Beuran: Revenirea lui Omar Hayssam este o dovadă că medicina este foarte bună în România

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicină, este dovada că doctorii şi-au făcut datoria şi că medicina românească este foarte bună, a declarat vineri, profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Iulian Tudor
19 iul. 2013, 08:47
Beuran: Revenirea lui Omar Hayssam este o dovadă că medicina este foarte bună în România

„Este dovada că medicina românească este foarte bună. Dovada că medicii români şi-au făcut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, intervenţia chirurgicală fiind filmată de cei cărora conducerea Administraţiei Penitenciarelor le-a dat aprobare”, a spus Mircea Beuran pentru Mediafax.

El a adăugat că, în calitate de chirurg, s-a ocupat strict de operaţie, dar îngrijirile i-au fost acordate în Spitalul Penitenciar şi la Institutul Oncologic. „El a fost operat de mine, dar îngrijirile i-au fost date în Spitalul Penitenciar şi la Oncologie. Operaţia s-a realizat în prezenţa celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lăsat să filmeze. Faptul că este viu este dovada că medicina românească este foarte bună”, a mai spus Beuran.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Medicul Mircea Beuran declara atunci că operaţia la care a fost supus Omar Hayssam a fost filmată şi văzută de de mai multe persoane ale justiţiei şi din penitenciar. El preciza că s-au făcut şi teste ADN care au arătat „că piesa care s-a scos din bolnavul Hayssam era cancer”.

Omul de afaceri sirian Omar Hayssan a fost operat pentru cancer la colon în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 22 iulie 2006, Mircea Beuran declara că operaţiile la care a fost supus Omar Hayssam nu au relevat existenţa metastazei, însă boala nu a fost eradicată, ci se află sub tratament şi nu se poate şti cum evoluează.

„Nici operaţia iniţială, când a fost eliminată o porţiune din colon, dar nici cea făcută şase luni mai târziu, când a fost extirpat un ganglion, nu au indicat metastaza. Dar boala nu a fost eradicată prin operaţie, ci este doar sub tratament”, spunea atunci medicul.

Mircea Beuran l-a operat pe Omar Hayssam la Spitalul Penitenciar Rahova, la intervenţie asistând specialiştii din cadrul spitalului penitenciar şi directorul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Dan Dermengiu, care a primit aviz să fie prezent la intervenţie din partea procurorilor, el trebuind că completeze raportul medico-legal, împreună cu medicul de la penitenciar.

„Diagnosticul a fost pus de medici de la penitenciar, iar eu am fost solicitat numai pentru operaţie. Am acceptat să operez acolo, sub ochii tuturor. Pentru mine, era un pacient ca oricare altul”, spune Beuran.

Tratamentul şi intervenţiile chirugicale au fost realizate în unitatea sanitară a reţelei penitenciarelor. În perioada în care a stat în Spitalul Penitenciar Rahova, Hayssam a mers la Institutul Oncologic sub pază. După ce a fost eliberat din arest, Omar Hayssam a continuat investigaţiile la Institutul Oncologic.

Comisia de expertiză medico-legală consemna, în raportul transmis în 2006, în cazul cererii de eliberare din arest a lui Hayssam, că tratamentul pentru Omar Hayssam nu poate fi realizat în reţeaua penitenciarelor, ci doar în unităţi oncologice aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Medicul care a reprezentat ANP în comisia Institutului Naţional de Medicină Legală şi a semnat raportul de expertiză referitor la Omar Hayssam, George Enculesei, susţinea în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti că starea de sănătate a acestuia este bună şi că îşi menţine părerea că sirianul poate fi tratat în reţeaua medicală a penitenciarelor.

George Enculesei a semnat raportul oficial al expertizei medico-legale, emis la cererea Curţii de Apel Bucureşti, alături de o comisie de nouă medici, printre care prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. I. Bălănescu, prof. dr. Rodica Anghel şi prof. dr. Dan Mircea Cheţa.

Concluziile acestei comisii au fost că boala de care suferă Omar Hayssam (cancer la colon, operat în data de 18.01.2006) este „gravă, susceptibilă de complicaţii imprevizibile” şi „nu poate fi tratată în cadrul reţelei sanitare a ANP”. Raportul preciza că stadiul afecţiunii impune instituirea unui tratament de specialitate, oncologic, care include cure periodice de chimioterapie.

În acelaşi raport este menţionată şi opinia medicului George Enculesei, potrivit căruia conducerile Spitalului Penitenciar Rahova şi ANP au hotărât că pacientul poate fi tratat în cadrul reţelei sanitare a ANP. Acesta arăta că tratamentul oncologic va fi asigurat de ANP, prin internări periodice cu pază, într-o clinică cu profil oncologic aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Medicul a descris în faţa instanţei starea de sănătate a lui Hayssam ca fiind bună şi a adus ca argumente în sprijinul opiniei sale rezultatele celor trei ecografii făcute post-operator şi analizele de laborator din 15 martie 2006. Potrivit acestor acte medicale, ecografiile abdominale erau în limite normale, anemia a fost corectată, nu există o afectare hepatică şi nu există metastază, procesul fiind localizat la nivelul unui segment din colon, arăta medicul.

Enculesei preciza că el a fost cel care a descoperit această afecţiune a lui Hayssam.

Medicul mai arăta că efectele negative ale tratamentului oncologic pe care îl va urma Hayssam pot fi combătute prin medicaţie, astfel cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi deţinuţi aflaţi în situaţii similare lui.

Familia lui Hayssam a formulat atunci împotriva lui Enculesei o plângere pentru abuz în serviciu.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Europa în fierbere. Rusia mută trupe la granița cu Finlanda
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve