BNR, veşti importante în prima zi din luna vacanţelor. Anunţul care dă fiori de gheaţă românilor cu economii în valută forte

A doua lună de vară nu începe senzaţional pentru românii care şi-au programat vacanţe în străinătate,deoarece principalele valute s-au întărit în raport cu leul, mai ales după ce sindicatele au ameninţat cu tulburări sociale.
Filip Stan
01 iul. 2025, 13:14
BNR, veşti importante în prima zi din luna vacanţelor. Anunţul care dă fiori de gheaţă românilor cu economii în valută forte

UPDATE: Cursul valutar anunțat de BNR. Cursul valutar oficial, de referință, anunțat marți de BNR a ajuns la 5,0772 5,0777 lei pentru un euro, față de 5,0777 lei înregistrat luni.

Dolarul a ajuns la 4,2958 lei, de la un curs de 4,3329 lei.

Lira sterlină este cotată de BNR la 5,9171 lei, de la 5,9329 lei.

Francul elvețian este cotat la 5,4517 lei, de la un curs de 5,4345 lei.

Aurul a fost cotat la 462,1098 lei pentru un gram, față de 457,9246 lei.

CURS BNR 1.07.2025, cotaţii interbancare aici

 

Adrian Vasilescu (BNR): România nu este în inflaţie. Mai mult, are cea mai curată, cea mai cursivă dezinflaţie din întreaga Uniunea Europeană

„Cel mai recent tablou Eurostat, cu cifrele din mai, a fost publicat în 18 iunie. Citind tabloul de la stânga la dreapta, de la cifrele cele mai mici obţinute de Cipru 0,4%, rată anualizată pe mai 2025, şi până la cele mai mari, de 5,4%, rată anualizată înregistrată în contul României. Adepţii tezei că România ar fi campioana inflaţiei ignoră esenţialul, pentru că România nu este în inflaţie! Mai mult, are cea mai curată, cea mai cursivă dezinflaţie din întreaga Uniunea Europeană! În timp ce şapte ţări, între care Irlanda, Italia, Danemarca, Franţa şi, desigur, Cipru, deşi au scăpat de deflaţie, au rămas în anticamera deflaţiei, iar altele se confruntă cu inflaţia într-un zig-zag, urcare-coborâre, de la una la alta, Ungaria fiind exemplul cel mai edificator. Şi atunci, cum poate fi România campioană a inflaţiei când nici măcar nu este în inflaţie?”, s-a întrebat consilierul BNR, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, economiştii trebuie să citească în mod corect rapoartele despre inflaţie ale Institutului Naţional de Statistică (INS) şi ale Oficiului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

„Două comunicate ne interesează în mod deosebit: cel intern, al INS, care desface inflaţia în trei părţi: cu o lună în urmă, cu 12 luni şi cu doi ani, şi cel al Eurostat, care calculează un indice armonizat al preţurilor de consum privind în urmă cu o lună şi cu 12 luni. Statistica noastră îşi prezintă raportul lunar în jurul zilelor de 12-14 ale fiecărei luni, cu calcule din luna precedentă. Eurostat îl prezintă în fiecare zi de 18 a lunii în curs, cu calcule din luna precedentă”, a explicat Vasilescu.

El susţine că toate aceste detalii sunt de folos în citirea corectă şi interpretarea cifrelor statistice legate de inflaţie. „Aceste detalii ne sunt de folos. Cu o singură condiţie, însă, dacă sunt citite corect cifrele din cele două comunicate. Deseori, însă, nu sunt citite corect. Câţiva formatori de opinie, de regulă aceeaşi, susţin public, lună de lună, din primăvara anului 2024 încoace, că România ar fi campioana Uniunii Europene la inflaţie. Un neadevăr ce a rezultat din citirea incorectă a cifrelor”, apreciază specialistul în finanţe.

Conform acestuia, Eurostat şi INS nu schimbă în fiecare lună titlurile tablourilor statistice pe care le publică.

