Statele Unite se vor „retrage” din mediere, dacă cele două părţi sunt prea încăpăţânate pentru a ajunge la un acord de pace.

Prima rundă de negocieri, din 16 mai, a dus la cel mai mare schimb de prizonieri de război, dar nu comportat indicii de pace – şi nici măcar de încetare a focului, deoarece ambele părţi şi-au prezentat doar poziţiile iniţiale de negociere, ireconciliabile.

După ce a ţinut lumea în suspans cu privire la participarea Ucrainei la a doua rundă de discuţii, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ministrul apărării Rustem Umerov se va întâlni cu oficialii ruşi la Istanbul.

Citește și: Alegeri prezidențiale în Polonia, turul 2: Surprize după numărarea voturilor, conservatorul Karol Nawrocki, candidatul susţinut de George Simion, este noul preşedinte

Delegaţia rusă va fi condusă ca şi data trecută de consilierul Kremlinului Vladimir Medinski, care, după prima rundă, l-a invocat pe generalul şi omul de stat francez Napoleon Bonaparte pentru a afirma că războiul şi negocierile trebuie să se desfăşoare întotdeauna în acelaşi timp.

Duminică, Ucraina a lansat unul dintre cele mai ambiţioase atacuri din război, vizând bombardiere ruseşti cu capacitate nucleară şi rază lungă de acţiune în Siberia şi alte baze militare, în timp ce Kremlinul a lansat 472 de drone asupra Ucrainei, potrivit forţelor aeriene ucrainene, cel mai mare număr înregistrat într-o singură noapte de la începutul războiului.

Ideea negocierilor directe a fost propusă pentru prima dată de preşedintele Vladimir Putin, după ce Ucraina şi puterile europene i-au cerut să accepte un armistiţiu, cerere respinsă de Kremlin.

Putin a declarat că Rusia va redacta un memorandum care va stabili contururile generale ale unui posibil acord de pace şi abia apoi va discuta despre un armistiţiu.

Kievul a declarat în weekend că încă aşteaptă proiectul memorandumului din partea Rusiei. Duminică, Medinski, principalul negociator al Kremlinului, a confirrmat că Moscova a primit proiectul memorandumului Ucrainei şi a declarat agenţiei de ştiri ruse RIA că Kremlinul va reacţiona luni.

Potrivit trimisului special al lui Trump, Keith Kellogg, cele două părţi vor prezenta în Turcia documentele respective în care îşi expun ideile despre condiţiile de pace, deşi este clar că, după trei ani de război, Moscova şi Kievul rămân pe poziţii foarte îndepărtate.

Kellogg a indicat că SUA vor participa la negocieri şi că vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, deşi nu este clar la ce nivel vor fi reprezentate Statele Unite. Delegaţia Ucrainei îl include şi pe vice-ministrul de externe, precum şi mai mulţi oficiali militari şi din serviciile de informaţii, potrivit unui decret emis duminică de Zelenski.

În iunie anul trecut, Putin a stabilit condiţiile iniţiale pentru încetarea imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de aderare la NATO şi să-şi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene revendicate şi controlate în mare parte de Rusia.

Negociatorii ucraineni de la Istanbul vor prezenta părţii ruse o propunere de foaie de parcurs pentru a ajunge la un acord de pace durabil, potrivit unei copii a documentului consultate de Reuters. Conform documentului, după încheierea acordului de pace, nu vor exista restricţii asupra forţei militare a Ucrainei, nu se va recunoaşte la nivel internaţional suveranitatea Rusiei asupra părţilor din Ucraina ocupate de forţele Moscovei şi se vor acorda reparaţii Ucrainei. Documentul precizează, de asemenea, că poziţia actuală a liniei frontului va fi punctul de plecare pentru negocierile în privinţa teritoriului.

Rusia controlează în prezent puţin sub o cincime din Ucraina, adică aproximativ 113.100 km pătraţi, o suprafaţă aproximativ egală cu cea a statului american Ohio.

Putin a ordonat invadarea Ucrainei cu zeci de mii de soldaţi în februarie 2022, după opt ani de lupte în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi trupele ucrainene. Statele Unite afirmă că peste 1,2 milioane de persoane au fost ucise şi rănite în războiul din 2022.

Trump l-a făcut pe Putin „nebun” şi l-a certat pe Zelenski public în Biroul Oval, dar preşedintele SUA a mai spus că crede că pacea este posibilă şi că, dacă Putin va întârzia, ar putea impune sancţiuni dure Rusiei.

DailyBusiness
Un turist a rămas perplex când a aflat cât costă un loc de parcare în Cluj-Napoca: „Tichet de plată parcare Cluj! Nu, nu Dubai”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cine este italianca surprinsă cu Felix Baumgartner, înainte de tragedie. “Mi-a spus în glumă că…”
Fanatik.ro
Fotbalistul român a murit tragic la doar 36 de ani! A făcut infarct pe stradă și a lăsat în urmă doi copii și o soție gravidă
Capital.ro
Tragedie în fotbalul românesc. Sportivul a murit subit. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Staţiunea de pe litoralul românesc care riscă să dea faliment. Românii nu mai vor să vină aici
DailyBusiness
Parc terminat, dar închis. Proiectul C.A. Rosetti din Iași, blocat din cauza birocrației
Adevarul
Spyder vs Iron Dome. Ce scut antiaerian cumpără de fapt România cu 2 miliarde de euro. Confuzia ministrului Apărării
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Noi dezvăluiri de la Mihaela Rădulescu. Afirmații după autopsie
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
Un incendiu puternic a izbucnit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași! Mamele evacuate au născut în curtea spitalului
Cancan.ro
Mihaela Radulescu rupe TĂCEREA și complică ancheta lui Felix Baumgartner: 'Știam că nu suferise un infarct!'
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Călin Georgescu nu se oprește. Anunțul făcut azi, 23 iulie: Din frică...
StirileBZI
Lovitură pentru pensionari! Impozit pe pensii de la 1 august. Iată ce se întâmplă cu cele private
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Horoscop 24 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Guvernul a confirmat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ANPA scapă nepedepsită: 1,86 milioane lei pierduți, prejudiciul nerecuperat și dosarul penal clasat!