„Nici Eurostat, nici INS nu obişnuiesc să schimbe în fiecare lună titlurile tablourilor pe care le publică. Se referă, convenţional, desigur, la inflaţie. Analiştii, politicienii, oficialităţile, tot convenţionalul, se referă, de asemenea, la inflaţie. Şi înţeleg că, în realitate, şi nu convenţional, se mişcă preţurile. Numai că în actualul ciclu inflaţionist, care în România a început din anul 2017, în unele ţări din UE din 2020, iar în altele din 2021, preţurile s-au mişcat şi încă se mai mişcă nu doar de jos în sus, ci şi de sus în jos, trecând cele care se mişcă de sus în jos prin anticamera deflaţiei şi mai departe în deflaţie. Iar deflaţia este chiar mai periculoasă decât inflaţia. Un fenomen cu un amestec de mişcări cu inflaţie, dezinflaţie şi deflaţie, ce ar putea fi denumit dezordinea preţurilor, mai exact dezordinea globală a preţurilor”, spune Vasilescu.

Anunţul BNR cu privire la românii care ţin bani „la ciorap”. Urmăriţi telefoanele mobile, veşti noi de la Mugur Isărescu la ora 13.00

Prezentând un istoric al inflaţiei în Uniunea Europeană, din 2012, Adrian Vasilescu a admis că România avea atunci o rată anualizată de 4,6% şi se afla printre în ţările cu inflaţia cea mai mare.

„În decembrie 2012, de exemplu, în UE domina inflaţia, definită în vremea noastră simplu, ca să înţeleagă toată lumea, creşterea generalizată a preţurilor de consum. România, cu o rată anualizată de 4,6%, era în ţările cu inflaţia cea mai mare. O întrecea Ungaria, cu 5,1%. O etichetare de vicecampioană a UE la inflaţie ar fi fost atunci corectă. În următorii doi ani, preţurile s-au prăbuşit. În 16 ţări din UE, preţurile au coborât sub zero. Asta înseamnă deflaţie. România şi-a încetinit doar creşterea, fără să coboare sub ţinta de 2,5%, plus minus un punct procentual. A trecut de la 4,6 la 2,8 şi mai departe la 1,8%, de la inflaţie la dezinflaţie. Deşi, cu 1,8%, era pe locul cel mai de sus. Avea cea mai bună poziţie în Uniunea Europeană, foarte aproape de idealul de 2%”, a explicat specialistul BNR.

Acesta a mai arătat că, în mai 2015, România, cu o rată anualizată de numai 1,3% sub ţintă, a trecut în anticamera deflaţiei. „Era pe locul cel mai de sus, cu cifrele cele mai mari, dar sub standard. De aici a coborât în câteva luni la -0,3% apoi la -1,5% deschizând tabloul Eurostat, cea mai de jos, cu cifrele cele mai mici, dar cu mult sub plus 2% ceea ce reprezintă cea mai inconfortabilă poziţie”, apreciază Vasilescu.

El a amintit că dobânda de politică monetară fusese redusă la 1,25% în ianuarie 2021, când partea a doua a actualului ciclu inflaţionist începea să se formeze, acesta fiind cel mai de jos nivel din întreaga istorie a BNR.

„După ce în mai 2018, când partea întâi a actualului ciclu inflaţionist urcase pe cel mai înalt vârf, la 5,41%, BNR a răspuns cu o dobândă de referinţă de 2,50%. O dobândă ce nu era nicidecum mare, în condiţiile în care timp de doi ani a fost pe post de baraj în faţa ciclului inflaţionist lung, ce a dus România în situaţia de a avea cel mai mare nivel de creştere a preţurilor, iar BNR a făcut faţă unei inflaţii galopante, pe care a şi domolit-o cu dobândă real negativă”, a menţionat Adrian Vasilescu.

Conform acestuia, Banca Naţională calmase prima repriză a ciclului inflaţionist către sfârşitul lui 2019, în condiţiile în care cele mai multe ţări din UE erau în deflaţie, fapt ce le-a determinat să acţioneze anticipat şi să reducă dobânda de politică monetară.

„Dar până unde, până în jur de zero? BNR nu s-a limitat, şi-a făcut propriile analize şi, raportându-se la realitatea concretă, a operat două reduceri, prima fiind în martie 2020, în contextul măsurilor prin care BNR a accelerat activarea amortizoarelor de riscuri. Atunci, dobânda a coborât cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,5 la 2%. La a doua reducere, cea din 29 mai, de numai 0,25 puncte procentuale, dobânda a scăzut de la 2, iată, la 1,75%”, a explicat consilierul.

Acesta spune că dobânda de politică monetară, supranumită dobânda-cheie, e un amortizor de riscuri, care arată: tendinţele politicilor monetare; indică la ce costuri băncile obţin lichiditate de la banca centrală; influenţează dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe piaţa interbancară; trasează jaloane pentru diversitatea dobânzilor practicate de băncile comerciale în relaţiile contractuale cu creditorii şi cu debitorii.

În împrejurările date, susţine Vasilescu, Banca Centrală s-a văzut obligată să recurgă la un arbitraj riguros, să facă o politică monetară în acord cu realităţile concrete ale României şi, totodată, să nu se distanţeze periculos de ceea ce fac alte bănci centrale, dobânda-cheie de 1,75% dovedindu-se optimă pentru a susţine această strategie.

În caz contrar, principalele costuri ale unui „tratament mult mai dur” erau: afectarea creşterii economice, probabil s-ar fi ajuns chiar la o recesiune mult mai dură; s-ar fi produs o scumpire considerabilă a creditelor; etapele de reduceri de venituri ar fost mai multe şi mult mai severe.

„Dar nu s-au produs aceste blocaje. Banca Centrală a folosit o strategie de politică monetară care nu a lăsat loc nici pentru relaxări inutile şi nici pentru restricţii inutile, având grijă să nu se sufoce stabilitatea financiară şi, evident, creşterea economică. Stabilitatea preţurilor la nivelul inflaţiei optime reprezintă cel mai bun activ social pe care poate să-l dea Banca Centrală, în sensul că oferă nu numai încredere, dar şi o creştere economică sustenabilă şi de durată. În plus, inflaţia optimă fereşte societatea de marile nedreptăţi economice şi sociale pe care le provoacă inflaţia care sare din matcă. Nu există taxă mai nedreaptă decât inflaţia galopantă sau decât deflaţia”, a conchis Vasilescu.

Mugur Isărescu intervine înainte ca scumpirile să lovească România mâine. Anunțul BNR e oficial

El a mai făcut precizarea că dobânda de politică monetară a băncii centrale este un subiect de dispute aprinse, „în condiţiile în care opiniile cu privire la limitele până la care ar putea să urce acest indicator-reper sunt diversificate şi contradictorii”. În plus, aceasta rămâne şi „un pariu cu miză mare, pentru că în dezbaterea subiectului în cauză sunt în joc nu numai idei, nu numai opinii, ci şi foarte multe interese”.

A doua ediţie a conferinţei „România de facto”, organizată joi şi vineri la Bucureşti de către Oxygen Events, are ca teme de dezbatere stabilitatea economică şi finanţarea sustenabilă, precum şi inteligenţa artificială, Securitatea cibernetică şi viitorul muncii.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului Bolojan: ”Măsură nătângă și antieconomică”
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
Cupolă de foc peste România! Urmează zile grele, ANM a extins alertele. Ce ne aşteaptă
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Românii care vor fi luați în armată. S-a depus proiectul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Guvernul explică tăierile și taxele propuse! Miniştrii Finanţelor, Sănătăţii, Educaţiei, Muncii şi viceprim-ministrul Tanczos Barna, conferinţă de presă privind reducerea deficitului VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs